FOTO: Francúzsko, Portugalsko a Španielsko naďalej trápia obrovské požiare, zničili už tisíce hektárov pôdy

TA3 TASR
16.7.2022 21:33

Francúzsko, Portugalsko a Španielsko v sobotu už šiesty deň po sebe trápili extrémne horúčavy, ktoré spôsobujú ničivé lesné požiare. Meteorológovia očakávajú v Európe v najbližších dňoch vo viacerých oblastiach rekordné teploty. Informovali agentúry AFP a Reuters.

FOTO: Francúzsko, Portugalsko a Španielsko naďalej trápia obrovské požiare, zničili už tisíce hektárov pôdy
TASR/AP

Lesné požiare zničili v týchto krajinách od začiatku týždňa tisíce hektárov pôdy a vyžiadali si životy niekoľkých hasičov. Vo francúzskom departemente Gironde sa členom miestneho hasičského zboru stále nedarí dostať pod kontrolu dva veľké lesné požiare. Úrady z tejto oblasti evakuovali zhruba 14-tisíc ľudí. Zasahuje tam viac ako 1200 hasičov.

Francúzske úrady vyzvali horolezcov, aby odložili plánované výstupy na najvyšší alpský štít Mont Blanc pre zosuvy skál, ktoré spôsobujú "mimoriadne klimatické podmienky" a sucho.

V Portugalsku očakávajú meteorológovia aj tento víkend teploty nad 40 stupňov Celzia. Ochladenie by malo prísť v priebehu budúceho týždňa. "Riziko požiarov zostáva veľmi vysoké. Toto je víkend mimoriadnej ostražitosti," upozornil predseda portugalskej civilnej ochrany André Fernandes.

V niektorých španielskych regiónoch teploty tento víkend môžu dosiahnuť až 44 stupňov Celzia. Krajinu naďalej sužuje niekoľko lesných požiarov. Jeden z nich spôsobil na juhu krajiny uzavretie kľúčovej cestnej komunikácie, ktorá spája španielsku metropolu Madrid s Lisabonom, hlavným mestom Portugalska.

Zo španielskej obce Mijas v provincii Málaga bolo pre lesný požiar preventívne evakuovaných už viac ako 3-tisíc osôb, uviedli miestne záchranné zložky v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok