Viac ako 60 úradníkov prokuratúry pracuje proti Ukrajine. Zelenskyj preto odvolal generálnu prokurátorku

TA3 ČTK
17.7.2022 21:37

Viac ako 60 úradníkov prokuratúry a Štátnej bezpečnostnej služby pracuje proti Ukrajine na okupovanom území, uviedol podľa agentúry Reuters Zelenskyj, v reakcii na odvolanie šéfa tajnej služby Bakanova a generálnej prokurátorky Venediktovovej.

Volodymyr Zelenskyj
TASR/AP

"Viac ako 60 zamestnancov prokuratúry a SBU zostalo na okupovanom území a pracuje proti nášmu štátu," uviedol Zelenskyj vo večernom prejave. "Takéto množstvo zločinov proti základom národnej bezpečnosti štátu a väzby, ktoré boli zaznamenané medzi pracovníkmi ukrajinských bezpečnostných zložiek a ruských špeciálnych služieb, vyvolávajú veľmi vážne otázky smerom k príslušným predstaviteľom," dodal s tým, že sa preto rozhodol Bakanova a Venediktovovú odvolať.

Server Politico s odvolaním sa na svoje zdroje minulý mesiac uviedol, že sa Zelenskyj chystá odvolať Bakanova z funkcie šéfa Služby bezpečnosti Ukrajiny. Štát sa tak malo kvôli sérii neúspešných operácií kontrarozviedky a tiež straty mesta Cherson na začiatku ruskej invázie. Bakanov je podľa agentúry Reuters priateľom Zelenského od detstva, do funkcie bol menovaný v roku 2019 s cieľom vykonať reformy v SBU a očistiť ju od ruského vplyvu.

Venediktovová bola okrem iného zodpovedná za stíhanie ruských vojnových zločinov na Ukrajine. Na jej miesto Zelenskyj menoval doterajšieho zástupcu Oleksija Symonenka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok