Nárast nákladov o vyše 300 % aj prepúšťanie zamestnancov. Akvaparky sa pripravujú na obmedzený režim

ta3/Patrik Guľa
4.10.2022 00:00

Rast cien energií a inflácia neobišli ani slovenské akvaparky. Pripravené sú na obmedzený režim prevádzok, s ktorým súvisia okresané atrakcie, menej osvetlenia a zatvorené bary či reštaurácie, ale aj znižovanie teploty vody, prepúšťanie zamestnancov a zvýšenie cien vstupeniek. Pre vodné svety je rozhodujúca zmluva s dodávateľom energií.

aquapark 1140 (TASR)
TASR

Rast cien energií bude mať dopad aj na gastro prevádzky akvaparku v Dolnom Kubíne, ktoré budú nútené fungovať v obmedzenom režime. Vodné svety s blížiacou sa zimou očakávajú náročnú situáciu a pripúšťajú prípadné ďalšie obmedzenia. "Snažíme sa, znášame to, ale je to veľmi ťažké obdobie," dodal riaditeľ seneckého akvaparku Petraš.

Viazne komunikácia

Asociácia akvaparkov, kúpalísk a plavární žiada od vlády zníženie DPH na služby v cestovnom ruchu na 10 % a zastropovanie cien elektriny a plynu. Vládu tiež žiada o zníženie daní a odvodov z povinných príplatkov za prácu počas víkendov a dní pracovného pokoja, aby tým pomohla k rastu priemerných miezd, uvádza sa v liste pre premiéra Eduarda Hegera. Akvaparky budú bez tejto pomoci nútené prejsť do obmedzeného režimu.

Ako uviedol riaditeľ Thermalparku Dunajská Streda Somogyi, zníženú sadzbu DPH Asociáca žiada tri roky. "Vláda to mala vo svojom programovom vyhlásení. Pevne verím, že podľa toho aj budú postupovať, aj keď s oneskorením," povedal. Podľa jeho vyjadrenia slovenské akvaparky zatiaľ fungujú v režime, ako keby vláda nevyhovela požiadavke. Prezradil, že akvaparky musia zavádzať alternatívy B, ktoré sú podľa neho šetrenie alebo úplne zatváranie prevádzok.

"Veľmi by som ocenil otvorenú diskusiu, debatu či argumenty. Súčasná situácia vyzerá tak, že Asociáca niečo žiada, ale od vlády neprichádza žiadna reakcia. My sme pripravení, máme argumenty a fakty. Radi by sme sa s niekým stretli a na túto tému porozprávali," vyzval Somogyi.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok