USA a ich spojenci pre hrozby jadrovými zbraňami pozornejšie sledujú vojenské kroky Kremľa

ta3 čtk
28.9.2022 18:26

Spravodajské služby Spojených štátov a ich spojencov vo svetle ruských hrozieb o použití jadrových zbraní pozornejšie sledujú vojenské kroky Kremľa a starostlivo hľadajú náznaky ich nasadenia vo vojne na Ukrajine. Serveru Politico to oznámilo päť zdrojov z radov súčasných a bývalých amerických činiteľov. Varovanie, že sa ruský prezident Vladimír Putin naozaj rozhodol nasadiť v konflikte jadrové zbrane, podľa nich ale môže aj tak prísť príliš neskoro.

Jadrová zbraň 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Ak to majú Rusi vo svojom arzenáli ako konvenčná zbraň, môžete celkom bezpečne predpokladať, že to má jadrovú hlavicu, ktorá k tomu patrí," uviedol nemenovaný niekdajší činiteľ americkej Rady pre národnú bezpečnosť (NSC). "Takmer každá zbraň, ktorú Rusi majú, je schopná jadrového zásahu. Či už sa jedná o delostrelecký systém, systém protivzdušnej obrany, torpédo alebo strelu s plochou dráhou letu, môže k tomu byť jadrová hlavica," povedal Politiku.

Úmysel Moskvy použiť jadrové zbrane bude aj tak za určitých okolností možné zrejme vypozorovať, píše Politico, a to na základe správania ruskej armády, napríklad prekvapivo rýchleho stiahnutia alebo pohybu menšej jednotky schopnej prevážať jadrový náklad. Podľa iných odhadov je však možné, že Putin západ najskôr varuje a hrozbu využije ako nástroj pri vyjednávaní.

"Myslím si, že ak sa budú Rusi (na jadrový úder) pripravovať, snažili by sa to dať najavo," uviedol Franklin Miller, niekdajší činiteľ NSC v otázkach jadrovej politiky. "Naznačili by, že prevážajú muníciu z centrálnych skladov k palebným jednotkám. A potom by nám dali viac času, aby sme sa nad tým zamysleli," dodal Miller. "Čo sa ale týka menších jadrových zbraní, o tých pravdepodobne vedieť nebudeme," dodáva.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok