ONLINE: Rusko obviňuje Ukrajinu z otrávenia niektorých svojich vojakov

TA3 TASR ČTK
20.8.2022 07:26

Ruské ministerstvo obrany v sobotu obvinilo Ukrajinu, že koncom júla spôsobila otrávenie niektorých ruských vojakov pôsobiacich v Ruskom obsadenej časti Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

Rusko vojaci armáda 1140 px (TASR)
TASR

23:59 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:36 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom večernom videoprejave vyjadril obavy, že by sa Rusko na budúci týždeň mohlo pokúsiť o obzvlášť násilné útoky.

22:48 Ruské hnojivá a poľnohospodárske produkty sa musia dostať na svetové trhy. V opačnom prípade by sa mohla svetová potravinová kríza začať už na budúci rok. Vyhlásil to generálny tajomník OSN António Guterres počas návštevy Turecka, kam prišiel priamo z Ukrajiny. 

21:54 Námestník amerického ministra financií Wally Adeyemo povedal svojmu tureckému náprotivku, že sa Rusko snaží využiť Turecko na to, aby obišlo západné sankcie, napísala agentúra Reuters s odkazom na americké ministerstvo financií.

20:59 Počas dvadsiatich dní od spustenia koridoru v Čiernom mori opustilo ukrajinské námorné prístavy 27 lodí prepravujúcich celkom 670-tisíc ton poľnohospodárskych produktov, vyplýva to z údajov ukrajinského ministerstva infraštruktúry.

20:13 Úrady v ukrajinskej metropole Kyjev zakázali v čase od 22. do 25. augusta všetky hromadné podujatia, informovala v sobotu britská stanica BBC. Pripomenula súčasne, že Ukrajina slávi 23. augusta Deň štátnej vlajky a o deň neskôr - 24. augusta - aj svoj Deň nezávislosti. 

19:37 Ruské ministerstvo obrany v sobotu obvinilo Ukrajinu, že koncom júla spôsobila otrávenie niektorých ruských vojakov pôsobiacich v Ruskom obsadenej časti Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny.

18:55 Turecko v sobotu oznámilo, že z ukrajinského prístavu Čornomorsk vyplávali na more ďalšie dve lode prepravujúce obilie a slnečnicový olej. Celkovo už z Ukrajiny vyplávalo 27 lodí s obilím. Agentúra Reuters s odvolaním sa na turecké ministerstvo obrany uviedla, že lode Zumrut Ana a MV Ocean S sú naložené 6300 tonami oleja a 25.000 tonami pšenice. 

18:21 Súčasné úvahy o zákaze vstupu Rusov do Európskej únie sú prejavom nacistickej politiky. Podľa agentúr Interfax a TASS to dnes na antifašistickom kongrese pri Moskve uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu. 

17:47 V okupovanom prístavnom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny došlo v sobotu zrejme k pokusu o atentát na Ruskom dosadeného primátora Konsťantyna Ivaščenka. Ako informovala agentúra AFP, Ivašenko vyviazol bez zranení. Ruské médiá informovali, že výbušnina bola nastražená pri vchode do zoologickej záhrady a explodovala, keď tadiaľ prechádzalo Ivaščenkovo auto. 

17:04 Stály zástupca Ruska pri medzinárodných organizáciách vo Viedni Michail Ulianov vyvolal pobúrenie na Ukrajine, keď vo svojej správe na Twitteri komentoval poďakovanie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za ďalšiu tranžu vojenskej pomoci z USA vetou: "Žiadne zľutovanie s ukrajinským národom!"

16:29 Hovorca britského ministerstva vyhlásil, že Rusku by nemalo byť umožnené zúčastniť sa zasadnutí skupiny G20, keď pokračuje vo vojne na Ukrajine, uviedla agentúra Reuters.

15:56 Ukrajina sa pripravuje na stredajší Deň nezávislosti, keď si pripomenie 31. výročie vzniku samostatného štátu. V ten istý deň uplynie presne pol roka od okamihu, keď do zeme vtrhli ruské invázne vojská. Na hlavnom kyjevskom bulvári Chreščatyk bude prehliadka zničenej ruskej vojenskej techniky. 

15:20 Náčelník vojenskej správy Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko na Telegrame oznámil, že po výbuchu, ktorý v sobotu ráno otriasol mestom Dneper, ukrajinské systémy protivzdušnej obrany zostrelili štyri rakety Kaliber odpálené ruskými silami v Dnepropetrovskej oblasti.

14:43 Terčom raketového útoku sa v sobotu stalo aj mesto Voznesensk v Mykolajivskej oblasti na juhu Ruska. Jedna z rakiet zasiahla päťposchodový bytový dom. Zásah dostalo aj viacero rodinných domov. Zranenia utrpelo deväť ľudí vrátane štyroch detí vo veku od troch do 17 rokov. 

14:32 Pred inváziou Ruska na Ukrajinu realizovali ruské inštitúcie platby v čínskej mene iba v minimálnej miere. Po zhruba šiestich mesiacoch vojny sa však Rusko dostalo v rebríčku štátov mimo pevninskej Číny, ktoré používajú pri globálnych platbách čínsky jüan, na tretie miesto. Dôvodom sú sankcie, ktoré západné štáty uvalili na Moskvu za útok na Ukrajinu.

13:47 Ruskí vojaci zasiahli v sobotu päťposchodovú budovu vo Voznesenku v Mykolajivskej oblasti. Zranenie utrpelo sedem ľudí, medzi nimi aj tri deti, informuje Ukrajinská pravda s odvolaním sa na šéfa vojenskej správy Mykolajivskej oblasti Vitalija Kima.

13:11 Starosta Melitopolu Ivan Fedorov na Telegrame uviedol, že v noci na sobotu zaútočila ukrajinská armáda na základňu okupačných vojsk v meste. "Protivzdušná obrana nepriateľských jednotiek nebola schopná zachytiť naše rakety, pretože pred niekoľkými týždňami okupanti premiestnili hlavnú časť svojej protivzdušnej obrany do Chersonskej oblasti," napísal Fedorov.

12:40 Podľa správy ukrajinských prístavov čaká teraz na naloženie poľnohospodárskych produktov v krajine sedem lodí. Odviezť majú 65-tisíc ton nákladu (najmä obilia a kukurice) do Francúzska, Sudánu, Holandska a Turecka

11:57 Hovorca britského ministerstva vyhlásil, že Rusku by nemalo byť umožnené zúčastniť sa zasadnutí skupiny G20, keď pokračuje vo vojne na Ukrajine, uviedla agentúra Reuters.

11:45 Americký Inštitút pre štúdium vojny spochybnil štvrtkové hlásenie o explóziách na letisku Belbek. O poškodení tejto leteckej základne podľa neho neexistujú žiadne vizuálne dôkazy a správy boli pravdepodobne nadsadené. "Ruské zdroje vo veľkej miere informovali o týchto falošných alebo prehnaných správach, čo svedčí o širšej ruskej panike," domnieva sa inštitút.

11:42 Z Krymu sú hlásené viaceré explózie. 

10:40 Toto sú indikatívne odhady ruských strát od začiatku vojny podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

10:39 Predstaviteľ vojenskej správy Dnepropetrovskej oblasti uviedol, že ukrajinská protivzdušná obrana v sobotu ráno zlikvidovala štyri strely Kalibr, ktoré Rusi vystrelili na mesto Dnipro.

10:32 Dedinou Zaozerne na západe Krymu otriaslo niekoľko výbuchov. Ruské okupačné úrady oznámili, že ich protivzdušná obrana bola aktivovaná a zasiahla svoj cieľ. Ruskom dosadený správca Krymu uviedol, že nedošlo k žiadnym obetiam ani štrukturálnym škodám a ľudí vyzval, aby "zachovali pokoj a verili iba oficiálnym zdrojom", píše Ukrajinská pravda.

10:15 Dovoz uhlia z Ruska do Číny sa v júli vyšplhal na najvyššiu úroveň za najmenej päť rokov. Rusko si tiež tretí mesiac za sebou udržalo pozíciu najväčšieho dodávateľa ropy do Číny. Vyplýva to podľa agentúry Reuters z colných údajov. Rusko v poslednom čase do Číny uhlie aj ropu dodáva so zľavou. Reaguje tak na pokles dopytu zo strany západných krajín, ktorý je dôsledkom ruského útoku na Ukrajinu.

9:58 Britské ministerstvo obrany vo svojej novej analýze vývoja bojov konštatovalo, že v uplynulom týždni zaznamenalo na fronte - čo sa týka územia kontrolovaného jednou či druhou stranou - len minimálne zmeny. "Ruské sily sú - zatiaľ - pravdepodobne pripravené podnikať iba obmedzené lokálne útoky, ktorých sa zriedkakedy zúčastňuje viac ako rota vojakov," zaznelo aj z Londýna.

9:33 Ruské okupačné úrady oznámili, že na strechu veliteľstva Čiernomorskej flotily v Sevastopole spadol v sobotu ráno dron. "Som na veliteľstve flotily. Pred 25 minútami na strechu spadol dron. Letel nízko. Nie sú žiadne obete," napísal gubernátor Michail Razvožajev na Telegrame. Neskôr upresnil, že dron bol údajne zostrelený tesne nad veliteľstvom flotily, spadol na strechu a vzplanul.

9:21 Turecké ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že z ukrajinského prístavu Čornomorsk odplávali ďalšie dve lode s obilím, čím sa celkový počet plavidiel, ktoré opustili ukrajinské čiernomorské prístavy v rámci dohody o vývoze obilia sprostredkované OSN, zvýšil na 27. Lode Zumrut Ana a MV boli naložené 6 300 tonami slnečnicového oleja a 25 000 tonami pšenice.

8:51 Podľa starostu Melitopolu Ivana Fedorova sa v meste celú noc ozývali silné výbuchy. Podľa skorších informácií bola zasiahnutá ruská základňa.

8:27 Ukrajinskí vojaci odrazili ruské útočné akcie pri Nove Dmytrivke, Virnopillje a Kurulke pri hraniciach medzi Doneckou a Charkovskou oblasťou. A tiež pri obci Zolota Nyva, kde útočiace jednotky ustúpili, hlási ukrajinský generálny štáb.

8:26 Ministerstvo obrany zverejnilo fotografie z výcviku ukrajinských vojakov v Británii.

8:24 Ruské sily pokračujú v útočných operáciách v smere na Kramatorsk a Bachmut, západne od Luhanskej oblasti držanej proruskými separatistami, uviedol v sobotu ráno ukrajinský generálny štáb.

8:04 Generálny tajomník OSN António Guterres navštívi v sobotu koordinačné centrum v Istanbule, v ktorom zástupcovia Ruska, Ukrajiny, Turecka a OSN dohliadajú na lode vyvážajúce ukrajinské obilie cez Čierne more.

8:00 Zelenskyj v prejave k obyvateľom ukrajinských miest, ktoré trpia najťažšími ruskými útokmi, vyhlásil, že krajina odpovie na každý z týchto útokov. "Obraciam sa najmä na obyvateľov všetkých miest, ktoré sú vystavené neustálemu brutálnemu ostreľovaniu: Charkova, Mykolajiva, všetkých miest na Donbase, v Dnepropetrovskej oblasti a v Záporožskej oblasti. Na všetkých, ktorí zažívajú neustálu hrôzu vyhladzovania života a ničenia všetkého, čo dáva pocit normálnosti," vyhlásil.

7:46 Podľa údajov ukrajinského ministerstva poľnohospodárstva už ukrajinskí farmári zožali 23,4 milióna ton obilia. Obilniny boli zatiaľ zozbierané z 55 percent celkovej osevnej plochy, teda z 6,1 milióna hektárov.

7:39 Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi uvítal nedávne vyhlásenia Ukrajiny a Ruska, v ktorých naznačujú, že podporujú cieľ MAAE vyslať misiu do jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Záporožie. Uvádza sa to vo vyhlásení MAAE vydanom v piatok večer.

7:38 Prvých desať lodí s obilím a ďalšími poľnohospodárskymi produktmi, ktoré vyplávali z ukrajinských prístavov, dorazilo do svojich cieľových destinácií. Informovala o tom na Twitteri predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a dodala, že „veľa ďalších musí nasledovať“.

7:25 Primátori ôsmich európskych veľkomiest - Marseille, Lyonu, Atén, Florencie, Helsínk, Osla, Rigy a Tirany - pricestovali v piatok do Kyjeva a v prítomnosti Zelenského ratifikovali memorandum o porozumení na podporu udržateľnej obnovy ukrajinských miest.

7:16 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok upozornil, že dôsledky vojny na Ukrajine pretrvávajú, a vyzval obyvateľov Francúzska, aby akceptovali, že súčasné problémy sú "cenou, ktorú musia zaplatiť za slobodu v Európe". Ako informovala agentúra AFP, Macron prišiel s touto výzvou len niekoľko hodín po rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

7:14 Zelenskyj by sa mal podľa Bieleho domu zúčastniť na jesennom summite skupiny G20 na Bali, ak sa ho zúčastní aj ruský prezident Vladimir Putin. Jeho príchod oznámil indonézsky prezident Joko Widodo.

7:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v noci na sobotu poďakoval Spojeným štátom, ktoré v piatok oznámili, že Ukrajine poskytnú ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 775 miliónov dolárov (približne 772 miliónov eur). "Podnikli sme ďalší dôležitý krok k porážke (ruského) agresora. Ukrajina bude slobodná," napísal na Twitteri.

7:00 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok