Ukrajina požiadala Nemecko o ďalšie zbrane a muníciu, Berlín s vybavením žiadosti neotáľa

ta3 ČTK
19.9.2022 17:22

Nemecká armáda dodá Ukrajine štyri samohybné húfnice a príslušnú muníciu, oznámilo v pondelok nemecké ministerstvo obrany podľa agentúry DPA. Vybavenie pošle okamžite. Západ dodáva Ukrajine zbrane v rámci pomoci pred ruskou inváziou, ktorá začala vo februári.

Nemecký kancelár Scholz v Moskve odmietol ruský PCR test
TASR/AP

Húfnica Panzerhaubitze 2000 má dostrel až 40 kilometrov, vyznačuje sa vysokou rýchlosťou streľby. Na obsluhu stačia tri osoby, píše Bundeswehr v popise systému. Po započítaní štyroch novoposlaných húfníc už ich Berlín Kyjevu poskytol celkom 14, vyplýva z vládneho zoznamu dodaných zbraní. Na projekte spolupracuje s Holandskom.

"Nemeckom a Holandskom dodanej húfnice Panzerhaubitze 2000 sa v boji viac ako osvedčili," uviedla podľa DPA nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. Kyjev podľa ministerky konkrétne žiadal o ďalšie zbrane rovnakého typu a Berlín sa rozhodol vyhovieť.

Ukrajina požaduje od Nemecka aj obrnené transportéry a tanky Leopard 2. K ich dodaniu sa zatiaľ vláda kancelára Olafa Scholza stavia zdráhavo. Ministerka zahraničia Annalena Baerbocková však v rozhovore s denníkom Frankfurter Allgemeine Zeitung povedala, že navrhuje na úrovni vládnej koalície a medzinárodných spojencov čo najrýchlejšie rozhodnúť, či Berlín ukrajinskej požiadavke vyhovie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok