Výbuch bytovky či nevyužité eurofondy. Ako by riešili kandidáti na post primátora Prešova energetickú krízu?

ta3/PG
27.9.2022 22:56

Riešenia energetickej krízy, nekonečný príbeh s futbalovým či zimným štadiónom, využívanie finančných zdrojov, nedokončené projekty a členstvo poslancov v dozorných i správnych radách. Nielen o tom bola Predvolebná diskusia ta3 v historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove, na ktorej sa zúčastnilo sedem z celkovo 12 kandidátov na post primátora mesta Prešov.

Výbuch bytovky či nevyužité eurofondy. Ako by riešili kandidáti na post primátora Prešova energetickú krízu?
ta3

Bude chuť chodiť na futbal? 

Piatou kandidátkou v diskusii, a zároveň jedinou ženou, je mestská a krajská poslankyňa Zuzana Bednárová s podporou KDH. Mesto si podľa nej pri riešení energetickej krízy samé nedokáže pomôcť. Upozornila, že počas kauzy výbuchom zničenej bytovky nebol nikto z nich na mieste primátorky. "Teraz je jednoduché hodnotiť rozhodnutia primátorky. Táto medializovaná kauza poškodila ľudí, ktorí mohli dostať väčšiu finančnú kompenzáciu, ale nakoniec sa k nej nedostali," konštatovala.

Podľa nej nie je pre ľudí hlavnou témou futbalový štadión, ale to, ako budú ďalej fungovať. "Zaujímajme sa o to, čo bude ľudí zaujímať a či budú mať vôbec chuť chodiť na futbal," vyhlásila. Ako uviedla, Prešov potrebuje nový územný plán ako soľ. Vďaka zjednodušenému prehľadu možností v meste to podľa jej slov môže prilákať investorov, developerov a podnikateľov. "Musíme sa zamerať na podporu malých a stredných podnikateľov," dodala na záver Bednárová.

Zlyháva prípravná fáza

Jedným zo záujemcov o kreslo primátora mesta Prešov je riaditeľ Agentúry regionálneho rozvoja Artúr Benes, ktorý kandiduje ako nezávislý. Mesto podľa neho pri riešení energetickej krízy zaspalo. "Kríza je tu, v zime nás čaká veľký problém a nemôžeme sa spoliehať na vládu," upozornil. Uviedol, že mesto malo akceptovať rozhodnutie Národnej kriminálnej agentúry pri pochybnostiach o cene obstarávania búracích prác bytovky. 

V meste podľa neho zlyháva prípravná fáza projektov a o futbalovom štadióne si podľa jeho slov každý rozpráva tak, ako mu to vyhovuje. Upozornil na dôležitosť externých zdrojov, ktoré podľa neho majú zabezpečiť rozvoj mesta. "Z vlastného rozpočtu to neutiahneme," dodal na záver.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok