ROZHOVOR: Vytváranie ruskej menšiny u nás je bezpečnostné riziko, hovorí Macko

ta3/Milan Špak
30.9.2022 00:00

Po tom, ako Vladimir Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu ušlo z Ruska údajne už vyše štvrť milióna mužov. Ako uviedol pre ta3 generál Pavel Macko, rozhodnutie neudeliť víza unikajúcim Rusom považuje za správne. Putinovi by totiž mohlo napadnúť chrániť tankami ruskú menšinu aj u nás.

vojaci Slovensko armáda 1140px (SITA/MO SR)
SITA/MO SR

V dohľadnom čase budeme mať len registrovaných občanov bez akéhokoľvek vojenského výcviku, čo by malo dramatický dopad na predĺženie mobilizačných lehôt a dosiahnutie operačnej pripravenosti a pohotovosti takto povolaných občanov a jednotiek.

Ako dlho by podľa vás trval výcvik neprofesionálov, aby boli bojaschopní?

Detaily nebudem zverejňovať, ale trvalo by to mesiace, v závislosti od špecializácie. Základný vojenský výcvik dnes v prípade dobrovoľnej vojenskej služby trvá 13 týždňov, v prípade mobilizácie by sa to dalo skrátiť vzhľadom na vyššiu intenzitu výcviku a skrátenie odpočinkov. K tomu treba prirátať špecializačný výcvik na vojenskú odbornosť. 

Výcvik by sa líšil

Líšil by sa nejako výcvik mužov, ktorí absolvovali povinnú vojenskú službu, a tých, ktorí ju už neabsolvovali?

Jednoznačne áno. Odvedení a povolaní občania (registrovaní bez výcviku) by museli absolvovať kompletný základný výcvik. Vojaci v zálohe by mali len obnovovací alebo udržiavací výcvik. Okrem toho treba počítať s úplným alebo obnovovacím výcvikom na danú špecializáciu, taktickým výcvikom a stmeľovacím výcvikom väčších organizačných celkov. Teda, ak máte v rote viacero čiat, musíte ich výcvikom zladiť do celku, aby pôsobili ako rota. Podobne je to pri práporoch, skladajúcich sa z viacerých bojových rôt a špecializovaných čiat. V prípade hlavných bojových síl je prápor spravidla najmenšia taktická jednotka nasadzovaná samostatne.

Bolo by Slovensko na takúto situáciu kapacitne vôbec pripravené - z personálneho hľadiska, z hľadiska základní či výcvikových priestorov?

Každá mobilizácia je obrovská záťaž aj pre aktívnu armádu. Preto je potrebné ju vykonávať ešte pred vykonávaním bojových alebo operačných aktivít. Naše kapacity sú vzhľadom na veľkosť aktívnej profesionálnej armády obmedzené. Rovnako by mohol byť problém s dostatočným množstvom materiálu, kde vlády vždy hľadajú balans medzi rizikom a skladovaním materiálu, ktorý sa možno nikdy nepoužije.

Nepoznám aktuálne presné údaje a tie sú aj tak utajované. Platí, že v prípade nedostatočných kapacít sa celý proces časovo predlžuje a výcvik sa vykonáva na etapy po organických celkoch podľa operačných potrieb a priorít.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok