USA a ich spojenci pre hrozby jadrovými zbraňami pozornejšie sledujú vojenské kroky Kremľa

ta3 čtk
28.9.2022 18:26

Spravodajské služby Spojených štátov a ich spojencov vo svetle ruských hrozieb o použití jadrových zbraní pozornejšie sledujú vojenské kroky Kremľa a starostlivo hľadajú náznaky ich nasadenia vo vojne na Ukrajine. Serveru Politico to oznámilo päť zdrojov z radov súčasných a bývalých amerických činiteľov. Varovanie, že sa ruský prezident Vladimír Putin naozaj rozhodol nasadiť v konflikte jadrové zbrane, podľa nich ale môže aj tak prísť príliš neskoro.

Jadrová zbraň 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Rusko, ktoré na Ukrajinu zaútočilo vo februári tohto roku, sa po úspechu septembrovej ukrajinskej protiofenzívy snaží opäť na bojisku získať navrch. Zároveň pribúdajú signály o klesajúcej domácej popularite Putina a jeho vojny, najmä po čiastočnej mobilizácii vyhlásenej minulý týždeň.

"Sledujeme to pozornejšie," uviedol činiteľ americkej vlády s prístupom k spravodajským informáciám o jadrových silách a stratégii Moskvy. USA a ich spojenci podľa neho v poslednom čase posilnili prácu spravodajských služieb vo vzduchu, z obežnej dráhy aj v kyberpriestore a začali sa viac spoliehať na satelitné snímky. S ich pomocou analyzujú presuny ruských jednotiek s kapacitou zaútočiť jadrovými zbraňami.

Diskusiu o použití jadrových zbraní vo vojenskom ťažení proti Ukrajine rozvíril minulý týždeň ruský prezident Vladimír Putin, ktorý pri vyhlásení čiastočnej mobilizácie obvinil Západ z "jadrového vydierania" a pohrozil použitím svojho jadrového arzenálu. "Neblafujem," povedal. Varovanie podporil aj podpredseda ruskej bezpečnostnej rady a exprezident a expremiér Dmitrij Medvedev, podľa ktorého má Rusko právo v nevyhnutnom prípade použiť jadrové zbrane.


Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok