NASA odštartuje vesmírny program Artemis. Po polstoročí má vrátiť človeka na Mesiac

TA3 ČTK
28.8.2022 09:36

Pol storočia po konci éry programu Apollo zaháji americká vesmírna agentúra NASA dlho očakávaný program Artemis, ktorý má vrátiť človeka na Mesiac. V pondelok o 14:33 SELČ dostane príležitosť na štart raketa Space Launch System (SLS) s modulom Orion, ktorý bez posádky obletí Mesiac a v prípade úspechu sa po 42 dňoch vráti späť na Zem.

NASA odštartuje vesmírny program Artemis. Po polstoročí má vrátiť človeka na Mesiac
Twitter/Ryan Bale

SLS a Orion už na vzlet čakajú na štartovacej rampe 39B v Kennedyho vesmírnom stredisku na floridskom myse Canaveral. Raketové motory majú podľa plánu majú naštartovať v pondelok 29. augusta presne o 14:33 SELČ. Odpočet sa môže oneskoriť až o dve hodiny, dlhšie oneskorenie by ale znamenalo odloženie štartu na 2. alebo 5. septembra. Pokiaľ bude pondelkový štart úspešný a modul obkrúži Mesiac podľa plánu, dopadne 10. októbra do Tichého oceánu.

Cieľom testovacej misie Artemis I je plne otestovať všetko od rakety a modulu, cez fungovanie riadiaceho strediska na Zemi, po dopady na budúcu posádku. Systémy plánuje NASA zaťažiť na maximum a v rámci testu získať poznatky o odolnosti tepelného štítu Orionu. Vyskúša si aj vylovenie modulu po dopade do oceánu. Celý program Artemis potom okrem návratu astronautov na Mesiac cieli na založenie dlhodobej lunárnej kolónie ako odrazového mostíka pre ešte ambicióznejšie budúce lety na Mars.

Veľké plány

Šesťtýždňový testovací let je riskantný a v prípade čiastkového zlyhania môže byť skrátený, upozornila NASA. "(Raketu a modul) zaťažíme a otestujeme. Donútime ich robiť veci, ktoré by sme s posádkou nikdy nerobili, aby sme sa pokúsili zaistiť čo najväčšiu bezpečnosť," povedal agentúre AP šéf NASA Bill Nelson.

Ak všetko pôjde podľa plánu, loď s posádkou by mohla pri misii Artemis II obletieť Mesiac v roku 2024 a NASA plánuje, že v rámci misie Artemis III do konca roka 2025 na povrchu Mesiaca pristanú dvaja ľudia. Ďalších misií by sa podľa dohody medzi Európskou kozmickou agentúrou (ESA) a NASA mali zúčastniť aj európski astronauti. ESA plánuje ich pristátie na Mesiaci do konca desaťročia. Čaká sa ale ešte na oficiálne rozhodnutie americkej agentúry aj na výsledok predchádzajúcich misií.

Cena misie Artemis I presahuje štyri miliardy dolárov. Celkové náklady na lunárny program, ktorý sa predražil o miliardy dolárov a je o niekoľko rokov oneskorený, sa aj s vývojom technológií a dlhým testovaním zatiaľ vyšplhali na 93 miliárd dolárov.

Najskôr poletia figuríny a ovečka

Pozornosť sa pri štarte uprie najmä na novú raketu SLS, pre ktorú NASA do budúcna zvažuje menej technické a zaujímavejšie meno. SLS, ktorá je vysoká 98 metrov, je útlejšia a kratšia ako rakety Saturn V, ktoré pred 50 rokmi vyniesli do vesmíru 24 astronautov v rámci programu Apollo. Prídavné raketové motory sa od rakety odpoja po dvoch minútach. Dve hodiny po vzlete sa odpojí modul Orion, ktorý bude na ceste k Mesiacu a späť poháňať Európsky servisný modul (ESM).

Modul Orion je vysoký tri metre a zmestia sa do neho štyria astronauti. Pri misii Artemis I ho budú obývať tri figuríny. Jedna, vo verejnej súťaži pomenovaná veliteľ Moonikin Campos, predstavuje úplné ľudské telo a oblečená do oranžového overalu sa usadí v kapitánskom kresle. Ďalšie dve miesta obsadia torzá vyrobené z materiálov, ktoré napodobňujú ľudské kosti, mäkké tkanivá a orgány dospelej ženy. Neúplné figuríny pomenované Zohar a Helga budú vybavené tisíckami senzorov a detektorov, ktoré budú okrem iného sledovať úroveň radiácie. Zohar tiež otestuje ochrannú vestu z Izraela. Na palube poletí aj ovečka Shaun, postavička z animovaného seriálu pre deti.

Medzi rokmi 1969 až 1972 kráčalo po povrchu Mesiaca v rámci šiestich misií Apollo 12 astronautov. Pri týchto misiách ľudstvo preskúmalo iba oblasti okolo lunárneho rovníka. Pre budúce misie Artemis NASA oznámila 13 možných miest pristátia okolo južného pólu Mesiaca, kam plánuje v novej generácii vesmírnych prieskumníkov vyslať aj prvú ženu a prvého človeka inej ako bielej pleti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok