ONLINE: Ukrajina chce získať naspäť celé Ruskom okupované územie vrátane Krymu

TA3 TASR ČTK ČT24
19.9.2022 06:54

Vo svojom nedeľnom večernom videopríhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina získa späť celé Ruskom okupované územie na Ukrajine. "Možno sa niekomu bude zdať, že sme sa nechali sériou víťazstiev ukolísať," uviedol Zelenskyj s tým, že v skutočnosti ide o "prípravu" na ďalšiu etapu protiofenzívy - znovuzískať kľúčové mestá Mariupol, Melitopol a Cherson, informuje tlačová agentúra DPA. Udalosti s vami sledujeme online.

ONLINE:
TASR/AP

18:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. 

17:14 Nemecká armáda dodá Ukrajine štyri samohybné húfnice a príslušnú muníciu, oznámilo dnes nemecké ministerstvo obrany podľa agentúry DPA. Vybavenie pošle okamžite. Západ dodáva Ukrajine zbrane v rámci pomoci pred ruskou inváziou, ktorá začala vo februári.

16:12 Ruskom podporovaní separatisti na východe Ukrajiny odsúdili zamestnanca Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe OBSE na 13 rokov väzenia za vlastizradu, informovali v pondelok ruské tlačové agentúry citované agentúrou AFP. Najvyšší súd proruskej samozvanej Luhanskej ľudovej republiky vyniesol rozsudok nad Dmitrijom Šabanovom, ktorý v rámci misie OBSE pôsobil ako asistent predsunutej hliadkovej základne. 

16:09 Na veži v dedine Yarovaya v Doneckej oblasti visí ukrajinská vlajka. 

15:22 Najmenej 13 ľudí prišlo v pondelok o život v dôsledku delostreleckej paľby v meste Doneck na východe Ukrajiny, ktoré v súčasnosti ovládajú ruské sily. Správu priniesla agentúra DPA, ktorá sa odvolala na tamojšie médiá. Dve strely podľa nich zasiahli autobusovú zastávku a obchod, ktorý sa nachádzal v jej blízkosti. Počet zranených nebol bezprostredne známy.

14:58 Ukrajinci majú ďalšiu vzácnu trofej - Rusmi vychvaľovaný tank T-90M aj so špeciálnou ochranou. Okrem ukrajinskej armády oň budú mať určite vážny záujem aj západné spravodajské služby.

14:18 Estónsko, Litva a Lotyšsko v uzavreli v pondelok svoje hranice pre väčšinu Rusov ako odpoveď na reakciu ruskej verejnosti na širokú podporu invázie Ruska na Ukrajinu. Informuje agentúra AP. 

13:34 Kremeľ dnes označil obvinenie, že ruské invázne jednotky spáchali vojnové zločiny na území ukrajinskej Charkovskej oblasti, za lož. Približne 450 tiel - z ktorých väčšina boli podľa ukrajinských úradov civilisti - bolo nájdených v hroboch blízko východoukrajinského Izjumu po tom, čo ukrajinskí obrancovia vytlačili z oblasti ruských vojakov, uviedla agentúra Reuters.

13:03 Kremeľ poprel tvrdenia, že príslušníci ruskej armády páchali v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny vojnové zločiny, a označil ich za "klamstvo". Informujú agentúry AFP a Reuters. 

12:39 Americký prezident Joe Biden varoval svojho ruského náprotivku Vladimira Putina, že použitie jadrových alebo iných nekonvenčných zbraní proti Ukrajine by si vyžiadalo následnú odpoveď zo strany Spojených štátov. Biden to uviedol v nedeľnej relácii "60 minút" spravodajskej stanice CBS News. 

11:43 Rusko je pripravené na rozhovory o výmene väzňov so Spojenými štátmi, ale americké veľvyslanectvo v Moskve "si neplní svoju oficiálnu povinnosť" udržiavať dialóg. V pondelok to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Informuje agentúra Reuters. 

11:22 O polnoci vstúpil do platnosti zákaz vstupu ruských občanov s turistickými schengenskými vízami do Lotyšska, Litvy a Estónska. Do deviatej hodiny do Litvy nevpustili 11 Rusov so schengenskými vízami, oznámili miestni predstavitelia, napísal Denník N.

10:41 Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) napísal, že Rusko sa stále viac spolieha na nepravidelné dobrovoľnícke sily, namiesto na pravidelné vojenské jednotky. Ďalej ústav konštatuje, že ukrajinské sily naďalej upevňujú svoje pozície pri rieke Oskil v Charkovskej oblasti a že ruské sily pravdepodobne ustupujú na ľahšie brániteľné pozície v južnej Chersonskej oblasti, aby sa vyhli kolapsu, ktorý zažili v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.

10:33 Ruskí vojaci útočili v noci na pondelok na Juhoukrajinskú jadrovú elektráreň v Mykolajivskej oblasti. Pri útoku nebol poškodený žiaden z reaktorov a elektráreň je naďalej v normálnej prevádzke. Uviedla to štátna spoločnosť Enerhoatom, ktorá prevádzkujúca ukrajinské jadrové elektrárne. Informujú agentúry Reuters a AFP. 

10:02 Rusko prišlo na Ukrajine za uplynulých desať dní pravdepodobne najmenej o štyri bojové lietadlá. Celkovo ich od začiatku vojenskej invázie 24. februára stratilo už zhruba 55. V pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to v pondelok uviedlo britské ministerstvo obrany. Informuje agentúra Reuters. 

9:04 Ruské straty podľa Generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny.

8:31 V Sumskej oblasti zahynul v dôsledku ruského ostreľovania civilista, uviedol v nedeľu večer predseda tamojšej správy Dmytro Žyvyckyj. Útok zasiahol aj miestnu farmu, kde zahynula si stovka ošípaných a kôň, dodal podľa webu Ukrajinska pravda.

8:15 Ukrajinská protiofenzíva v Chersonskej oblasti napreduje, Rusi sa ju snažia skôr spomaliť a stiahnuť sa do chránených pozícií, než zastaviť alebo zatlačiť späť. Napísal to vo svojej správe Americký inštitút pre štúdium vojny. 

7:40 Na jinu Ukrajiny pokračuje ostreľovanie a upevňovanie pozícií Ukrajiny, napísalo vo svojom pravidelnom hlásení operačné velenie Juh. Letectvo a delostrelectvo zasiahlo nepriateľské muničné sklady, veliteľské stanovištia a pozície protivzdušnej obrany.

"Situácia v smere na Južný Bug, v našej operačnej zóne, zostáva napätá a veľmi dynamická, ale pod kontrolou obranných síl. Naše jednotky pokračujú v odrážaní nepriateľských útokov v oblasti Pravdyne a upevňovaní taktických pozícií v ďalších oblastiach frontu," píše sa v správe.

6:35 Záporožím otriaslo v noci niekoľko výbuchov, s odkazom na vyhlásenie šéfa oblastnej správy to napísal server Ukrinform. "Nepriateľ začal ďalší raketový útok na regionálne centrum. Doteraz došlo k ôsmim útokom. Podľa predbežných informácií bola cieľom opäť infraštruktúra," napísal. V niektorých častiach mesta bola prerušená elektrina. Dodávky sa však podarilo obnoviť počas pol hodiny. Informácie o obetiach zatiaľ nie sú známe.

6:30 Vo svojom nedeľnom večernom videopríhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina získa späť celé Ruskom okupované územie na Ukrajine. "Možno sa niekomu bude zdať, že sme sa nechali sériou víťazstiev ukolísať," uviedol Zelenskyj s tým, že v skutočnosti ide o "prípravu" na ďalšiu etapu protiofenzívy - znovuzískať kľúčové mestá Mariupol, Melitopol a Cherson, informuje tlačová agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok