Úvahy o zákaze vstupu Rusom do krajín EÚ sú prejavom nacizmu, tvrdí ruský minister obrany Šojgu

TA3 ČTK
20.8.2022 16:29

Súčasné úvahy o zákaze vstupu Rusov do Európskej únie sú prejavom nacistickej politiky. Podľa agentúr Interfax a TASS to dnes na antifašistickom kongrese pri Moskve uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu.

šojgu
TASR/AP

"Sme dnes svedkami ďalšieho jasného prejavu nacistickej politiky, keď sa z vysokých európskych tribún aktívne presadzuje rusofóbna myšlienka zákazu vstupu všetkých ruských občanov do krajín Európskej únie," povedal Šojgu na dnešnom zasadnutí Prvého medzinárodného antifašistického kongresu neďaleko Moskvy. Dodal, že boj proti akýmkoľvek prejavom nacizmu musí byť "nekompromisný a všezahŕňajúci".

Ukrajinskí predstavitelia vyzývajú EÚ, aby Rusom zakázala vstup na svoje územie. Členské štáty majú však v tejto otázke rozdielne stanoviská. Česko či pobaltské krajiny už teraz obmedzujú udeľovanie schengenských víz Rusom. Fínsko chce od septembra nasledovať ich príklad a podobné opatrenie zvažuje aj Poľsko. Dánsko uviedlo, že dáva prednosť riešeniu na úrovni EÚ, je však pripravené konať aj samostatne, uviedla agentúra DPA.

Medzinárodný antifašistický kongres sa koná v rámci fóra Armija-2022, ktoré organizuje ruské ministerstvo obrany. Podľa neho má byť kongres platformou pre "obhajobu historickej pravdy o rozhodujúcom podiele Sovietskeho zväzu na porážke fašizmu počas druhej svetovej vojny" a tiež pre "boj proti šíreniu nacistickej ideológie". Zúčastňujú sa ho zástupcovia ruských inštitúcií, mimovládnych organizácií, náboženských združení či vojenských delegácií zo spriatelených krajín, uvádza ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok