Parkovací chaos i švédska automobilka. Aké moderné riešenia majú kandidáti na primátora Košíc?

ta3/PG
29.9.2022 23:35

Uhoľné prázdniny, energetická i utečenecká kríza, zlá parkovacia politika, prichádzajúci zahraničný investor i výstavba akvaparku. Na tieto témy debatovali všetci ôsmi kandidáti na post primátora mesta Košice v ôsmej zo série Predvolebných diskusií ta3. Boj o voličov sa uskutočnil v historickom župnom dome Východoslovenskej galérie v Košiciach.

Parkovací chaos i švédska automobilka. Aké moderné riešenia majú kandidáti na primátora Košíc?
ta3

Parkovací chaos

Jedným z kandidátov je aj výkonný riaditeľ  HC Košice Miloslav Klíma bez podpory politickej strany. Ceny energií považuje za likvidačné. "Verím, že sa naša vláda okrem naťahovania bude venovať aj občanom. Nutné je zastropovať ceny energií, nech naša krajina môže normálne fungovať," vyhlásil na úvod. Magistrát je podľa neho energeticky zle riešenou budovou. "V lete je to skleník a v zime "zimák"," povedal. V súvislosti s možným zatváraním škôl sa vyjadril, že je to pre neho krajné riešenie. 

Parkovacia politika Košíc podľa jeho slov nemá systém a pre to si myslí, že mesto stráca možné príjmy. "V parkovaní je chaos, musia pribudnúť parkovacie automaty, a to nielen v meste, ale aj v rezidenčných zónach," vyhlásil Klíma. Ako uviedol, je nutné skopírovať už vymyslené systémy parkovania a ľudia to podľa neho budú musieť rešpektovať. "Nebuďme naivní, že všetci zamestnanci švédskej automobilky budú bývať v luxusných bytoch. Skôr pôjde o ubytovne," vysvetlil pri téme ubytovania prichádzajúcich zamestnancov. Štadión je podľa jeho slov nutné vybudovať čo najskôr. Na záver sa potešil z nového investora, ktorý financuje košický futbal.

Futbalové zmŕtvychvstanie

Jedinou ženou, ktorá kandiduje na post primátorky mesta Košice je právnička Monika Kováčová (nezávislá). Ako uviedla, mesto neefektívne čerpá eurofondy. "Musíme využívať tieto peniaze. Ponúkajú sa nám priamo na tanieri," povedala na úvod. Vďaka investícii týchto financií podľa nej mesto nebude musieť zvyšovať ceny energií. "Nie je prínosom, keď naše deti ostanú doma. Celá zodpovednosť je potom prenesená na rodičov," upozornila pri otázke možných uhoľných prázdnin. 

Kováčová ďalej kritizovala súčasnú parkovaciu politiku mesta. "Je v tom veľký "bordel" a mišmaš. Musíme tomu dať poriadny systém a začať na tom pracovať," vyjadrila svoje znepokojenie. Príchod zahraničnej automobilky vníma pozitívne a dúfa, že z toho budú mať prínos mladí ľudia, ktorí odišli do zahraničia. Na tému utečeneckej krízy vyzdvihla zomknutie obyvateľov Košíc. "Podporím dostavbu košickej futbalovej arény. Vďaka tejto dostavbe náš futbal vstane z mŕtvych," dodala na záver.  

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok