USA posielajú ďalšiu pomoc pre Ukrajinu, súčasťou budú aj štyri systémy HIMARS

TA3 TASR
22.7.2022 20:57

Spojené štáty v piatok schválili ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine v hodnote 270 miliónov dolárov, ktorá zahŕňa aj štyri salvové raketomety HIMARS. Informuje agentúra AFP.

USA posielajú ďalšiu pomoc pre Ukrajinu, súčasťou budú aj štyri systémy HIMARS
Twitter/NEXTA

Väčšina tejto dodávky vojenskej pomoci je súčasťou balíka v hodnote 40 miliárd dolárov, ktorý americký Kongres schválil v máji, píše AFP. Hovorca Bieleho domu John Kirby povedal, že počet systémov HIMARS, ktoré USA posielajú na Ukrajinu, sa tým zvýši na 20. 

Najnovšia zásielka zahŕňa aj 500 prenosných taktických dronov a strelivo. Rusko podľa neho "spustilo smrtiace útoky" na celom území Ukrajiny, ktoré zasahujú nákupné strediská a obytné domy a zabíjajú nevinných ukrajinských civilistov.

"Americký prezident (Joe Biden) dal jasne najavo, že budeme pokračovať v podpore ukrajinskej vlády a obyvateľov tak dlho, ako bude potrebné," povedal Kirby. Spojené štáty dodali Kyjevu od polovice júna už osem salvových raketometov HIMARS, napísala v utorok agentúra AFP.      

Americké ministerstvo obrany minulý piatok (15. júla) na svojej oficiálnej webovej stránke potvrdilo, že USA sľúbili dodať ešte ďalšie štyri systémy a dodávku ďalších štyroch v stredu (20. júla) oznámil americký minister obrany Lloyd Austin.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok