Krymom otriasli výbuchy. Explodoval muničný sklad, čo spôsobilo požiar trafostanice

TA3 TASR
16.8.2022 08:38

Severom okupovaného ukrajinského polostrova Krym dnes ráno otriasli výbuchy, informovali ruské tlačové agentúry. Podľa agentúry TASS vybuchol bývalý statok, ktorý armáda používala ako muničný sklad. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že v sklade vypukol požiar.

Agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na miestne úrady informovala o explózii, ktorá spôsobila požiar transformačnej stanice v meste Džankoj. Príčiny výbuchov ani ďalšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe. Jeden z lídrov krymských Tatárov podľa ukrajinských médií tvrdí, že explózie v muničnom sklade sú výsledkom presného zásahu ukrajinských síl. Detonácia si podľa šéfa proruskej krymskej správy vyžiadali dvoch zranených. Výbuch munície si podľa agentúry TASS vyžiadala evakuáciu obyvateľov neďalekej dediny Majskoje. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že požiar skladu nespôsobil nikomu vážne zranenia.

"V tejto chvíli detonácie pokračujú. Sú dvaja zranení medzi civilistami, ich životy nie sú v ohrození. Pokračuje evakuácia obyvateľov, kvôli bezpečnosti ľudí odvážajú za päťkilometrovú zónu (okolo skladu)," uviedol šéf okupovaného Krymu Sergej Aksjonov podľa agentúry Interfax. Podľa serveru Kryminform bol jeden zo zranených hospitalizovaný, jeho zranenia lekári označujú za stredne ťažké, druhý človek bol zranený ľahko a ošetrili ho na mieste. S 38 000 obyvateľmi patrí Džankoj k väčším mestám na severe Krymu. Nie je jasné, či požiar trafostanice narušil dodávky prúdu v meste.

Jeden z exilových vodcov krymských Tatárov Refat Čubarov na sociálnych sieťach napísal, že miestni obyvatelia hlásia "presný zásah do vojenskej jednotky Rusov", a neskôr upresnil, že "zasiahnutý bol muničný sklad" a "výbuchy sú počuť ďaleko v stepi".

"Pre pripomenutie: Krym ako normálna krajina je o Čiernom mori, horách, rekreácii a turistike, ale Krym okupovaný Rusmi je o explóziách skladov a vysokom riziku smrti pre votrelcov a zlodeja," napísal na twitteri poradca Mychajlo Podoljak z ukrajinskej prezidentskej kancelárie. Na adresu výbuchov dodal v narážke na oficiálny ruský cieľ "demilitarizovať" Ukrajinu, že ide o "demilitarizáciu v praxi".

Minulý týždeň výbuch otriasol ruskou leteckou základňou Saky na Kryme. Podľa Moskvy tam explodovala letecká munícia. Kyjev odmietol, že by na základňu zaútočil. Podľa satelitných snímok, ktoré zverejnila spoločnosť Planet Labs, výbuch poškodil lietadlá aj letiskovú infraštruktúru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok