ONLINE: Odstávka Nord Stream 1 bude dlhšia ako sa pôvodne očakávalo. Ukrajinská strana priznala útok na ruskú základňu v Enerhodare

TA3 TASR ČTK
2.9.2022 06:40

Údržba jedinej prevádzkyschopnej turbíny plynovodu Nord Stream 1 odhalila poruchy. Do ich odstránenia zostane plynovod mimo prevádzky. Uviedla to dnes ruská plynárenská spoločnosť Gazprom. Nespresnila, kedy by sa dodávky týmto plynovodom mohli obnoviť. Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že bombardovala ruskú základňu v meste Enerhodar, pri ktorom sa nachádza Záporožská jadrová elektráreň. Informáciu priniesla agentúra AFP. Udalosti na Ukrajine sme sledovali online.

ONLINE: Od začiatku ruskej invázie zahynulo vyše 240 detí. Ruské jadrové sily začali severovýchodne od Moskvy cvičenia
TASR/AP

23:50 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra.

23:30 Belgická federálna vláda v piatok vyjadrila súhlas s účasťou Belgicka pred Medzinárodným súdnym dvorom  v Haagu v spore "Ukrajina proti Ruskej federácii" týkajúcom sa obvinení z páchania genocídy v ukrajinskej Luhanskej a Doneckej oblasti. 

23:09 Ministerstvo vnútra Ukrajiny uviedlo, že od začiatku vojny bolo v dôsledku ruských útokov na Ukrajine zabitých viac ako 7 000 civilistov a 5 500 ich bolo zranených, informuje server Ukrajinska pravda.

22:22 Americký prezident Joe Biden požiada Kongres, aby schválil 11,7 miliardy dolárov na financovanie pomoci Ukrajine. Celkovo chce vláda po Kongrese vyše 47 miliárd dolárov na pokrytie krízových a naliehavých výdavkov, napísala agentúra AP. USA počas tohto roka vyčlenili na podporu Ukrajiny zhruba 40 miliárd dolárov a tri štvrtiny týchto peňazí americké úrady už využili. 

21:38 Ruské banky stratili v prvých šiestich mesiacoch tohto roka dohromady 1,5 bilióna rubľov (34,8 miliardy USD; 34,82 miliardy eur). Uviedol to Dmitrij Tulin, prvý podpredseda ruskej centrálnej banky pre piatkové vydanie hospodárskeho denníka RBC. 

20:44 Správa o Záporožskej jadrovej elektrárni by mala byť hotová budúci týždeň. Povedal to dnes šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi po návrate z Ukrajiny, kde delegácia expertov organizácie elektráreň čeliacu ostreľovaniu navštívila.

19:36 Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že bombardovala ruskú základňu v meste Enerhodar, pri ktorom sa nachádza Záporožská jadrová elektráreň

19:15 Sankcie uvalené Západom na Rusko účinkujú, vyhlásil v piatok koordinátor sankcií z amerického ministerstva zahraničných vecí James O'Brien. Informoval o tom portál britskej stanice Sky News.

19:00 Údržba jedinej prevádzkyschopnej turbíny plynovodu Nord Stream 1 odhalila poruchy. Do ich odstránenia zostane plynovod mimo prevádzky.

18:29 Vysokopostavený ruský diplomat v piatok dôrazne varoval Washington pred dodaním zbraní s dlhým dosahom Ukrajine. Podľa námestníka ministra zahraničných vecí Sergeja Riabkova Spojené štáty balansujú na hranici priameho zapojenia sa do konfliktu.

17:36 Rusko nevylučuje ďalšie prerušenie dodávok plynu podmorským plynovodom Nord Stream 1 do Európy. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov tvrdí, že budú možno potrebné ďalšie údržbové práce, pretože nie sú k dispozícii žiadne technické rezervy. Uviedla to agentúra Interfax.

16:58 Na východe Ukrajiny bola zadržaná 31-ročná žena vinná z toho, že ruskej vojenskej spravodajskej službe vyzrádzala polohu vojenskej jednotky svojho manžela a vojenských objektov. Informovala o tom dnes ukrajinská Štátna bezpečnostná služba (SBU).

16:52 Ukrajinská štátna plynárenská spoločnosť Naftogaz usilovne pracuje na zvyšovaní produkcie zemného plynu a mohla by dodávať európskym štátom plyn pre vykurovaciu sezónu v budúcom roku. Agentúre Reuters to povedal generálny riaditeľ Naftogazu Jurij Vitrenko. Niektorí odborníci z odvetvia sú však k jeho plánom skeptickí.

16:33 Ukrajina v piatok schválila nový balík sankcii voči 99 jednotlivcom a 178 právnickým osobám z Ruska a Bieloruska. Patria k nim aj dcéry ruského prezidenta Vladimira Putina. 

16:13 Reaktor číslo päť v ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárni znova funguje. Vo štvrtok ho z bezpečnostných dôvodov po mínometnom ostreľovaní preventívne odstavili. Spustenie do prevádzky v piatok oznámila ukrajinská spoločnosť Enerhoatom, ktorá elektráreň prevádzkuje. 

15:42 Ukrajina a Rusko si v piatok navzájom vymenili vojnových zajatcov. Informuje o tom agentúra DPA. Výmena sa uskutočnila v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Kyjevské ústredie, ktoré má na starosti vojnových zajatcov, prostredníctvom aplikácie Telegram oznámilo, že Rusko prepustilo 14 Ukrajincov. Počet oslobodených ruských vojakov Kyjev nezverejnil a Ruská strana sa k záležitosti bezprostredne nevyjadrila.

15:26 Ukrajinská protiofenzíva na juhu Ukrajiny z veľkej časti zlyhala. V piatok to uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu. "Ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v pokusoch o útoky medzi mestami Mykolajiv a Kryvyj Rih a tiež v iných oblastiach. Nepriateľ utrpel veľké straty," napísal Šojgu v príspevku na sociálnej sieti Telegram. 

14:50 Hasiči v okolí Kyjeva sa snažia zlikvidovať požiare, pri ktorých na rozlohe niekoľkých hektárov horí rašelina. Dym sa dostal do mesta, a úrady preto vydali varovanie kvôli vysoko znečistenému ovzdušiu. Hasiči podľa serveru Ukrajinska pravda uviedli, že likvidujú ohniská požiarov na piatich miestach a že majú situáciu pod kontrolou. Ľuďom odporúčajú, aby zostali doma a nevetrali a keď musia von, aby si nasadili okuliare a respirátor. Majú sa tiež vyhnúť fyzickej aktivite a aspoň raz za deň utrieť doma povrchy vlhkou handrou.

13:46 Ukrajinská rozviedka tvrdí, že Rusi majú od začiatku invázie problémy s nedostatkom vojakov. Do vojny na Ukrajine môžu podľa tajnej služby poslať iba 300 alebo maximálne 350-tisíc vojakov, informuje web Ukrajinska pravda.

13:00 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov hrozí, že Rusko prestane predávať ropu do krajín, ktoré zavedú cenový strop na ruské energetické produkty. Takéto opatrenia by podľa Kremľa viedli k značnej destabilizácii na svetovom trhu s ropou.

11:53 V okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni zostanú trvalo dvaja zamestnanci Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu. Agentúre RIA Novosti to povedal ruský veľvyslanec pri medzinárodných organizáciách vo Viedni Michail Uljanov.

10:53 Nákladná loď prevážajúca 3000 ton kukurice z Ukrajiny prechodne zablokovala prieplav Bospor, keď kvôli technickým problémom nabehla vo štvrtok večer na plytčinu. Plavidlo už odtiahli lode tureckej pobrežnej stráže, informovala dnes agentúra Anadolu. Loď teraz kotví v Marmarskom mori pri Istanbule.

10:40 Ruská okupačná správa ukazuje inšpektorom z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu v Záporožskej jadrovej elektrárni len veci, ktoré sú v ich prospech. Obviňuje ich z toho ukrajinská spoločnosť Energoatom. Okupanti podľa firmy klamú, manipulujú s informáciami a skresľujú reálny stav elektrárne. Píše o tom server Ukrajinska pravda.

9:51 Nórska energetická spoločnosť Equinor dokončila odchod z ruského trhu. Ten ohlásila vo februári v spojitosti s ruským útokom na Ukrajinu.

9:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že Rusko neumožnilo novinárom sprevádzajúcim tím inšpektorov z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu vstup do Záporožskej jadrovej elektrárne. Informovala agentúra DPA.

8:05 Za posledný deň ukrajinské sily na juhu eliminovali 102 nepriateľských vojakov a zničili päť muničných skladov, kontrolné stanovište a vojenský prívoz. Zneškodniť sa podarilo aj jedno bezpilotné lietadlo, píše server Ukrinform.

7:25 Americký denník The Wall Street Journal píše, že Rusi vozia z vojenskej základne v Sýrii do čiernomorských prístavov zbrane ukryté v civilných obchodných lodiach. Ukrajina preto požiadala Turecko, ktoré kontroluje strategický prieliv Bospor, aby podniklo patričné opatrenia.

6:40 Ruské vojská stále bombardujú Charkov, upozornil starosta mesta Igor Terechov. V piatok ráno strely dopadali na Cholodnohirskú štvrť. Podľa predbežných informácií nebol nikto zranený.

6:30 Ukrajinský generálny štáb tvrdí, že ruský prezident Vladimír Putin nariadil ruským vojskám, aby do 15. septembra dosiahli administratívne hranice Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, teda dobyli zostávajúcu časť Donbasu. O Putinovom rozkaze hovoril podľa tlače zástupca náčelníka hlavnej operačnej správy ukrajinského generálneho štábu Oleksij Hromov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok