Výbuch bytovky či nevyužité eurofondy. Ako by riešili kandidáti na post primátora Prešova energetickú krízu?

ta3/PG
27.9.2022 22:56

Riešenia energetickej krízy, nekonečný príbeh s futbalovým či zimným štadiónom, využívanie finančných zdrojov, nedokončené projekty a členstvo poslancov v dozorných i správnych radách. Nielen o tom bola Predvolebná diskusia ta3 v historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove, na ktorej sa zúčastnilo sedem z celkovo 12 kandidátov na post primátora mesta Prešov.

Výbuch bytovky či nevyužité eurofondy. Ako by riešili kandidáti na post primátora Prešova energetickú krízu?
ta3

Kritizoval manažovanie mesta

Ďalším záujemcom o prešovské kreslo primátora je bývalý rozhodca FIFA a predseda predstavenstva 1. FC Tatran Prešov Ľuboš Micheľ s podporou strany Hlas-SD. Štát by podľa neho mal energetickú krízu vnímať ako možnú investíciu a využitie rezervných finančných zdrojov. Vysúťažená cena na búracie práce výbuchom zničenej bytovky v Prešove podľa neho mohla byť nižšia. "Bolo to výsledkom rodinkárstva a klientelizmu," kritizoval. Ďalej dodal, že pre zlé manažovanie prichádza mesto o veľké peniaze. 

Pri problematike výstavby mestského futbalového štadiónu uviedol, že projekt mohol byť dokončený už pred 11 rokmi a zadarmo. "Futbal je šport pre všetkých, pretože zasahuje obrovskú masu ľudí," dodal Micheľ. Upozornil na dôležitosť externých finančných zdrojov a zrušil by členstvo poslancov v správnych radách. Dnes sa Prešov podľa jeho slov nazýva mestom duchov a úlohou primátora by malo byť ho oživiť. "Sme skostnatelí, nerobíme zábavné veci pre ľudí, aby sa znova mohol mestský život oživiť," vyhlásil na záver.

Nevyužité eurofondy sú hriech

František Oľha bol prvým, kto oficiálne ohlásil kandidatúru na primátora Prešova. Má podporu politických strán SaS, PS, SPOLU – občianska demokracia, DS, Šanca, ODS a Dobrá voľba a Umiernení. Mestský poslanec vníma energetickú krízu ako problém, ktorý musí vyriešiť vláda. "Budeme tlačiť na vládu. Dôležité je mať vlastné opatrenia, musíme zefektívniť činnosť hlavného energetika a postupne prejsť na energetickú samostatnosť," povedal. Upozornil, že mesto musí identifikovať, ako sa občania zadĺžili energiami aj vtedy, keď ešte neboli drahé. Podľa neho by bol hriech nevyužiť eurofondy pri riešení energetickej krízy. 

"Kauza bytovky je exemplárnou ukážkou chaosu súčasného vedenia mesta. Úrad ako taký kompletne zlyhal. Ak budeme všetko zametať pod koberec, nikdy nebude poriadok," povedal v kontexte výbuchu bytovky. Ďalej ho znepokojil neúspešný boj Prešova o Európske mesto kultúry, kedy podľa jeho slov mesto prišlo o obrovské množstvo peňazí. Vyzýva, aby v mestských firmách, a najmä v predstavenstve, boli len odborníci. "Chceli sme to presadiť, ale kolegovia zmietli tento návrh zo stola," prezradil Oľha.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok