FOTO: Život princeznej Diany vo fotografiách. Pripomíname si 25. výročie jej tragickej smrti

TA3/ Sky news
31.8.2022 17:00

Princezná Diana patrila medzi najviac fotografované ženy v histórii. Milióny ľudí po celom svete ju sledovali a obdivovali. Stala sa ikonou vďaka jej dobrosrdečnosti, ochote a empatii. Pozrite sa s nami na jej ikonické zábery zo súkromného aj verejného života.

Aj dvadsaťpäť rokov po predčasnej a tragickej smrti zostáva Diana milovanou princeznou mnohých ľudí. Jej život bol jedna veľká fotogaléria, pretože patrila medzi najviac fotografované ženy, uviedol britský spravodajský web Sky News.

Diana sa vydala za princa Charlesa, dediča britského trónu, v roku 1981. Stala sa zo dňa na deň medzinárodnou ikonou a svoju slávu využila na zvýšenie povedomia o mnohých spoločenských problémoch, od lepry cez domáce násilie až po duševné zdravie.

Na titulky novín sa dostala v roku 1987, keď si zámerne potriasla rukou s pacientom s chorobou AIDS a snažila sa tak vyvrátiť mýtus, že HIV/AIDS sa môže šíriť dotykom, píše americký spravodajský web CNN. Podľa slov bývalého premiéra Spojeného kráľovstva Tonyho Blaira bola „princeznou ľudu“.

Diana John Redman/AP

Diana a princ Charles sa rozviedli v roku 1996 a aj po rozvode bola Diana neustálym terčom médií. Diana a jej priateľ Dodi Fayed zahynuli 31. augusta 1997, pri autonehode v Paríži spolu s ich vodičom Henrim Paulom. Mala len 36 rokov.

Francúzske vyšetrovanie dospelo k záveru, že Paul bol v tom čase opitý a zodpovedný za nehodu. V roku 2008 porota britského koronera zistila, že Diana a Fayed boli nezákonne zabití kvôli činom Paula a prenasledovaniu paparazzov. Život princeznej Diany zachytáva dokument z roku 2022, ktorý vyšiel pod názvom The Princess.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok