Princ Harry môže napadnúť britskú vládu. Odmietla jeho ochranu, aj keby si ju platil sám

TA3 ČTK
22.7.2022 15:55

Vrchný súd v Londýne dnes povolil princovi Harrymu právne napadnúť rozhodnutie britskej vlády, ktorá mu odoprela policajnú ochranu počas pobytu v Británii, aj keby si ju sám hradil. Informovala o tom agentúra Reuters.

princ Harry 1140 px
TASR/AP

Vnuk súčasnej britskej panovníčky Alžbety II. mal nárok na policajnú ochranu, kým sa on a jeho žena Meghan Markleová oficiálne vzdali svojich rolí v kráľovskej rodine a odsťahovali sa v roku 2020 do Spojených štátov, odkiaľ Meghan pochádza. Manželia sa odvtedy spoliehajú na súkromnú ochranku, tá však nemá v zahraničí dostatočné právomoci a nemôže získať prístup k britským tajným informáciám.

Harry nemá podľa svojich právnikov pri návšteve Británie zaistenú takú úroveň ochrany, akú potrebuje. Z toho dôvodu požiadal o súdne preskúmanie rozhodnutia vlády, podľa ktorej nemá na britskej pôde nárok na policajnú ochranu, a to ani v prípade, keď by si náklady na ňu hradil sám.

Vrchný súd v piatok vyhovel časti Harryho žaloby ohľadom súdneho preskúmania, ktoré spočíva v tom, že vybraný sudca preskúma oprávnenosť rozhodnutia orgánu verejnej správy.

Mohla by sa opakovať história

Povolenie bolo udelené z niekoľkých rôznych dôvodov, aj keď nie zo všetkých, o ktoré sa princov právny tím usiloval, vyplýva z rozsudku uverejneného na internetových stránkach súdu. Súd okrem iného povolil preskúmanie s odôvodnením, že princ mal byť informovaný o bezpečnostnej politike ministerstva vnútra predtým, ako mu bola policajná ochrana odopretá. Dátum súdneho preskúmania súd nestanovil.

Ministerstvo vnútra prostredníctvom e-mailu uviedlo, že nebude komentovať prebiehajúce súdne konanie. Harryho právneho zástupcu nebolo možné bezprostredne zastihnúť.

Harryho matka princezná Diana zomrela pri autonehode v Paríži v roku 1997, keď sa snažila utiecť pred paparazzmi. Princ, známy aj ako vojvoda zo Sussexu, vyjadril obavy, že by sa "história mohla opakovať", čo bola podľa Reuters zjavná narážka na tragédiu z roku 1997. Harry a Meghan sa v posledných rokoch stretli s kritikou zo strany britskej tlače, ktorú pár označil za "toxickú".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok