Miestom posledných minút rozlúčky sa stala Kaplnka svätého Juraja, kráľovnú Alžbetu uložili vedľa princa Philipa

ta3 TASR
19.9.2022 17:41

V Kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor sa v pondelok popoludní začal obrad rozžehnania sa s telom britskej kráľovnej Alžbety II. Na obrad bolo pozvaných 800 hostí. Neskôr nasledoval súkromný obrad v Pamätnej kaplnke kráľa Juraja VI., počas ktorého zosnulú kráľovnú uložili na miesto posledného odpočinku po boku jej manžela princa Philipa, ktorý zomrel vlani.

Miestom posledných minút rozlúčky sa stala Kaplnka svätého Juraja, kráľovnú Alžbetu uložili vedľa princa Philipa
TASR/AP

Štátny pohreb sa konal pred poludním vo Westminsterskom opátstve v centre Londýna s účasťou približne 2000 pozvaných hostí vrátane prezidentov a členov kráľovských rodín z celého sveta. Slovensko zastupovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Na hrade Windsor išlo o druhý obrad, ktorý mal intímnejšiu podobu. K členom kráľovskej rodiny sa tu pripojili aj zamestnanci z rozličných panstiev v Británii patriacich kráľovi. Obrad rozžehnania sa s telom viedol windsorský dekan, ktorý prečítal prvý až siedmy verš z 21. kapitoly Zjavenia svätého Jána. Túto pasáž čítali aj na pohreboch kráľa Juraja V. v roku 1936, jeho manželky Márie v roku 1953 a tiež v roku 1952 na pohrebe Juraja VI. – otca Alžbety II., uvádza televízia CNN.

Podľa televízie BBC priebeh tohto obradu prediskutovali s kráľovnou Alžbetou II. už dávnejšie. Veľkú časť hudobného sprievodu skomponoval Sir William Harris, ktorý bol organistom v Kaplnke svätého Juraja v rokoch 1933 až 1961 a údajne budúcu kráľovnú ešte ako dieťa naučil hrať na klavíri. Okrem toho zaznie aj Ruský kondak za zosnulých, ktorý spievali aj na pohrebe princa Philipa.

Na záver spustili rakvu do kráľovskej hroby, pričom dekan prečítal 103. žalm. Následne prečítali všetky tituly kráľovnej a naposledy na jej počesť zazneli zvuky gájd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok