Tma v byte i lacnejšie potraviny. Zdražovanie mení návyky Slovákov, ako s ním bojujú?

ta3/Alžbeta Múcsková
22.9.2022 06:00

Ceny potravín, energií a pohonných látok stále narastajú. Pomoc od štátu je neistá a Slováci sa snažia šetriť, kde sa len dá. Pýtali sme sa Slovákov, ako zmenilo zdražovanie ich návyky. Niektorí nakupujú lacnejšie potraviny, iní slabšie vykurujú domácnosti a ďalší namiesto šoférovania využívajú bicykle a autobusy.

Zdražovanie na Slovensku pokračuje, ľudia sa snažia šetriť kde sa dá.
TASR/AP - Frank Augstein

Pandémia a vojna na Ukrajine spôsobili prudký nárast cien potravín, energií, nehnuteľností a pohonných hmôt. Zdá sa, že inflácia ešte nedosiahla svoj vrchol a zdražovanie bude pokračovať. Slovenskí obyvatelia čakajú na pomoc vlády, ktorá by mala predstaviť opatrenia na pomoc ľuďom. Slováci si tak musia pomôcť sami.

Zdražovanie zatiaľ najviac pociťujú pri bežných nákupoch a tankovaní. „Zatiaľ som si všimol vyššie ceny pri nákupe potravín, donáške jedla a benzíne. Uvidím ale, aké vysoké mi prídu účty za elektrinu a kúrenie,“ povedal 29-ročný Slavomír H. Ceny však narástli aj v oblastiach, s ktorými sa bežný občan nestretáva každodenne. „Omnoho drahšie sú aj stavebné materiály,“ uviedol 45-ročný Roman Ž. Ceny v stavebníctve potrápili aj 47-ročnú Barbaru B. "Najviac pociťujem zdražovanie v oblasti stavebníctva, keďže som si práve zariaďovala nové bývanie. Ide síce o jednorazovú ale veľkú investíciu," zverila sa. 

Studená zima, prázdna chladnička

Stúpajúce ceny prinútili ľudí šetriť. „Menej využívam auto. Do práce chodím častejšie na bicykli,“ prezradil 30-ročný Jakub M. Štyridsaťdeväťročná Lívia Š. sa viac obáva zdražovania energií. „V domácnosti vypíname internet, elektrinu a nevyužívané zásuvky,“ priznala. Mnohí taktiež obmedzili stravovanie sa v reštauráciách a objednávanie si donášky jedla. Radšej si varia doma, a to aj na niekoľko dní vopred.

radiator merac tepla (TASR) TASR

Nikto z respondentov si zatiaľ nevypýtal finančnú pomoc od rodiny či priateľov. V domácnostiach s viacerými členmi ale spájajú sily, aby narastajúce ceny utiahli. "Ako kreatívec samozamestávateľ pracujem veľa, čo sa však zmenilo je, že moja dcéra mi vypomáha brigádnicky, a tým vieme tvoriť ako tím, ktorý prináša vyšší zárobok do domácnosti," uviedla Barbara B.

Požiadanie o finančnú pomoc patrí medzi obavy, ktoré trápili aj oslovených respondentov. „Bojím sa, že celú výplatu miniem na prežitie a na zábavu mi nič nezostane,“ zveril sa Slavomír H.. Strach vzbudzuje aj neistota. Nikto nevie, do akej výšky ceny narastú. Je možné, že ľuďom nebude časom stačiť jedna výplata. „Obávam sa, že mi zamestnávateľ nezvýši plat. Utiahnuť narastajúce účty s rovnakým objemom financií bude stále ťažšie,“ povedala 51-ročná Zuzana V. Už teraz sa pozerá po novom, lepšie platenom zamestnaní.

Nie všetkých ľudí postihne zdražovanie rovnako. „Neplánujem si hľadať druhú prácu. Môj hlavný príjem je postačujúci na to, aby som z neho dokázal žiť a šetriť tak ako pred zdražovaním,“ pochválil sa 28-ročný Martin F. Niekorým stačí príjem, ktorí dostávajú teraz, iní infláciu predvídali a zabezpečili si peňažný vankúš. „Zdražovania sa nebojím, mám vytvorenú finančnú rezervu na tento účel,“ uviedol 30-ročný Tomáš P.

Na čom Slováci šetria

Stratégií na šetrenie je viac. „Plánujem znížiť výdavky na služby, kultúru a cestovanie,“ prezradila napríklad 36-ročná Veronika S. Tridsaťročný Erik plánuje nakupovať iba základné potraviny a začal sa viac zaujímať o to, čo už má k dispozícii v chladničke. Veľkú zmenu výslednej ceny nákupu môže priniesť obsah košíka. "Napriek tomu, že nie som vegetariánka, prirodzene sme obmedzili mäsové výrobky a polotovary, a tým zlacneli naše nákupy," uviedla Barbara B.

Nakupovanie potravín v obchode ta3/David Duducz

Šetrenie zasiahne aj vykurovanie domácností. „Plánujem v zime udržiavať interiérovú teplotu bytu na úrovni 21 stupňov Celzia. Spotrebiče a svietidlá už máme vymenené za nové s nízkou spotrebou,“ povedal Tomáš P. Niektorí zvažujú zmenu spotrebičov. „Rozmýšľal som nad elektrickým sporákom, ale neviem, či by som si tým pomohol,“ kalkuloval Jakub M.

Veľký problém spôsobuje aj otázka bývania. Pokiaľ človek nežije vo vlastnom byte či dome, ktorý má už splatený, musí uvažovať aj nad platením prenájmu či splácaním hypotéky. „Premýšľam aj nad refinancovaním hypotéky, ale to až za nejaký čas kým mi vyprší fixácia na aktuálny úrok,“ priznal Martin F. Refinancovanie úverov zvažuje aj Erik K.

Inflácia je hrozbou pre všetkých Slovákov. Najväčším strašiakom je jej nepredvídateľnosť a neistá pomoc od štátu. Ceny každým dňom rastú a peňaženky sa vyprázdňujú. Najlepšími riešeniami sú zatiaľ finančná rezerva alebo výrazné šetrenie. Kvalita ľudského života však nezostane rovnaká.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok