Ktorí členovia kráľovskej rodiny sa zúčastnili na pohrebe Alžbety II.?

ta3 Sky News
19.9.2022 11:14

Westminsterské opátstvo, kde sa konal kráľovnin pohreb, má kapacitu až 2000 ľudí. Pomaly sa tam združovali členovia kráľovskej rodiny, svetoví lídri, politici, zahraniční panovníci, verejní činitelia a tí, ktorí s kráľovnou spolupracovali, aby jej vzdali poslednú úctu.

Ktorí členovia kráľovskej rodiny sa zúčastnili na pohrebe Alžbety II.?
reprofoto Sky News

Členovia kráľovskej rodiny smútili za mamou, babkou a prababkou. Prítomné boli jej štyri deti - kráľ Karol III., princezná Anne, vojvoda z Yorku a princ Edward, ako aj Camilla, kráľovná manželka.

Na pohreb prišli ďalej grófka z Wessexu a vnúčatá zosnulej kráľovnej, princovia William a Harry, Peter Phillips a Zara Tindall, princezné Beatrice a Eugenie, lady Louise Windsor a James, vikomt Severn. Pohrebu sa zúčastnili aj princ George a princezná Charlotte.

Boli tam aj vojvoda z Kentu, princ a princezná Michael z Kentu, princezná Alexandra a princ Richard, vojvoda z Gloucesteru, ktorí sú kráľovninými bratrancami a sesternicami. Prítomné boli aj Catherine, princezná z Walesu a Meghan, vojvodkyňa zo Sussexu.

Zahraniční monarchovia

S kráľovnou Alžbetou II. sa rozlúčili aj členovia európskych kráľovských rodín vrátane cisára Naruhita a japonskej cisárovnej Masako. Prišli kráľ Willem-Alexander a kráľovná Maxima z Holandska, kráľ Felipe VI. a španielska kráľovná Letizia, Juan Carlos I., bývalý španielsky kráľ a jeho manželka Sofia.

Zúčastnili sa aj belgický kráľ Filip a kráľovná Mathilda, dánska kráľovná Margrethe II s korunným princom Frederikom a princeznou Mary, kráľ Carl XVI. Gustaf a kráľovná Silvia zo Švédska a kráľ Harald V. a kráľovná Sonja z Nórska.

Zasadací poriadok

Kráľ a kráľovná manželka sedeli na ozdobených kreslách Canada Club, Camilla vedľa princeznej Anne. Ďalej v prvom rade sedeli viceadmirál Sir Timothy Laurence, vojvoda z Yorku a gróf a grófka z Wessexu.

Vedľa cez uličku sedeli princ a princezná z Walesu, princ George a princezná Charlotte a Peter Phillips, Zara a Mike Tindall. Priamo za kráľom sedel vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu. Meghan sedela vedľa princeznej Beatrice.

Americký prezident Joe Biden sedel o 14 radov ďalej za poľským lídrom a pred českými úradníkmi. Prvá dáma, Jill Biden sedela vedľa delegácie zo Švajčiarska.

V rovnakom rade cez uličku od prezidenta Bidena sedeli verejní činitelia z Kórejskej republiky. V prednej časti južného transeptu sedeli generálni guvernéri kráľovstva a krajiny Commonwealthu nasledované ďalšími národmi vrátane USA.

Interiér opátstva reprofoto Sky News
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok