Do Európy prichádza ďalšia vlna extrémnych horúčav. Británia vyhlásila výnimočný stav

TA3 TASR
16.7.2022 15:32

Európu už niekoľko dní trápia lesné požiare ale aj nevídané horúčavy. Pre vysoké teploty len tento týždeň zomreli stovky ľudí. Prognózy však nie sú priaznivé ani na ďalšie dni.

Britská meteorologická služba Met Office po prvý raz vydala najvyšší stupeň výstrahy v spojitosti s vysokými teplotami, ktoré môžu začiatkom budúceho týždňa dosiahnuť až 40 stupňov Celzia. Červený stupeň sa vzťahuje na oblasti vo vnútrozemí Anglicka vrátane Londýna, Manchestru, Nottinghamu či Oxfordu. Nižší, jantárový stupeň varovania, je od nedele do utorka v platnosti na väčšine územia Anglicka a Walesu.

Meteorológovia takisto uvádzajú 80-percentnú pravdepodobnosť, že teploty v krajine prekonajú doteraz najvyššiu nameranú hodnotu 38,7 stupňa Celzia, ktorú zaznamenali v Cambridge 25. júla 2019. Spojené kráľovstvo pre vysoké teploty vyhlásilo výnimočný stav na celom území krajiny.

V spojitosti s vysokými teplotami zasadne aj vládny bezpečnostný tím Cobra, ktorý sa zvyčajne schádza v krízových situáciách.  Britský Úrad pre zdravotnú bezpečnosť vydal príslušné varovania, pretože takéto vysoké teploty môžu ohroziť aj osoby, ktoré nepatria do rizikových skupín.

Železničná spoločnosť Network Rail upozornila na možné zdržania vlakových spojení niektoré školy v južných častiach Spojeného kráľovstva môžu byť v pondelok a utorok zatvorené.

Témy: Európa
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok