Parkovací chaos i švédska automobilka. Aké moderné riešenia majú kandidáti na primátora Košíc?

29.9.2022 23:35

Uhoľné prázdniny, energetická i utečenecká kríza, zlá parkovacia politika, prichádzajúci zahraničný investor i výstavba akvaparku. Na tieto témy debatovali všetci ôsmi kandidáti na post primátora mesta Košice v ôsmej zo série Predvolebných diskusií ta3. Boj o voličov sa uskutočnil v historickom župnom dome Východoslovenskej galérie v Košiciach.

Parkovací chaos i švédska automobilka. Aké moderné riešenia majú kandidáti na primátora Košíc?
ta3

Tlak na ubytovacie kapacity

Záujemcom o post primátora je i neurochirurg Vilam Novotný s podporou politických subjektov SPOLU-občianska demokracia, DS, Šanca a ODS. Na úvod povedal, že v meste plánuje zaviesť klimatické opatrenia pre elimináciu využívania klimatizácií. "Energetickú krízu musí riešiť vláda a pomôcť samosprávam. Mesto dokáže len v minimálnej miere ovplyvniť ceny pre Košičanov," vyhlásil a dodal, že mesto má množstvo budov, ktoré sú podľa neho vo veľmi zlom energetickom stave.

Uhoľné prázdniny podľa slov Novotného nie sú dobré riešenie. Ako ďalej uviedol, súčasná parkovacia politika obrala Košičanov o veľký objem financií. "Potrebujeme nový systém parkovania. Naši obyvatelia musia mať parkovanie lacnejšie," povedal. Príchod zahraničného investora podľa neho vyvolá tlak na ubytovacie kapacity. Myslí si, že mesto musí dohľadať lokality, kde sa budú budovať byty pre nových zamestnancov. Novotný poďakoval dobrovoľníkom, ktorí v rámci utečeneckej krízy podľa neho odviedli kus dobrej práce. "Košice musíme vrátiť do najvyššej futbalovej súťaže," dodal na záver. 

Teplovod je diaľnica

Záujem o kreslo primátora Košíc prejavil aj súčasný primátor Jaroslav Polaček. Ten kandiduje pod záštitou KDH, SaS, Sme rodina, NOVA, Aliancia a Strana rómskej koalície, Dobrá voľba a Umiernení a OĽANO. Ako uviedol, mesto pracuje na modernizácii energetického zaťaženia budov. Kolaps mesta pre energetickú krízu podľa neho nehrozí. "Vzdelávacie inštitúcie nebudeme zatvárať. Rozpočet máme nastavený tak, aby sme zvládli budúci rok," ubezpečil občanov. Cesta ku košickému akvaparku podľa jeho slov vedie cez vybudovanie teplovodu. "Teplovod je diaľnica, okolo teplovodu vznikne život," konštatoval. 

Ako ďalej uviedol, mesto bude zavádzať rezidentské parkovanie. "Máme softvér a hardvér. Momentálne sa uisťujeme, aby boli veci dynamickejšie," prezradil k parkovacej politike v meste. V kontexte budovania bytov pre prichádzajúcich zamestnancov dodal, že dane sa pre obyvateľov Košíc nebudú navyšovať. "V bytovej otázke potrebujeme zabrať, pretože dokopy k nám môže prísť až 18-tisíc pracovníkov," upozornil Polaček. Na záver konštatoval, že utečenecká kríza Košičanov nestála nič a všetky výdavky boli podľa jeho slov preplatené štátom.

Celú Predvolebnú diskusiu ta3 s kandidátmi na primátora mesta Košice si môžete pozrieť nižšie.

Strana 4 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok