Z Krymu hlásia explózie. Do budovy veliteľstva ruskej Čiernomorskej flotily narazil dron

TA3 ČTK
20.8.2022 11:32

Z Ruskom anektovaného ukrajinského polostrova Krym je hlásená ďalšia explózia, tentoraz z mesta Sevastopoľ. S odvolaním sa na jedného z exilových vodcov krymských Tatárov Refata Čubarova o tom informovala agentúra Ukrinform.

Podľa jeho informácií narazilo do budovy velenie ruskej Čiernomorskej flotily bezpilotné lietadlo. Ruskom dosadený sevastopoľský gubernátor Michail Razvožajev podľa agentúry TASS ale uviedol, že protivzdušná obrana zostrelila dron priamo nad veliteľstvom. Incident podľa neho nespôsobil žiadne vážne škody ani zranenia.

"Spadol na strechu a vzplanul," uviedol Razvožajev. Z útoku obvinil ukrajinské ozbrojené sily. Ruská služba BBC na svojom webe poznamenala, že Razvožajev na svojom telegramovom účte najskôr napísal, že sa dron nepodarilo zostreliť. Kyjev sa zatiaľ nevyjadril.

Viaceré explózie

Ide o druhý útok dronom na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole počas necelého mesiaca, píše agentúra AFP. Na konci júla podľa ruských úradov vletel na nádvorie budovy velenia dron a pri incidente utrpelo zranenie šesť ľudí. Ukrajinské úrady vtedy tvrdenie Rusov označili za provokáciu.

Z ukrajinského polostrova Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, prichádza v poslednej dobe množstvo hlásení o explóziách.

Aj v piatok prichádzali z Krymu správy o explóziách, podľa BBC boli počuť v Jevpatoriji na čiernomorskom pobreží. Predstavitelia Ruskom dosadenej správy polostrova potom informovali, že v Jevpatoriji aj v Sevastopole zrejme zafungovala ruská protivzdušná obrana.

Kyjev sa v prípade hlásených explózií a incidentov z Krymu zdržal oficiálnych komentárov, zároveň však niektorí predstavitelia naznačili, že by za nimi mohli byť ukrajinské zložky a zbrane dlhého doletu alebo sabotáže, poznamenal Reuters.

Ruská panika

Americký Inštitút pre štúdium vojny vo svojej poslednej analýze vývoja bojov na Ukrajine, ktorá sa už takmer pol roka bráni ruskej vojenskej agresii, spochybnil hlásenie o explóziách na letisku Belbek. O poškodení tejto leteckej základne podľa neho neexistujú žiadne vizuálne dôkazy a správy boli pravdepodobne nadsadené. K rovnakému záveru prišiel v prípade vo štvrtok hláseného útoku na leteckú základňu Staryj Oskol v ruskej Belgorodskej oblasti.

"Ruské zdroje vo veľkej miere informovali o týchto falošných alebo prehnaných správach, čo svedčí o širšej ruskej panike," domnieva sa ISW. Ten tiež dospel k záveru, že nedávne ukrajinské údery na ruskú vojenskú a dopravnú infraštruktúru na Kryme a v Chersonskej oblasti pravdepodobne znížili ruskú dôveru v bezpečnosť vlastných tylových oblastí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok