Slovák bude vyrábať na Kube cukrovinky a cereálie, plánuje aj veľký biznis s kakaom

ta3/hm; ap
22.9.2022 14:03

Kuba bola láska na prvý pohľad. Spoločnosť Proxcor spustí už začiatkom októbra na ostrove slobody nový projekt výroby cukroviniek. Ako hovorí Pavol Kožík, zakladateľ a riaditeľ investičnej skupiny Proxenta, ktorá je vlastníkom jej majoritného podielu, v druhej fáze pomýšľajú i na výrobu kakaa. O tom, aké výzvy má pred sebou prezradil v rozhovore.

Pavol Kožík
ta3

Nachádzame sa vo Veľkých Úľanoch v Sedin Golf Resort na golfovom turnaji, ktorý organizuje Televízia ta3. Aký je váš vzťah ku golfu?

Stále ešte veľmi pasívny. Moja účasť na turnaji hovorí o tom, že jedného dňa by som sa rád z pasívneho golfistu stal aktívnym. Či to bude o rok, o dva, o päť, je otázka, ktorú ešte nemám zodpovedanú. Zatiaľ len sledujem komunitu, ako funguje, ako sa tu robí biznis, ako sa tu ľudia zabávajú a relaxujú. Časom sa chcem priblížiť práve ku športu s názvom golf.

Hovoríte, že golf sledujete zatiaľ len z diaľky. Máte obľúbeného golfistu?

Nie, nemám. Zatiaľ som ním len ja sám. Zoznamujem sa s týmto prostredím, fandím slovenským golfistom. Viem, že Slovensko reprezentuje zahraničný golfista (pozn. redakcie Rory Sabbatini), ktorý dosiahol úspech. Viem, že segment narastá, a ľudia v tejto sfére sú čoraz úspešnejší.

Ak nie golf, tak pri akom inom športe si rád oddýchnete?

Pri futbale a vo fitness centre. Každé ráno si chodím na hodinu zacvičiť s činkami a na bežiaci pás. Som bývalý futbalista, ak si mám pri športe pasívne oddýchnuť, rád si pozriem dobrý futbalový zápas. Sledujem aj všetko dianie okolo futbalových hviezd. Hodnotím to aj z pohľadu bývalého športovca, ktorý hrával futbal aktívne. 

Výroba cukroviniek na Kube

Skončila sa nám letná sezóna. Prezradíte, kde ste počas prázdnin oddychovali?

Vzhľadom na to, že máme štyri deti a veľa práce, cestovali sme dokonca aj karavanom po Slovensku, no bola to aj dovolenka pri mori. Keďže som bol v tom čase na Kube, rozdelili sme si to. Ako otec som išiel pracovať na desať dní a rodina s deťmi dovolenkovala. V Proxente máme veľa projektov, takže to nebolo úplne o relaxe.

S manželkou máme popri štyroch deťoch jeden jediný priestor byť spolu - cez leto. Z 365 dní v roku máme pre seba päť až sedem dní. Vtedy vieme dať deti do táborov. Boli sme len sami dvaja na pobyte v hoteli vo Vysokých Tatrách. Päť dní človek zisťuje, koho si vzal za ženu/za muža (smiech). Užívali sme si najmä ticho a čas, kedy nás ráno nikto nebudil (smiech).

Spomenuli ste Kubu, čo vás tam zaujalo?

Na Kube ma zaujalo mnoho vecí. Keď som tam bol po prvýkrát pred viac ako 15 rokmi, tak to bola láska na prvý pohľad. Atmosféra biznisovej príležitosti bola na každom kroku. Dnes sa už Kuba mení. Po osemročnej príprave tam spúšťame začiatkom októbra výrobu. Projekt sa dostane do úplne iného štádia. Akonáhle sa to stane realitou, sme pripravení reagovať na ďalšie ponuky, ktoré máme od kubánskej vlády. 

Jednou z nich sa budem zaoberať aj počas mojej nasledujúce cesty. Prvého októbra letím na dva týždne na Kubu. Týždeň sa budem venovať nášmu projektu s názvom PROXCOR, v rámci ktorého budeme vyrábať sušienky, oblátky, cereálie a cukríky. Druhý projekt by mal byť o výrobe kakaa. Kubánska vláda mi ponúkla účasť práve v jednom jedinom závode, ktorý sa na ostrove nachádza. Je to dosť výnimočné a je to tiež prejav dôvery na margo dlhoročného "trápenia" sa - od biznisových príprav až do spustenia výroby.

Nový projekt v Banskej Bystrici

Aký najnovšími projektami sa môžete pochváliť na Slovensku?

Na Slovensku je to primárne development. Tento rok chceme spustiť kolaudáciu projektu v centre mesta s názvom Kesselbauer. Je to výkladná skriňa dovelopmentu v lokalite Bratislava - Staré mesto. Je to pekné miesto aj projekt. Veľmi sa z toho tešíme. 

Pripravujeme aj projekty v regiónoch. V Banskej Bystrici sme kúpili nedávno pozemok, kde prebiehajú veľké prípravy na to, aby sme čo najskôr spustili výstavbu. Bude to objemovo väčší projekt. Sme známi tým, že v Petržalke budeme riešiť tzv. Selftorage alebo skladové priestory, pričom si trúfam povedať, že sme našli dieru na trhu. Po štyroch dlhých rokoch príprav a povoľovacích režimov sme sa posunuli na miestny úrad v Petržalke, kde čakáme na prípadné potrebné povolenia. Veríme, že to bude to zaujímavá novinka na slovenskom trhu.

Celý rozhovor s Pavlom Kožíkom si môžete pozrieť nižšie.

Pavol Kožík je zakladateľ, generálny riaditeľ a majiteľ investičnej skupiny Proxenta. V oblasti finančných trhov sa pohybuje od polovice 90. rokov. Vybudoval investičnú skupinu s produktami a portfóliom, ktorých trhová hodnota v roku 2021 prekročila hranicu 371 miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok