USA a ich spojenci pre hrozby jadrovými zbraňami pozornejšie sledujú vojenské kroky Kremľa

ta3 čtk
28.9.2022 18:26

Spravodajské služby Spojených štátov a ich spojencov vo svetle ruských hrozieb o použití jadrových zbraní pozornejšie sledujú vojenské kroky Kremľa a starostlivo hľadajú náznaky ich nasadenia vo vojne na Ukrajine. Serveru Politico to oznámilo päť zdrojov z radov súčasných a bývalých amerických činiteľov. Varovanie, že sa ruský prezident Vladimír Putin naozaj rozhodol nasadiť v konflikte jadrové zbrane, podľa nich ale môže aj tak prísť príliš neskoro.

Jadrová zbraň 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Momentálne nevidíme žiadne dôkazy, že Rusko jadrové zbrane použije," uviedol Joshua Kelsey a dodal, že Washington však hrozby z Moskvy berie vážne. Spravodajské služby sú podľa skôr spomínaného amerického činiteľa presvedčené, že Rusko nebude riskovať rozsiahlu jadrovú vojnu, a nespustí preto ani masívny útok na Ukrajinu alebo krajiny NATO.

Sledovanie ruského jadrového zbrojenia sťažuje fakt, že Rusko má desiatky rôznych zbraňových systémov dvojakého použitia, z ktorých mnohé používa na Ukrajine. Napríklad väčšina ruských lietadiel dokáže prepravovať bežnú muníciu, ale aj takzvané taktické jadrové zbrane, navrhnuté s cieľom zničiť menšie ciele na bojisku. Oproti tomu stoja strategické jadrové zbrane ako sú medzinárodné balistické strely, ktorých plánované použitie je možné jednoduchšie vypozorovať napríklad pri uvedení špeciálnych jednotiek do pohotovosti alebo ich zhromaždením na cvičenie.

Pri použití taktických jadrových zbraní sa Spojené štáty a ďalší spojenci Kyjeva ani nemusia dozvedieť, že sa ruské sily rozhodli vymeniť konvenčnú muníciu za atómové bomby, píše Politico. "(Rusi) nikdy nepoužijú strategickú jadrovú zbraň," uviedol nemenovaný činiteľ. "Použijú zbraň krátkeho doletu. Majú hlavice, ktorým hovoríme mikroatómovia, s výbušnou silou desiatok až stoviek ton," dodáva. Atómové bomby, ktoré na konci druhej svetovej vojny Spojené štáty zvrhli na japonské mestá Hirošima a Nagasaki, mala na porovnanie silu 15 000 až 20 000 ton trinitrotoluénu (TNT).


Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok