Sledujte si moč a pite, horúčavám neodzvonilo. Viliam Dobiáš hovorí, ako na teplotné peklo

ta3/Henrieta Mihalková
16.7.2022 06:00

Na horúčavy sa dokážeme pripraviť. Nacvičiť si to môžeme nielen otužovaním, ale aj opačným extrémom - saunou. Špecialista na urgentnú medicínu Viliam Dobiáš odporúča počas letných dní sledovať svoj moč, ktorého farba nám napovie, či máme v tele dostatok vody. Pri množstve, ktoré z tela odíde, treba na príjem tekutín v lete myslieť. Pri senioroch radí, nastaviť si budík a dopĺňať nápoje pravidelne.

Sledujte si moč a pite, horúčavám neodzvonilo. Viliam Dobiáš hovorí, ako na teplotné peklo
Viliam Dobiáš

Ľudské telo dostáva posledné letá zabrať oveľa viac ako pred desiatimi rokmi. Pravidlá, ako sa chrániť pred slnkom sa však nezmenili. Počas dní, kedy vystúpi teplota nad 30 stupňov treba dopĺňať tekutiny, dodržiavať pitný režim, nevychádzať medzi 11.00 a 15.00 na priame slnko, nevpúšťať do bytu teplý vzduch a vyvetrať radšej ráno. Na extrémne teplé dni však naše telo dokážeme pripraviť. 

Otužovanie i sauna

"Dobré je si to nacvičiť dopredu otužovaním. Pri otužovaní rozširujeme limity teploty, ktoré človek zvláda - od nízkej po vysokú. Čím viac sa otužujem, tým bude rozsah teplôt, ktorú znášam, väčší. Otužilí ľudia znášajú lepšie nielen chlad, ale aj vyššie teploty. Pri otužovaní sa cievne centrum v mozgu cvičí regulovať - kde rozšíriť, kde zúžiť. Je to v podstate telocvik, tak ako vo fitku," uviedol lekár.

Akákoľvek príprava na horúčavy je podľa Dobiáša lepšia, ako čakať a sťažovať sa na teplo. Trénovať si zvládanie vysokých teplôt môžeme aj v saune. Táto forma má však limity. Do sauny by nemali chodiť príliš malé deti a ani starí a chorí ľudia. Pred vstupom do sauny sa treba poradiť s lekárom alebo so zamestnancom wellnessu, ktorí odporučia či ísť do sauny so 70 stupňami alebo s 90, prípadne tam neísť vôbec.

Viliam Dobiáš TASR/Michal Svítok

Pitný režim je lepšie posilniť oveľa skôr, ako začne rásť ortuť teplomera. "Organizmus si čerpá z rezerv. Keď sú rezervy vyčerpané už na začiatku, potom prichádzajú kolapsy," uviedol a zdôraznil, že horúčavy sú zradné. Ohrození sú v tomto období najmä starší ľudia, ktorí sú dlhodobo nedostatočne zavodnení. V ich prípade odporúča si kvôli pravidelnému príjmu vody nastaviť budík a pripomenúť si tak, aby sa napili.

Rozhoduje farba

Ak človek vyjde z chladného prostredia do tepla, v priebehu niekoľkých sekúnd ho zaleje pot. "Takéto jedno spotenie je strata asi jedného litra vody. Znamená to, že ak ho tri-štyrikrát za deň zaleje pot, musí vypiť tri litre vody," vysvetlil Dobiáš. Nápoj by sme do tela v čase najväčších horúčav nemali liať ľadový. Na to, aby sa dokázal vstrebať ho musí žalúdok najskôr ohriať.

Pripomenul, že vodu odvádzame z tela aj pri rozprávaní, a preto straty vody z tela nedokážeme merať. "Niekto, kto rozpráva viac, stratí viac vody vydýchnutím vodných pár, aj keď to nie je vidieť v lete, ako niekto, kto je ticho. Spotenie pod pazuchami a po tele sa nedá zmerať. To, či vypotíme dva, tri alebo päť litrov sú hausnumerá." Spoľahlivé podľa neho je sa počas horúčav po každom močení pozrieť na farbu výlučku. Keď má organizmus dostatok tekutín, tak je farba svetložltá až priesvitná, ak voda organizmu chýba, moč sa sfarbuje do tmavožlta až svetlohneda.

Reláciu Zdravie o letných úrazoch, ktorej hosťom bol Viliam Dobiáš, si môžete pozrieť nižšie. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok