Prezident USA Joe Biden má covid. Má sa vynikajúco, napísal na Twitter

TA3 TASR
21.7.2022 16:35

Americký prezident Joe Biden má pozitívny test na Covid-19. Podľa agentúry Reuters má veľmi mierne príznaky, začal užívať liek paxlovid a bude teraz "všetky svoje povinnosti" plniť z izolácie, kým nebude mať negatívny test.

Zdravotníci z Bieleho domu budú informovať blízke kontakty sedemdesiatdeväťročného prezidenta vrátane zákonodarcov, ktorí s ním v stredu cestovali, informovala vo vyhlásení Bidenovho hovorkyňa Karin Jeanová-Pierrová. Biden je proti chorobe plne očkovaný, štvrtú posilňovaciu dávku dostal v marci tohto roku.

Biely dom nešpecifikoval, aký variant koronaviru Biden má, najdominantnejší v USA je však teraz podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) subvarianta omikrónu BA.5.

"Schôdzok, ktoré mal prezident na dnešok v Bielom dome naplánované, sa bude zúčastňovať prostredníctvom telefónu a Zoomu," uviedla Jeanová-Pierrová. Bidenovi sa až do tejto chvíle koronavírus vyhýbal, a to napriek tomu, že ním ochorela jeho viceprezidentka Kamala Harrisová, členovia americkej vlády aj zamestnanci Bieleho domu.

Americká prvá dáma Jill Bidenová má test negatívny a bude sa naďalej plne venovať svojmu programu. Britský premiér Boris Johnson Bidenovi skrze svojho hovorcu zaželal "všetko dobré a skoré uzdravenie"

Covidom-19 ochorel aj Bidenov predchodca Donald Trump v októbri 2020, teda v čase, keď vakcíny proti covidu-19 ešte neboli schválené zdravotníckymi úradmi a spôsoby liečby boli obmedzené a menej pokročilé. Trump vtedy podstúpil experimentálnu liečbu protilátkami a steroidmi a strávil tri dni vo vojenskej nemocnici Waltera Reeda.

Počet novo pozitívne testovaných aj hospitalizovaných s covidom-19 v USA má rovnako ako vo zvyšku sveta zvyšujúcu sa tendenciu. V zhruba 330-miliónovej krajine pribudlo za posledný deň podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) asi 160-tisíc nových prípadov covidu-19. Takmer 68 percent americkej populácie má dokončené očkovanie. Najväčšie prírastky oproti dátumu pred dvoma týždňami zaznamenali južné štáty Alabama (o 39 percent viac), Louisiana (o 44 percent viac) a Oklahoma (o 53 percent viac).

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok na Twitteri napísal, že sa "má vynikajúco".  "Ľudia, darí sa mi vynikajúco," napísal prezident. Na  fotografii sedí za pracovným stolom, usmieva sa a pred sebou má rozložené smartfóny a dokumenty. "Ďakujem vám za záujem," uviedol Biden a dodal: "Stále som zaneprázdnený!"

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok