ONLINE: Telá z hrobov v Iziume budú exhumovať ešte dva týždne

ta3 TASR ČTK ČT24
18.9.2022 07:14

Exhumovanie tiel z hromadného pohrebiska nájdeného vo východoukrajinskom Iziume bude pokračovať ešte ďalšie dva týždne. Uviedol to starosta nedávno oslobodeného mesta Valerij Marčenko. Podľa serveru Kyiv Independent majú úrady informácie o existencii ďalších pohrebísk, po ktorých pátrajú. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Telá z hrobov v Iziume budú exhumovať ešte dva týždne
TASR/AP

23:59 Dnešný ONLINE sme ukončili.

23:36 Americký generál Mark Milley varoval, že zostáva nejasné, ako Rusko zareaguje na svoje neúspechy z poslednej doby. Vyzval preto amerických vojakov k zvýšenej ostražitosti. Šéf amerického zboru náčelníkov štábov to uviedol pri svojej návšteve bližšie nešpecifikovanej základne v Poľsku, na ktorej pôsobia americkí vojaci.

23:03 Členovia ruskej Rady pre rozvoj občianskej spoločnosti a ľudských práv, pôsobiacej pri kancelárii prezidenta Ruskej federácie, žiadajú vysvetlenie nasadenia odsúdených osôb do bojových operácií ruskej armády na Ukrajine. 

22:25 Rusi vykonávajú nezmyselné ofenzívne operácie okolo Donecka a Bachmutu na východe Ukrajiny namiesto toho, aby sa sústredili na obranu proti postupujúcim ukrajinským protiofenzívam v Charkovskej oblasti. Uviedol to americký Inštitút pre štúdium vojny vo svojom hodnotení vývoja ruskej vojny na Ukrajine.  

21:35 Bývalý americký prezident Bill Clinton odmietol, že by za ruskú inváziu na Ukrajinu mohlo rozšírenie Severoatlantickej aliancie, ku ktorému došlo počas jeho mandátu. "Myslím, že sme urobili správnu vec v správny čas. A keby sme to neurobili, táto kríza mohla nastať ešte oveľa skôr," povedal Clinton.

21:01 Legendárna ruská popová speváčka Alla Pugačovová požiadala ruské ministerstvo spravodlivosti, aby ju zaradilo do zoznamu tzv. zahraničných agentov. 

20:24 Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský vyzval na zriadenie medzinárodného tribunálu v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Podnetom je nájdenie pohrebiska v Iziume. Ukrajina hovorí o spáchaní vojnových zločinov. Na mieste doteraz exhumovali 59 tiel. 

19:51 Pri ostreľovaní obce Strileča v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny dostala zásah aj psychiatrická liečebňa. Zahynuli pritom štyria zdravotníci a zranenia utrpeli dvaja pacienti. 

19:16 Exhumovanie tiel z hromadného pohrebiska nájdeného vo východoukrajinskom Iziume bude pokračovať ešte ďalšie dva týždne. Uviedol to starosta nedávno oslobodeného mesta Valerij Marčenko. Podľa serveru Kyiv Independent majú úrady informácie o existencii ďalších pohrebísk, po ktorých pátrajú.

18:32 Vatikánsky almužník kardinál Konrad Krajewski a jeho sprievod sa cez víkend počas rozvozu humanitárnej pomoci na Ukrajine dostali pod raketovú paľbu. Vyviazli z nej bez zranení. 

17:59 Poradca ukrajinskej prezidentskej kancelárie Michajlo Podoľjak povedal pre denník Ukrajinska Pravda, že nemá zmysel, aby Zelenskyj rokoval s Putinom, píše o tom The Kyiv Independent.

17:08 Na sociálnych sieťach sa šíria desivé zábery z Izium

15:46 Guvernér Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj povedal, že v Rusmi okupovanom meste Svatove severne od Severodonecku došlo k výbuchu v hoteli vo vnútri starej autobusovej stanice, kde boli umiestnené ruské jednotky. Informuje o tom The Kyiv Independent.

14:30 Britský admirál Tony Radakin v rozhovore pre BBC povedal, že ruský prezident Vladimír Putin "zlyhal vo všetkých svojich vojenských stategických cieľoch". Vojna na Ukrajine podľa neho bude dlhá napriek úspechom ukrajinských vojenských síl. Putin podľa neho plánoval podrobiť si Ukrajinu, to sa ale nestane.

13:00 Rusko v uplynulom týždni zvýšilo počet raketových útokov na civilnú infraštruktúru na Ukrajine. Zasahuje aj miesta, kde tieto údery pravdepodobne nemajú priamy vojenský účinok. Uviedlo to v nedeľu britské ministerstvo obrany na Twitteri.

11:49 Južné velenie ukrajinskej armády v noci na dnešok uviedlo, že ukrajinské sily potopili ruský riečny čln s vojenskou technikou a personálom. Ukrajinská armáda údajne zničila plány okupantov na obnovenie prevádzky na železničnom Antonivskom moste, ktorý sa Rusi snažili opraviť. Podľa správy operačného velenia Juh ukrajinská armáda v sobotu na juhu Ukrajiny zabila 62 ruských vojakov.

11:12 Kolónia Olenivka, kde sú držaní ukrajinskí vojnoví zajatci, bola opäť ostreľovaná. Jeden väzeň bol zabitý a štyria boli zranení, uvádzajú ruské médiá.

11:11 V noci ruskí vojaci ostreľovali centrum Kramatorska, v Doneckej oblasti.

11:09 Ruskí okupanti cez noc vypálili 30 nábojov na Nikopol. Zranili sa traja ľudia. Informoval o tom šéf regionálnej vojenskej správy Dnepropetrovsk Valentin Rezničenko.

10:00 Hraničnými priechodmi prešlo v sobotu na Slovensko 3 515 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadali traja žiadatelia. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3 799 osôb. Informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

8:50 Austrálsky minister obrany Richard Marles v nedeľu vyhlásil, že krajina v rámci sankcií uvalených na Rusko kvôli vojne na Ukrajine nezakáže vstup ruským turistom do krajiny. "O tom v tejto chvíli neuvažujeme," povedal televízii ABC. Sankcie sú podľa neho namierené proti ruskej vláde, "nie proti samotným Rusom".

8:10 Premena Ukrajiny predstavuje obrovskú príležitosť pre expanziu českého obranného a bezpečnostného priemyslu, možno najväčšiu v novodobej histórii. Je o tom presvedčený námestník ministerky obrany pre priemyselnú spoluprácu Tomáš Kopečný. Česku na Ukrajine otvára dvere to, akým spôsobom krajinu brániacu sa ruskej agresii podporuje. Vojenská podpora Ukrajiny navyše podľa Kopečného znamená vznik stoviek až tisícov nových pracovných miest v obrannom a bezpečnostnom priemysle, uviedol v rozhovore pre ČTK.

7:12 Agentúra Reuters uvádza, že ruskí činitelia odmietajú špekulácie niektorých západných politikov a analytikov, že Moskva by mohla na Ukrajine nasadiť taktické jadrové zbrane, avšak na Západe naďalej také obavy pretrvávajú. Ďalšou možnosťou pre Rusko by mohla byť všeobecná mobilizácia, alebo zákaz vývozu všetkých energetických surovín do Európy s cieľom jej v zime znemožniť vyrábať teplo. Potom by európski politici podľa Kremľa mohli prinútiť Ukrajinu uzavrieť s Ruskom prímerie.

7:07 Americký prezident Joe Biden vyzval šéfa Kremľa Vladimíra Putina, aby v situácii, keď ruská armáda zažíva neúspech na Ukrajine, nenasadzoval v tejto krajine taktické jadrové alebo chemické zbrane. Biden to Putinovi odkázal v rozhovore, ktorý odvysielala americká televízia CBS.

"Nie. Nie. Nie. Zmenilo by to podobu vojny ako žiadna iná udalosť od druhej svetovej vojny," odpovedal Biden na otázku moderátora programu 60 Minutes na CBS, čo by odkázal Putinovi, ak uvažuje o nasadení takýchto zbraní. Biden bez ďalších podrobností uviedol, že reakcia Spojených štátov by bola "závažná". Rusko by sa podľa neho "ešte viac stalo vo svete vyvrheľom".

7:00 Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok