ROZHOVOR: Vytváranie ruskej menšiny u nás je bezpečnostné riziko, hovorí Macko

ta3/Milan Špak
30.9.2022 00:00

Po tom, ako Vladimir Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu ušlo z Ruska údajne už vyše štvrť milióna mužov. Ako uviedol pre ta3 generál Pavel Macko, rozhodnutie neudeliť víza unikajúcim Rusom považuje za správne. Putinovi by totiž mohlo napadnúť chrániť tankami ruskú menšinu aj u nás.

vojaci Slovensko armáda 1140px (SITA/MO SR)
SITA/MO SR

Putina môžu zastaviť len Rusi

Myslíte si, že rozhodnutie Slovenska neudeliť víza utekajúcim Rusom je správne? 

Áno. Nech sa to zdá akokoľvek prísne alebo cynické, my si musíme v prvom rade strážiť svoje národno-bezpečnostné záujmy. Z Ruska pred mobilizáciou neutekajú bojovníci za demokraciu ani odporcovia vojny. Rusko vedie vojnu proti Ukrajine už od roku 2014. Väčšine tých, čo dnes utekajú pred povolávacím rozkazom, boli demokracia v Rusku aj ničenie Ukrajiny ruskými raketami, bombami a delostreleckými granátmi ukradnuté. Niektorí to dokonca verejne podporovali. 

Sloboda nikdy nie je zadarmo. Ukrajinci a iné národy dnes za ňu musia platiť svojimi životmi. Relatívne majetní Rusi by to chceli vyriešiť pár tisíckami eur. Po zuby jadrovo ozbrojený Putinov režim môžu skutočne zastaviť len samotní Rusi, nik iný. Tí bohatší Rusi, ktorí dnes utekajú, nechávajú Putina pokojne ďalej posielať ich chudobnejších spoluobčanov na nezmyselnú smrť.

Ak sa Fico s Kollárom báli infiltrácie živlov do davov biednych utečencov z Blízkeho východu a Afriky, tak teraz je skutočný dôvod na ostražitosť. Vytváranie ruskej menšiny u nás je bezpečnostné riziko. Vzhľadom na oficiálnu štátnu doktrínu Ruska, ktoré chce tankami chrániť ruskú menšinu kdekoľvek na svete, by Putinovi mohlo napadnúť ísť chrániť svoju piatu kolónu aj u nás. Najmä, ak by sa tu našli politici a ústavní činitelia, ktorí by radi podpísali pozývací list. 

Rovnako nechceme u nás konflikty medzi Rusmi a Ukrajincami, ktorí museli už skôr utiecť pred ruskou agresiou. Dostatočne odstrašujúcim príkladom sú demonštrácie tisícov Rusov v Berlíne a iných častiach Nemecka, ktorí sa za nemeckú veľkorysosť odvďačili demonštratívnou podporou vyhladzovacej vojny proti Ukrajincom.

Strana 4 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok