Nárast nákladov o vyše 300 % aj prepúšťanie zamestnancov. Akvaparky sa pripravujú na obmedzený režim

ta3/Patrik Guľa
4.10.2022 00:00

Rast cien energií a inflácia neobišli ani slovenské akvaparky. Pripravené sú na obmedzený režim prevádzok, s ktorým súvisia okresané atrakcie, menej osvetlenia a zatvorené bary či reštaurácie, ale aj znižovanie teploty vody, prepúšťanie zamestnancov a zvýšenie cien vstupeniek. Pre vodné svety je rozhodujúca zmluva s dodávateľom energií.

aquapark 1140 (TASR)
TASR

Vodné svety na Slovensku sú pripravené na viaceré obmedzenia spojené s rastom cien energií a infláciou. Kým niektoré budú prepúšťať zamestnancov, iné uvedú gastro prevádzky a atrakcie do obmedzeného režimu. Akvaparky sa nevyhnú ani šetreniu s osvetlením alebo znižovaním teploty v bazénoch. "V posledných rokov sme v rámci šetrenia urobili všetko, čo bolo v našich šilách. Sme nastavení na čo najmenšie použitie energií," priznal riaditeľ Thermalparku Dunajská Streda Gabriel Somogyi.

Nárast nákladov o 336 %

Úspory vedia dosiahnuť aj obmedzeným režimom niektorých bazénov, čo by však ovplyvnilo ponuku vodného sveta. "Všetky opatrenia budú mať dopad na našu úroveň návštevnosti, čo je pre nás kritické. Potrebujeme dosiahnuť istú návštevnosť, aby sme vedeli pokryť fixné náklady," pokračoval Somogyi. Preto ušetriť päť až desať percent na obmedzení osvetlenia alebo teploty v bazéne podľa neho nemá význam. 

Akvaparky tento rok pociťujú vyššiu cenu energií a to ovplyvňuje aj výšku vstupného pre zákazníkov. "Naše faktúry za energie sú tak vysoké, že keby sa to malo premietnuť do cien vstupeniek v plnej miere, potom by to nemalo význam, klienti by neprišli," uviedol riaditeľ Aquaparku Senec Michal Petraš. Lístok by v tomto prípade podľa neho musel stáť 80-100 eur.

"Po našom internom prieskume sú náklady spojené s prevádzkou akvaparkov o 336 % vyššie ako v roku 2019," povedal Somogyi. Najväčšiu časť nákladov podľa neho tvorí vykurovanie, klimatizácia a prevádzka bazénov. Dôležitú úlohu pri určovaní cien energií zohráva zmluva danej prevádzky, z ktorej vyplýva výška nákladov. "Akvapark, ktorý kupuje elektrinu za najlepšiu cenu, platí len desatinu z toho, čo akvapark, ktorý ju kupuje za najvyššiu cenu. To sa neskôr premietne aj v cene vstupeniek," konštatoval Somogyi.

Nižšia teplota v bazénoch

"Budeme skracovať prevádzku, ale nebudeme vypúšťať bazény," uviedla vedúca prevádzky AquaRelax Dolný Kubín Elena Šebová. Dodala, že akvapark bude pre rast cien energií a inflácie prepúšťať zamestnancov. Taktiež budú znižovať teplotu bazénov na spodnú hranicu povolenú podľa vyhlášky ministerstva zdravotníctva 72/2008 Z.z. "Relaxačný bazén s atrakciami budeme otvárať len v piatok, sobotu a nedeľu v porovnaní s aktuálnou situáciou, keď ho máme otvorený celý týždeň," prezradila.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok