Severná Kórea zopakovala tvrdenia Ruska. Obvinila USA, že na Ukrajine vyrábajú biologické zbrane

TA3 TASR
24.7.2022 09:46

Severná Kórea obvinila v nedeľu Spojené štáty, že na Ukrajine vyrábajú biologické zbrane – KĽDR tým zopakovala podobné tvrdenie Ruska, ktoré bolo v marci Organizáciou Spojených národov odmietnuté.

KĽDR sa musí pripraviť
TASR/AP

Píše o tom agentúra AFP. Moskovský spojenec Pchjongjang vyšiel vo februári s vyhlásením, že základnou príčinou ukrajinskej krízy je politika Spojených štátov. Tento mesiac navyše KĽDR oficiálne uznala dve samozvané proruské separatistické oblasti na východe Ukrajiny, čo podnietilo Kyjev prerušiť so Severnou Kóreou diplomatické styky.

Washington "v rozpore s medzinárodnými dohovormi zriadil v desiatkach štátov a území vrátane Ukrajiny množstvo biologických laboratórií", napísala v nedeľu oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA. Odvolala sa pritom na údaje, ktoré podľa nej zistilo a objavilo Rusko.

Moskva v marci obvinila Washington, že na Ukrajine vedie výskumný program vývoja biologických zbraní. Rusko pred približne piatimi mesiacmi na Ukrajine vojensky intervenovalo.

Existenciu laboratórií zameraných na výrobu biologických zbraní na Ukrajine Washington i Kyjev odmietli. Spojené štáty sa dokonca vyjadrili, že obvinenia tohto druhu len naznačujú, že takúto taktiku možno používa samotná Moskva.

Vysoká predstaviteľka OSN pre odzbrojenie Izumi Nakamicuová takisto uviedla, že svetová organizácia "nemá poznatky o nijakom programe výroby biologických zbraní na Ukrajine".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok