ONLINE: Útok na Odesu mieril na vojenské ciele, tvrdí Moskva. Ukrajina podľa Lavrova nechce rokovať

TA3 TASR ČTK ČT24
24.7.2022 07:16

Sobotňajší ruský raketový útok na ukrajinský prístav Odesa mieril na vojenské ciele. Zasiahol vojenskú loď a sklad s americkými proti-lodnými strelami. Informoval o tom ruský rezort zahraničných vecí. Ešte v sobotu Moskva odmietla útok komentovať. Sergej Lavrov vo svojom vyhlásil, že vinu za prerušenie mierových rokovaní nesie Ukrajina, a zdôraznil, že ich obnovenie nezávisí do Ruska. Udalosti sme s vami sledovali online.

0:00 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:37 Podľa prezidenta Volodymyra Zelenského dokážu Ukrajinci to, čo predchádzajúce generácie nezvládli – stať sa plnohodnotným členom Európskej únie a jedným z najmodernejších štátov sveta. "Nikto o tom dnes už nepochybuje. Existujú iba tí, ktorí sa sporia o to, ako to dosiahnuť," vyhlásil podľa serveru Ukrajinska pravda prezident vo svojom večernom videoposolstve.

22:58 V dôsledku päť mesiacov trvajúcej ruskej invázie na Ukrajinu bolo najmenej 18 ukrajinských zdravotníkov zabitých a vyše 50 zranených. Takmer 900 zdravotníckych zariadení bolo zničených alebo poškodených. Na svojom facebookovom účte to dnes uviedlo ukrajinské ministerstvo zdravotníctva.

21:52 Ruská vláda zaradila do zoznamu tzv. nepriateľských štátov aj Bahamské ostrovy, ako aj ostrovy Guernsey a Man. Oznámenie o rozšírení zoznamu nepriateľských štátov bolo zverejnené v nedeľu na webovej stránke ruskej vlády, ktorej predseda, Michail Mišustin, podpísal príslušnú vyhlášku.

21:18 Ukrajinská obrana v centrálnej časti krajiny okolo mesta Dnipro zostrelila ruské útočné lietadlo Su-25, informuje web Ukrajinská pravda.

20:52 "Kto by sa dnes prechádzal Odesou, videl by, že sú otvorené reštaurácie, obchody a tržnice," opisuje spravodajca Českej televízie atmosféru v meste, na ktoré v sobotu mieril raketový útok ruskej armády.

"Vojna je patrná na billboardoch, kde Ukrajina ďakuje európskym krajinám za to, že jej pomáhajú. Je patrná na stanovištiach ukrajinskej armády a polície, je prakticky nemožné dostať sa k prístavu. Pre mnoho ľudí v Odese je útok hlavne pripomienkou toho, že vojna je veľmi blízko."

20:11 Rusko tvrdí, že od začiatku invázie vstúpilo do Ruska 2,8 milióna Ukrajincov. Ukrajina to nazýva nútenou deportáciou. Podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry tento počet zahŕňa takmer 500 000 detí. Rusko uvádza, že polovica ľudí pochádzala z Doneckej a Luhanskej oblasti.

19:38 Americká veľvyslankyňa na Ukrajine Bridget Brinková uviedla v rozhovore pre Rádio Sloboda, že USA budú na Ukrajinu posielať vojenskú pomoc "tak dlho, ako bude treba".

18:50 Poliaci vybrali cez 22,5 milióna zlotých (vyše 4,7 milióna eur) na nákup bezpilotného lietadla Bayraktar TB2 pre ukrajinskú armádu. Informoval o tom server TVN 24, podľa ktorého sa podarilo stanovenú čiastku vybrať vďaka príspevkom viac ako dvestotisíc ľudí.

18:06 Ukrajinská armáda hlási zničenie ruského protilietadlového raketového systému S-300 v Chersonskej oblasti.

17:29 Ruská okupačná správa v dočasne okupovanom Chersone núti miestnych podnikateľov, aby "preregistrovali" svoje podniky, čo vyžaduje, aby majitelia podnikov získali ruský pas, napísala štátna správa Chersonskej oblasti na Facebooku.

17:13 Sobotňajší ruský raketový útok na ukrajinský prístav Odesa mieril na vojenské ciele. Zasiahol vojenskú loď a sklad s americkými proti-lodnými strelami. Informoval o tom ruský rezort zahraničných vecí. Ešte v sobotu Moskva odmietla útok komentovať.

16:58 Poradca šéfa ukrajinskej správy Chersonskej oblasti Serhij Chlaň sa domnieva, že ukrajinské ozbrojené sily do septembra oslobodia tento región, ktorý má zásadný význam pre poľnohospodárstvo krajiny.

16:32 Sergej Lavrov vo svojom vyhlásil, že vinu za  prerušenie mierových rokovaní nesie Ukrajina, a zdôraznil, že ich obnovenie nezávisí do Ruska. "Ukrajinské vedenie, od prezidenta až po jeho nespočetných poradcov, neustále tvrdí, že žiadne rokovania nebudú, kým Ukrajina neporazí Rusko na bojisku," tvrdí Lavrov. 

16:04 Ruské úrady v sobotu zablokovali prístup k webovej stránke nového projektu, ktorý tvoria novinári nezávislého ruského denníka Novaja gazeta. K zablokovaniu webu, nazvaného Novaja rasskaz-gazeta, došlo na žiadosť ruskej generálnej prokuratúry, a to pre údajnú diskreditáciu ruskej armády.

15:42 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vystúpi na zasadnutí Ligy arabských štátov pri návšteve Egypta, kde má liga svoje sídlo v hlavnom meste Káhire. Chce získať podporu Moskvy, ktorá čelí medzinárodnému hnevu.

15:19 Pápež František v nedeľu na palube lietadla smerujúceho z Ríma do Kanady novinárom povedal, že "veľmi túži" po tom, aby uskutočnil návštevu Ukrajiny a pokúsil sa prispieť k ukončeniu už päť mesiacov trvajúcej ruskej vojenskej ofenzívy. 

14:52 Prejav predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána o údajnej neúčinnosti sankcií voči Rusku, ktorý predniesol v sobotu na letnej univerzite Maďarov v rumunskom meste Baile Tušnad, bol klasickým príkladom ruskej propagandy. Podľa statusu zverejneného na účte veľvyslanectva Ukrajiny v Maďarsku to vyhlásil hovorca ukrajinskej diplomacie Oleh Nikolenko. 

14:45 Podľa ukrajinských úradov zahynul na poli pri Charkove poľnohospodár, ktorého traktor prešiel na neznámy predmet, ktorý explodoval. Charkov čelí v posledných dňoch ruskému ostreľovaniu.

14:32 Ruská armáda pokračuje v ostreľovaní hraníc Sumskej aj Černihivskej oblasti, informujú ukrajinské úrady. Útočník používa letectvo aj delostrelectvo.

13:07 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril v nedeľu - päť mesiacov od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy - presvedčenie, že jeho krajina vo vojne zvíťazí.

12:47 Od začiatku vojny na Ukrajine eviduje Vojenská polícia 30 priestupkov v súvislosti s preletmi dronov nad vojenskými objektami. Z toho päť prípadov posunuli príslušným správnym orgánom, ktoré sú oprávnené rozhodnúť o výške sankcie. Uviedla to hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

12:44 Do Poľska prišlo cez hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára dovedna už 4,99 milióna ľudí, oznámila v nedeľu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG).

11:46 Ukrajina môže počas ôsmich až deviatich mesiacov vyviezť 60 miliónov ton obilnín, pokiaľ nebudú námorné prístavy zablokované a budú bez problémov fungovať. Povedal to ekonomický poradca ukrajinského prezidenta Oleh Ustenko. Sobotný ruský raketový útok na prístav Odesa ale podľa neho ukázal, že všetko zrejme nebude prebiehať hladko napriek čerstvej dohode o vývoze obilia medzi Kyjevom a Moskvou.

10:54 Pri sobotnom útoku na prístav čiernomorského mesta Odesa zničili ruské rakety ukrajinskú "armádnu infraštruktúru". Podľa agentúry AFP to v nedeľu uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. 

10:36  Severná Kórea obvinila v nedeľu Spojené štáty, že na Ukrajine vyrábajú biologické zbrane – KĽDR tým zopakovala podobné tvrdenie Ruska, ktoré bolo v marci Organizáciou Spojených národov odmietnuté.

10:35 Rusko tvrdí, že sobotný raketový úder na prístav Odesa mieril na vojenské ciele a zasiahol vojenskú loď.

10:25 V dvoch mestách v Doneckej oblasti, ktorá je stále pod ukrajinskou kontrolou, sa podľa oblastnej správy stali terčom raketového útoku školy.

9:35 Následky ruského útoku na Odesu. 

9:34 Pri sobotňajšom ostreľovaní Mykolajivu zahynuli dvaja ľudia, ďalších päť utrpelo zranenia, uviedla šéfka oblasti Hanna Zamazejevová.

8:12 Podľa spravodajských informácií britského ministerstva obrany pokračuje ruská ofenzíva na Donbase snahou preraziť pri Bachmute. Postup je ale minimálne, tvrdí Londýn.

7:52 Mykolajivský starosta Oleksandr Senkevyč informoval o ďalšom nočnom útoku na mesto. Bolo počuť najmenej päť výbuchov, na dvoch miestach horelo.

7:45 Podľa ISW Ukrajinci možno už začali protiofenzívu v Chersonskej oblasti, alebo ju v najbližšom čase začnú.

7:28 Hudobná skupina Imagine Dragons sa stala ambasádorom darovacej platformy United 24 pre Ukrajinu. Hudobníci budú podporovať lekársku pomoc obetiam.

7:11 OSN dostala od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu viac ako 150 sťažností pre sexuálne násilie, ktoré spáchali ruskí vojaci, uviedla osobitná zástupkyňa generálneho tajomníka OSN Pramila Pattenová. Je to podľa nej len "vrchol ľadovca".

7:08 Delegácia amerického Kongresu sa v sobotu v Kyjeve stretla s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a prisľúbila mu pokúsiť sa zabezpečiť pokračovanie podpory Kyjeva vo vojne proti Rusku. 

7:05 Za akt "očividného ruského barbarstva" označil v sobotu ostreľovanie prístavu juhoukrajinského mesta Odesa tamojší prezident Volodymyr Zelenskyj. 

7:03 Spojené štáty ostro odsúdili v sobotu ruský raketový útok na ukrajinské mesto Odesa na pobreží Čierneho mora. Raketové ostreľovanie prístavu podľa USA "vážne spochybňuje" záväzok Ruska v súvislosti s dohodou o umožnení vývozu ukrajinského obilia. 

7:00 Situáciu na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok