ROZHOVOR: Vytváranie ruskej menšiny u nás je bezpečnostné riziko, hovorí Macko

ta3/Milan Špak
30.9.2022 00:00

Po tom, ako Vladimir Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu ušlo z Ruska údajne už vyše štvrť milióna mužov. Ako uviedol pre ta3 generál Pavel Macko, rozhodnutie neudeliť víza unikajúcim Rusom považuje za správne. Putinovi by totiž mohlo napadnúť chrániť tankami ruskú menšinu aj u nás.

vojaci Slovensko armáda 1140px (SITA/MO SR)
SITA/MO SR

Vladimir Putin vyhlásil v Rusku čiastočnú mobilizáciu. Čo to hovorí o aktuálnom vývoji vojny na Ukrajine?

Od začiatku bolo nereálne, aby Rusko vedelo viesť víťaznú vojnu s tými silami a prostriedkami, ktoré Rusi sústredili okolo Ukrajiny (cca 190-tisíc vojakov), v prípade aktívnej obrany Ukrajiny. Toto muselo byť Putinovi a ruskému vojenskému veleniu jasné po troch dňoch, maximálne po týždni vojenských operácií. 

Už od čias Sun Tzu (autor diela Umenie vojny pozn. red.) platí, že zdĺhavý konflikt je ten najhorší. Putin bol pripravený na bleskovú vojnu, rýchly kolaps ukrajinských síl a moci. Ruské vojská preto útočili zo všetkých smerov a nevytvorili si dostatočnú koncentráciu na hlavných smeroch úderu. Aj keď mali všetko ofenzívne vybavenie, invázne vojská neboli pripravené na dlhodobý boj s vysokou intenzitou bojovej činnosti. Napriek tomu v nezmyselnom útoku pokračovali a gradovali ho nezmyselným masívnym ničením miest.

Nepomohlo ani preskupenie a koncentrácia sa na Donbas. Ruská profesionálna a najlepšie vybavená časť armády utrpela masívne straty a nie je schopná pokračovať v ofenzíve, dokonca bez posíl ani len ubrániť získané okupované územia. Skrátka, zobrali si sústo, ktoré nevedia prehltnúť. Mobilizácia je zúfalý pokus zabrániť zahanbujúcej porážke a vyhnaniu ruských vojsk z Ukrajiny. Budú sa snažiť zabrániť ukrajinskej protiofenzíve a udržať už okupované územia, prípadne si vylepšiť pozíciu na Donbase. Ak je pravda, že povolancov už nasadzujú bez výcviku a stmelenia priamo na front, je to čisté šialenstvo.ň

Mnoho Rusov ísť bojovať nechce, konali sa protesty, údajne z Ruska ušlo už vyše štvrť milióna mužov. Môže mať tento odpor nejaký vplyv na Putinovo konanie?

Nemyslím si, že Putin na to bude brať ohľad. On prijal rozhodnutie a za ním si stojí. Inú možnosť ani nemá. Skutočné problémy by nastali pri prvej viditeľnej známke jeho zaváhania. Bude sa teda snažiť silou zlomiť akýkoľvek odpor a zvyšok doplní propaganda.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok