V Bosporskom prieplave uviazla ukrajinská loď prevážajúca niekoľko tisíc ton kukurice. Plavidlo sa podarilo odtiahnuť

TA3 ČTK
2.9.2022 10:52

Nákladná loď prevážajúca 3000 ton kukurice z Ukrajiny prechodne zablokovala prieplav Bospor, keď kvôli technickým problémom nabehla vo štvrtok večer na plytčinu. Plavidlo už odtiahli lode tureckej pobrežnej stráže, informovala dnes agentúra Anadolu. Loď teraz kotví v Marmarskom mori pri Istanbule.

V Bosporskom prieplave uviazla ukrajinská loď prevážajúca niekoľko tisíc ton kukurice. Plavidlo sa podarilo odtiahnuť
Twitter/NEXTA

Stosedemdesiatmetrová loď Lady Zehma plávajúca pod vlajkou Libéria uviazla na plytčine kvôli závade kormidla pri istanbulskej štvrti Bebek a od brehov ju delilo asi 150 metrov. Kvôli nehode plavidla musel byť Bospor uzavretý. Úžina je dôležitou dopravnou cestou spájajúcou Marmarské a Čierne more. Lady Zehma podľa istanbulského koordinačného centra pre vývoz poľnohospodárskych produktov mieri z ukrajinského prístavu Čornomorsk do Ravenny v Taliansku. Turecké úrady uviedli, že pri tomto incidente nebol nikto zranený.

Agentúra Reuters pripomína, že takáto nehoda sa stala prvýkrát za posledný mesiac, kedy platí dohoda o odblokovaní troch ukrajinských prístavov pre vývoz poľnohospodárskych produktov. V júli ju vyjednali zástupcovia Ukrajiny, Ruska, Turecka a OSN. Kvôli ruskej invázii na Ukrajinu a blokáde ukrajinských prístavov export poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny prudko klesol. To viedlo k nárastu cien potravín a niektorým krajinám na Blízkom východe av Afrike hrozil ich nedostatok.

Ukrajina podľa istanbulského koordinačného centra za uplynulý mesiac vyviezla 1,55 milióna ton obilia a ďalšej poľnohospodárskej produkcie. Povolenie na cestu z Ukrajiny alebo do jej prístavov dostalo asi 140 plavidiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok