ONLINE: Koniec rozlúčky. Kráľovnú Alžbetu II. pochovali po boku jej manžela, vojvodu z Edinburghu

ta3, TASR, Sky News, BBC News
19.9.2022 07:00

V pondelok sa s kráľovnou Alžbetou II. rozlúčil celý svet. Pohreb sa konal vo Westminsterskom opátstve za účasti kráľovskej rodiny a mnohých svetových lídrov. Následne sa smútočný ceremoniál presunul do Kaplnky svätého Juraja vo Windsore, kde rozlúčku zakončili súkromnou rodinnou bohoslužbou. Udalosti sme s vami sledovali online.

Online reportáž z rozlúčky s kráľovnou Alžbetou II. týmto ukončujeme a ďakujeme za vašu priazeň.

22:30 V Británii pokračuje štátny smútok. Nový kráľ Karol III. požiadal, aby smútok za zosnulou kráľovnou Alžbetou II. trval ešte sedem dní po jej pohrebe.

22:15 Kráľovnú Alžbetu II. pochovali v kaplnke svätého Juraja na kráľovskom hrade Windsor po boku jej manžela princa Philipa. Vo vyhlásení na webe to uviedla britská kráľovská rodina.

20:33 Kráľ Karol III. a ďalší členovia kráľovskej rodiny sa vrátia do Kaplnky svätého Juraja na súkromnú rodinnú bohoslužbu, informuje BBC. Budú svedkami toho, ako kráľovnú pochovajú v pamätnej kaplnke Alžbetinho otca, kráľa Juraja VI., ktorá sa nachádza v Kaplnke svätého Juraja, po boku jej zosnulého manžela princa Philipa, vojvodu z Edinburghu. Buckinghamský palác túto udalosť označil za "hlboko osobnú rodinnú záležitosť". Obrad už nebude vysielať televízia a nebudú na ňom prítomné ani médiá.

19:30 Alžbeta II. drží svetový rekord v librách. Guinnessova kniha rekordov spomína viac ako 30 štátov. Žiaden vládca nebol na peniazoch v toľkých krajinách, ako ona. Guinnessova kniha rekordov spomína viac než 30 štátov. Z nových bankoviek či mincí ju teraz vytlačí kráľ Karol tretí. Librami s Alžbetinou tvárou však môžete platiť aj naďalej. 

18:42 Telo zosnulej panovníčky bude uložené do Pamätnej kaplnky kráľa Juraja VI., ktorú nechala po smrti svojho otca vybudovať samotná Alžbeta II. v rámci Kaplnky svätého Juraja. Sem po uložení tela Alžbety II. uložia aj ostatky jej manžela princa Philipa, ktorý zomrel vlani. Na tomto obrade sa nezúčastní verejnosť a nebude ani vysielaná prostredníctvom televízie. 

18:05 Rakvu s pozostatkami zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. spustili do kráľovskej hrobky na hrade Windsor. 

18:00 Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa zúčastnila pohrebu britskej panovníčky, na svojej sociálnej sieti uviedla, že je jej cťou, že mohla v mene Slovenska odovzdať posledné zbohom tejto významnej žene, ku ktorej vzhliada s rešpktom a úctou, pričom práve takýto postoj potrebuje podľa nej dnešný svet najviac.  

17:29 Bohoslužba ukončí verejnú časť kráľovninho pohrebu. Spúšťanie jej rakvy do hrobu bude súkromné a iba pre členov kráľovskej rodiny.

17:23 Bohoslužbu vedie dekan z Windsoru David Conner. Modlitby prídu aj od rektora Sandringhamu a ministra Crathie Kirka – farského kostola v Škótsku, kde kráľovská rodina chodiieva počas svojho pobytu v Balmoral. Prehovorí aj arcibiskup z Canterbury Justin Welby.

17:19 Kráľovnina rakva bola teraz uložená na miesto v kaplnke, kde bude odpočívať počas bohoslužby - obradu rozžehnania. Nosiči odchádzajú a na ich miesta nastupuje kráľovská rodina. Zbor spieval žalm 121, ktorý zhudobnil Sir Henry Walford Davies, ktorý bol niekedy organistom kaplnky, uviedol web Sky News.

17:15 V Kaplnke svätého Juraja prebieha slávnostná bohoslužba, ktorú bude viesť dekan z Windsoru. 

17:09 Smútočný sprievod dorazil do Kaplnky svätého Juraja, kde sa bude konať slávnostná bohoslužba.

Pohreb kráľovnej Alžbety II. Twitter/Elizabeth II News & Updates

17:05 Starší členovia kráľovskej rodiny sa pripojili k sprievodu, keď sa štátny pohrebný voz blíži ku kaplnke svätého Juraja. Kráľ Karol III, princezná Anna, princovia Andrew a Edward, a aj princovia William a Harry kráčajú v sprievode.

17:03 Ulice Londýna sa postupne vyprázdňujú a atmosféra v meste vyprcháva.

Pohreb kráľovnej Alžbety II. Veronika Pancuráková pre ta3

16:53 Vozidlo s kráľovninou rakvou vstúpilo do areálu hradu, do ktorého má už verejnosť zakázaný vstup.

16:52 Milovaní corgiovia Alžbety II. Muick a Sandy čakajú na sprievod v deň pohrebu kráľovnej Alžbety na hrade Windsor.

Pohreb kráľovnej Alžbety II. Twitter/Derek Momodu

16:45 Cesta Long Walk stíchla, keď po nej prechádzala kráľovnina rakva.

16:41 Gajdy hrajú pieseň "Skye Boat Song" zatiaľ čo sprievod pokračuje ďalej po ceste Long Walk.

16:38 Pred kaplnkou svätého Juraja je postavená fotka mladej kráľovnej Alžbety II. s kvetinovým rámom.

Pohreb kráľovnej Alžbety II. TASR/AP

16:35 Hostia začali prichádzať na slávnostnú bohoslužbu do kaplnky svätého Juraja na hrade Windsor. Boli medzi nimi aj bývalý premiér Tony Blair s manželkou Cherie.

16:26 Kráľovnina rakva ide dlhou cestou Long Walk. Na jej bokoch stojí trúchliaca verejnosť.

16:19 Rakva kráľovnej Alžbety II. teraz vstúpila na cestu Long Walk k hradu Windsor, kde sa zhromaždili tisíce ľudí, aby sledovali jej prechod.

16:12 Posledný pohrebný sprievod sa začína vo Windsore. Štátny pohrebný voz sa priblížil k bráne Shaw Farm Gate na ulici Albert Road. Pripojil sa k záverečnému sprievodu kráľovnej, ktorý ho na mieste čakal.

16:05 Kráľovnina rakva je už takmer vo Windsore. Verejnosť, ktorá stojí popri ceste, hádže na autá kytice. 

16:01 V Londýne vrcholí pietna akcia storočia - pohreb kráľovnej Alžbety II. Ide o protokolárne aj logisticky mimoriadne náročné podujatie, ktoré je do detailov naplánované. 

15:53 Kaplnka svätého Juraja je už pred slávnostnou bohoslužbou o 16:00 britského času plná smútiacich. 

15:37 Biden opúšťa Londýn po pohrebe kráľovnej.

15:32 Davy ľudí čakajú vo Windsore na príchod kráľovninej rakvy.

15:30 Na konci pohrebu zaznela hymna "God Save the King".

15:27 Bývalý prezident Spojených štátov Barack Obama vyznal poctu kráľovnej na sociálnej sieti. Povedal, že keď prvýkrát stretol kráľovnú, pripomenula mu jeho babičku, keď k nemu a jeho manželke Michelle "nemohla byť láskavejšia".

15:25 Členovia kráľovskej rodiny sa už dostali do Windsoru pred sprievodom panovníčky.

15:18 "Dnes som naozaj prekvapená konečnosťou tohto všetkého," povedala bývalá škótska ministerka komunikácie Louise Tait webu Sky News.

15:09 Kráľovná je na ceste do Windsoru, kde bude uložená na odpočinok v kaplnke kráľa Juraja VI. so svojím zosnulým manželom princom Philipom. Očakáva sa, že sa slávnostnej udalosti zúčastní približne osemsto hostí.

14:49 Kalvária salutuje, keď okolo prechádza kráľovnina rakva. "Vhadzovanie kvetov a jasot vďaky za službu. Ľudia vzdávajú hold tejto pozoruhodnej žene," povedala kráľovská korešpondentka Rhiannon Millsová.

14:39 Alžbetu II. vezú na jej milovaný hrad Windsor a očakáva sa, že trasu budú lemovať obrovské davy ľudí z celej krajiny. 

14:34 Prezidentka Zuzana Čaputová vzdala poctu kráľovnej. "Vzdávam úctu kráľovnej Alžbete II. a jej odkazu, neustálej inšpirácii pre každého lídra," uviedla v príspevku na sociálnej sieti po štátnom pohrebe zosnulej britskej kráľovnej, na ktorom zastupovala Slovensko. 

14:33 Prezidenti, premiéri, kráľovia a cisár patrili medzi hodnostárov, ktorí vzdali svoju poslednú úctu kráľovnej Alžbete II. Viac v nasledujúcom článku.

14:30 Kráľovná je v pohrebnom aute a smeruje do Windsoru.

14:25 Pohrebný sprievod kráľovnej dorazil k Wellingtonskému oblúku. Nositelia zdvihnúrakvu jej veličenstva zo Štátneho povozu a umiestnia ju do štátneho pohrebného auta.

Pohreb kráľovnej Alžbety II. TASR/AP

14:19 Arcibiskup hovorí, že kázať na kráľovninom pohrebe bola preňho životná pocta, píše Sky News.

14:18 Jeden z mnohých odkazov, ktoré zanechala kráľovná Alžbeta II., je ilustráciou toho, ako oblečenie dokáže zjednotiť národ. Viac v nasledujúcom článku.

14:12 Princ George a princezná Charlotte nasledovali sprievod v aute supolu s Kate a kráľovnou manželkou Camillou.

14:09 Zamestnanci paláca sa zoradili pred Buckinghamským palácom, aby sa rozlúčili s kráľovnou.

13:56 Kráľovná minula sochy svojich zosnulých rodičov.

13:49 Kráľovnina rakva mieri ulicou The Mall k Buckinghamskému palácu.

Pohreb kráľovnej Alžbety II. Twitter/James Melville

13:44 Keď sprievod prechádzal ulicami, davy stíchli. Big Ben zvoní v 60-sekundových intervaloch, ako sa sprievod pomaly pohybuje Londýnom, informuje BBC.

13:41 Princ George a princezná Charlotte opúšťajú Westminsterské opátstvo. Dvaja mladí členovia kráľovskej rodiny sa dnes ráno zúčastnili na pohrebe svojej prababičky s princom a princeznou z Walesu. Z bohoslužby odišli so svojou matkou Kate a kráľovnou manželkou Camillou, zatiaľ čo ich otec a starý otec sa účastnia pohrebného sprievodu k oblúku Wellington Arch, píše Sky News.

13:38 Polícia sa pohybuje aj po vlnách Temže.

Pohreb kráľovnej Alžbety II. Veronika Pancuráková pre ta3

13:33 Sprievod vedie kráľovská kanadská polícia na koňoch, za ktorou sú pracovníci Národného zdravotného systému (NHS).

13:31 Kráľovnina rakva odchádza k oblúku Wellington Arch. Trasu lemujú ozbrojené sily z Westminsterského opátstva na vrchol Constitution Hill.

13:15 Na ručne písanej karte na vrchu kráľovninej rakvy je napísané: "V láskyplnej a oddanej pamäti. Charles R". Zanechal ju jej syn, teraz už kráľ Karol III.

13:10 Rakvu kráľovnej odnášajú v sprievode ozbrojených síl z opátstva.

13:09 Kráľ Karol III. a jeho mladšia sestra Anna, princezná Royal, salutovali, keď sa zúčastňili na štátnom pohrebe svojej matky, kráľovnej Alžbety II.

Pohreb kráľovnej Alžbety II. Twitter/CBS News

13:06 Dvoma minútami ticha sa v pondelok na poludnie v londýnskom Westminsterskom opátstve skončil štátny pohreb kráľovnej Alžbety II. Rakvu následne prevezú k Wellingtonovmu víťaznému oblúku a ďalšie obrady sa uskutočnia v priestoroch Windsorského hradu.

13:03 Kráľovnin osobný gajdoš Paul Burns, hrá "Spi, drahá, spi".

13:02 Zaznelo nové znenie hymny "God save the King" pre kráľa Karola III.

13:01 Princ z Walesu a princ George sedeli počas štátneho pohrebu kráľovnej Alžbety II v opátstve vedľa seba.

 

Pohreb kráľovnej Alžbety II. Twitter/PA Images

12:58 Po poslednom vystúpení trubačov nasleduje dvojminútové národné ticho, ktoré sa bude dodržiavať v celom opátstve a v Spojenom kráľovstve ako celku.

12:55 Kráľovná Alžbeta II. v deň svojich 21. narodenín slávnostne vyhlásila, že bude oddane slúžiť krajine a Commonwealthu. Canterburský arcibiskup Justin Welby vo svojej kázni na kráľovninom pohrebe v tejto súvislosti uviedol, že len zriedka býva takýto sľub tak dobre dodržaný. 

12:44 Zbor spieva hymnu zloženú pre korunováciu kráľovnej.

12:37 Veriaci sa modlia za kráľovnú. Reverend Dr Iain Greenshields, moderátor valného zhromaždenia škótskej cirkvi, hovorí: "Daj nám milosť žiť svoj život v súlade s tvojou vôľou, hľadať dobro druhých a zostať vernými služobníkmi do konca svojho života."

12:31 Britská kráľovná manželka Kamila, britská princezná z Walesu Catherine a jej dve deti - princezná Charlotte a princ George prišli na pohreb spoločne. 

Pohreb kráľovnej Alžbety II. TASR/AP

12:27 Justin Welby, arcibiskup z Canterbury, má kázeň na kráľovninom pohrebe.

12:25 Chválospev vychádzajúci zo žalmu 23, ktorý sa spieval na svadbe vtedajšej princeznej Alžbety a poručíka Philipa Mountbattena v roku 1947, sa teraz spieva na pohrebe.

12:22 Nová premiérka Liz Trussová predniesla druhú lekciu. 

Pohreb kráľovnej Alžbety II. TASR/AP

12:20 Zbor teraz spieva žalm, ktorý zložil majster kráľovskej hudby.

12:19 Svetoví lídri a monarchovia prileteli do Londýna dať obľúbenej kráľovnej Alžbete II. posledné zbohom.

12:15 Barónka Škótska, generálna tajomníčka Commonwealthu, prednáša prvú lekciu na poctu kráľovninej celoživotnej oddanosti a službe rodine národov. 

12:12 David Hoyle začal bohoslužbu. "S vďačnosťou spomíname na jej neochvejnú oddanosť k jej poslaniu kráľovnej a hlavy Commonwealthu počas mnohých rokov," povedal dekan Hoyle. Pripomenul aj kráľovninu lásku k svojej rodine. 

12:05 V londýnskom Westminsterskom opátstve sa začal štátny pohreb kráľovnej Alžbety II. Prítomných je približne dvetisíc pozvaných hostí vrátane šéfov štátov a vlád a členov kráľovských rodín s celého sveta. 

12:02 Kráľovnina rakva je v opátstve. Nasleduje ju trúchliaca kráľovská rodina.

11:56 Rakva s kráľovnou je už takmer v opátstve. O chvíľku sa začne pohrebná bohoslužba.

11:54  V londýnskom Westminsterskom opátstve sa zhromažďujú smútoční hostia vrátane príslušníkov kráľovských rodín a britských či svetových politikov. V tomto gotickom chráme sa o 11:00 miestneho času začne štátny pohreb kráľovnej Alžbety II.  

11:44 Rakvu s kráľovnou presúvajú z Westminsterskej sály do opátstva. Pohreb kráľovnej Alžbety II. týmto pochodom započal.

11:34 Na pohreb prichádza po ulici The Mall aj nový kráľ Karol III.

11:32 Americký prezident Joe Biden s manželkou Jill už zaujali svoje miesta v opátstve.

11:28 Po princovi Harrym do paláca svätého Jamesa prišiel aj princ William.

11:23 Vláda v austrálskom štáte Viktória plánuje nemocnicu s domorodým názvom na predmestí Melbourne premenovať na počesť britskej kráľovnej Alžbety II. Predstavitelia domorodých obyvateľov s tým nesúhlasia informuje web The Guardian

11:19 Princ Harry prichádza na pohreb po ulici The Mall. 

11:17 Ktorí britskí monarchovia sa zúčastnia pohrebu sa dočítate tu.

11:16 Anglické médiá sa lúčia s kráľovnou. Viac tu.

11:09 Parížska stanica metra s názvom George V (Juraja V.) na bulvári Champs-Élysées ponesie v pondelok na jeden deň meno zosnulej britskej panovníčky Alžbety II, oznámil francúzsky dopravný podnik RATP. 

10:48 Do Westminsterského opátstva prichádzajú monarchovia a predstavitelia iných krajín. Medzi nimi je Emmanuel Macron, kráľ Abdullah II s kráľovnou Raniou a ďalšie známe mená ako napríklad Bear Grylls.

10:46 Londýn je dnes zameraný iba na jedinú vec - pohreb kráľovnej Alžbety II. V meste sa pohybuje veľa policajtov a strážnikov, verejnosť čaká na udalosť v uliciach už od včera. Fotky nižšie vyobrazujú atmosféru hlavného mesta.

10:36 Uliciami Londýna sa pohybujú policajti a strážnici, ktorí dohliadajú na poriadok a bezpečnosť počas dnešných udalostí.

Ulice Londýna sú plné policajtov a stráže Veronika Pancuráková pre ta3

10:30 Londýnom sa ozvalo prvé bitie zvonov. Zvoniť budú raz za minútu až do pohrebu na pripomenutie každého roka života 96-ročnej panovníčky.

10:29 Twitter účet The Royal Family zdieľal krátke video ukazujúce významné momenty a pamätné fotky kráľovnej Alžbety II. "Ľudia z celého Spojeného kráľovstva, Commonwealthu a celého sveta dnes vzdajú hold výnimočnému životu a vláde Jej Veličenstva kráľovnej," hovorí popis videa.

10:22 Pohreb vzbudzuje záujem médií po celom svete. Na brehu Temže pracuje taliansky reportér. Novinári z celého sveta prišli do Londýna pokryť túto udalosť.

Novinári na pohrebe Alžbety II. Veronika Pancuráková pre ta3

10:17 Londýnska radnica informovala, že sú všetky verejné priestranstvá pohrebného sprievodu kráľovnej plné. 

10:14 Chrissy Heereyová ako posledná z radov verejnosti vzdala poctu zosnulej britskej kráľovnej pri jej rakve vo Westminsterskej sále v Londýne. 

10:13 Vlajky na verejných budovách v Nemecku sú spustené na pol žrde. Nemecko tak vyjadruje úctu britskej kráľovnej. 

10:09 O tom, kto bude dediť trón ďalšie generácie sa dočítate v nasledovnom článku. 

10:00 Do opátstva prichádzajú už aj politici. O chvíľu sa tam presunú aj zástupcovia iných krajín. Medzi prichádzajúcimi je aj Joe Biden, Boris Johnson a Liz Trussová.

9:48 Po celom Londýne si ľudia pripomínajú kráľovnú a vzdávajú jej úctu. Obchody sú zatvorené a billboardy a plagáty sú venované Alžbete II. 

10:00 Do opátstva prichádzajú už aj politici. O chvíľu sa tam presunú aj zástupcovia iných krajín.

9:41 Londýnska burza je dnes z úcty ku kráľovninmu pohrebu zatvorená.

9:24 Rakvu kráľovnej Alžbety II. preniesli z Westminsterského paláca do Westminsterského opátstva. 

Pamiatka kráľovnej Alžbety II. TASR/AP

9:14 Dvere Westminsterského opátstva sú otvorené. Hodnostári a politici postupujú dovnútra. Medzi prvými prichádzajúcimi je kancelár vojvodstva Lancaster Nadhim Zahawi. Kráľovnina rakva by mala na miesto doraziť krátko pred jedenástou, uvádza web Sky News.

8:52 Zosnulá kráľovná mala viacero osobných želaní, čo sa týka podoby svojho pohrebu. Jedným z nich je vystúpenie jej osobného hráča na gajdy pred štátnou hymnou God Save the King, napísal web BBC.

8:42 Prezidentka Zuzana Čaputová išla do Londýna reprezentovať Slovenskú republiku a vzdať úctu kráľovnej Alžbete II. Jej vyjadrenie si môžete pozrieť v nasledujúcom článku.

8:37 Princ George a princezná Charlotte sa zúčastnia na štátnom pohrebe zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. Informoval o tom web Sky News.

8:35 Vlaky nepremávajú medzi mestami Slough a Paddington. Dôvodom je prehriaty káblový systém železníc, informuje web BBC.

8:00 Poslední ľudia z radov verejnosti vzdali v pondelok ráno poctu zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II., ktorej rakva bola vystavená so štátnymi poctami v priestoroch Westminsterského paláca v Londýne. Pozostatky panovníčky prevezú do Westminsterského opátstva, kde sa o 11:00 miestneho času začne štátny pohreb.

7:58 Svetoví lídri prileteli do Londýna uctiť si paniatku kráľovnej Alžbety II.

7:52 "Bude mi veľmi chýbať. Stále to vstrebávam. Prísť do Londýna neschopný ju vidieť ma vyvádza z miery," povedal kanadský premiér Justin Trudeau pre rádio BBC.

7:47 Štátny pohreb sa bude konať podľa prísneho protokolu. Zúčastní sa na ňom asi 2000 pozvaných smútočných hostí vrátane členov európskych kráľovských rodín, zástupcov krajín Commonwealthu a svetových politických lídrov. Pozvaný je aj americký prezident Joe Biden s manželkou, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová či francúzsky prezident Emmanuel Macron. Slovensko bude zastupovať prezidentka Zuzana Čaputová. 

7:38 Štátny pohreb zosnulej britskej kráľovnej Alžbety sa začne v pondelok o 11.00 h v londýnskom Westminsterskom opátstve. Trvať by mal asi hodinu. Na jeho konci budú dve minúty ticha v celom Spojenom kráľovstve, uviedol britský web BBC

7:33 Kráľ Karol III. v nedeľu v záverečnom posolstve pred štátnym pohrebom svojej matky kráľovnej Alžbety II. poďakoval verejnosti za podporu, ktorú prejavila smútiacej britskej kráľovskej rodine. 

7:26 Okrem ľudí boli včera na uliciach aj veľké kopy kvetov a darov od verejnosti. Angličania smútia za zosmulou kráľovou. 

Ľudia sa lúčia s kráľovnou Alžbetou II. Veronika Pancuráková pre ta3

7:16 Ľudia čakali na ulici The Mall aj 24 hodín, oznámil britský web Sky News.

7:02 O priebehu dnešného pohrebu sa dočítate v nasledujúcom článku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok