Parkovací chaos i švédska automobilka. Aké moderné riešenia majú kandidáti na primátora Košíc?

ta3/PG
29.9.2022 23:35

Uhoľné prázdniny, energetická i utečenecká kríza, zlá parkovacia politika, prichádzajúci zahraničný investor i výstavba akvaparku. Na tieto témy debatovali všetci ôsmi kandidáti na post primátora mesta Košice v ôsmej zo série Predvolebných diskusií ta3. Boj o voličov sa uskutočnil v historickom župnom dome Východoslovenskej galérie v Košiciach.

Parkovací chaos i švédska automobilka. Aké moderné riešenia majú kandidáti na primátora Košíc?
ta3

Úspech cez žeriavy

Nezávislým kandidátom na kreslo primátora je aj člen dozornej rady Východoslovenskej energetiky Milan Lasky. Ceny energií sú podľa neho problém celej Európy, ale myslí si, že primátor by sa mal sústrediť v prvom rade na Košice. "Riešenie je využiť teplárne v Košiciach. Budem sa snažiť, aby prešla pod správu Košíc. Potom by sme vedeli mať lacnejšiu energiu," prezradil. Ako uviedol, mesto neefektívne využíva eurofondy, ktoré sú podľa jeho slov kľúčové. 

Kritizoval súčasného primátora, ktorý podľa neho nevyriešil včas parkovaciu situáciu v meste. "Obyvatelia sú z tejto témy unavení. Musíme s tým niečo urobiť, pretože mesto na tom stráca príjmy," povedal. Švédska automobilka je podľa jeho slov vítaná investícia, a ako ďalej uviedol, mesto je vtedy úspešné, keď je vidieť žeriavy. Ubytovaciu situáciu nových zamestnancov by riešil prostredníctvom družstevných bytov. "V prvom rade sa treba zamerať na vlastných občanov, až potom na Ukrajincov," vyhlásil k téme utečeneckej krízy. Šport podľa neho do Košíc patrí. Myslí si, že je dostatok financií na to, aby sa vybudovali viaceré športoviská.

Bez čarovného prútika

Ďalším kandidátom v boji o post primátora Košíc je mestský poslanec Milan Lesňák s podporou koaličnej strany Za ľudí. "Mesto nemá čarovný prútik, aby vedelo ovplyvniť energetickú krízu. Budeme musieť vyvolať rokovania vo vláde, ale aj v Bruseli," upozornil na úvod. Pozornosť by podľa jeho slov venoval lipskej burze, ktorá by podľa neho prešetrovala výkyvy cien na trhu. 

Lesňák ďalej kritizoval netransparentnosť súčasného hospodárenia mesta. Investícia zahraničnej automobilky bude podľa jeho slov prínosom pre mesto. "Máme však nedostatok bytov, zlú infraštruktúru, preto mám aj obavy z príchodu investora," priznal. Myslí si, že Košice môžu napredovať aj v harmónii s prírodou. Vyjadril nadšenie z príchodu maďarského investora do košického futbalu. "Priorita je dostať náš futbal do najvyššej súťaže," dodal na záver. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok