FOTO: Galaxie i hmloviny. NASA zverejnila ďalšie fotografie z Webbovho teleskopu

TA3 ČTK
12.7.2022 19:00

Americká vesmírna agentúra NASA s partnermi z európskej vesmírnej agentúry ESA a kanadskej CSA zverejnila ďalšie farebné fotografie z vesmírneho teleskopu Jamesa Webba, ktorý z pozície 1,5 milióna kilometrov od Zeme pozoruje vesmír. Úplne prvú fotografiu zverejnila NASA počas brífingu v Bielom dome.

FOTO: Galaxie i hmloviny. NASA zverejnila ďalšie fotografie z Webbovho teleskopu
NASA, ESA, CSA, STScI

Prvá fotografia z teleskopu Jamesa Webba, ktorá obletela svet, ponúkla pohľad na galaxie SMACS 0723. Ďalšie štyri fotografie zachytávajú zrútenú hviezdu, tancujúce galaxie, analýzu exoplanéty a hmlovinu plnú hviezd.

Viac o prvej fotografii vesmírneho teleskopu si môžete prečítať aj v tomto článku:

Domov hviezd väčších ako Slnko

Na ďalších fotografiách môžete vidieť rozľahlú hmlovinu Carina, ktorá je od Zeme vzdialená 7600 svetelných rokov. Je domovom hviezd mnohokrát väčších ako Slnko. Ďalšou hmlovinou, ktorú môžete vidieť, je planetárna hmlovina NGC 3132. Tento obrí a rozpínajúci sa oblak plynu obklopuje bieleho trpaslíka.

Vesmírny teleskop sa zameral aj na takzvaný Stephanov kvintet, natoľko kompaktnú skupinu galaxií, že sa dve z nich spájajú do jednej.

Analýza exoplanéty

Posledným zverejneným objavom je spektografická analýza planéty WASP-96, ktorá sa skladá najmä z plynu. Táto exoplanéta, teda planéta obiehajúca okolo inej hviezdy než Slnko, sa nachádza takmer 1150 svetelných rokov od Zeme a svoju hviezdu obehne za 3,5 pozemského dňa. Objavená bola v roku 2014. WASP-96 je veľká asi ako Jupiter, má ale len polovicu jeho hmotnosti.

Vesmírny teleskop Jamesa Webba v hodnote 10 miliárd dolárov je projektom americkej NASA so širšou medzinárodnou účasťou. Teleskop vyniesla do vesmíru vlani 25. decembra raketa Ariane 5 z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane. 

Ide o doteraz najvýkonnejší vesmírny ďalekohľad. Vedcom by Webbovo observatórium malo umožniť skúmať históriu kozmu v najkrajnejších hlbinách času a priestoru a aj pátrať po známkach možného života mimo Slnečnej sústavy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok