Top 10 skrytých klenotov Slovenska, ktoré očarili populárneho slovenského travel blogera

TA3/Nicolette Ftackova
8.7.2022 07:00

Mnoho Slovákov si myslí, že svoju krajinu dobre pozná. Opak niekedy býva pravdou. V tomto článku vám obľúbený slovenský travel bloger Radoslav Hoppej priblíži čarovné miesta Slovenska, o ktorých ste zrejme ani netušili.

V pondelok 8. augusta po 7:00 hod. nezabudnite sledovať televíziu ta3! Cestovateľ a bloger Radoslav Hoppej, ktorý na svojom instagramovom účte Nie je túra bez Štúra ukazuje krásy Slovenska, bude hosťom relácie Raňajky na ta3.

Radoslav Hoppej na svojom instagramovom účte s nápaditým názvom Nie je túra bez Štúra, pripomína Slovákom krásy Slovenska. Radoslav žil a pracoval niekoľko rokov v zahraničí, no cítil, že mu chýba domov. Rozhodol sa vrátiť a lepšie spoznať svoju rodnú zem, čo považuje za občiansku povinnosť. „Ja som si práve v zahraničí uvedomil to, že som hrdý Slovák, no našu krajinu som vôbec nepoznal. Dovtedy som nebol na Spišskom hrade či na Kriváni a chcel som to zmeniť. Dal som výpoveď v práci a vrátil sa späť domov. Začal som cestovať a postupne zdieľať svoje “štúrovania“ a tvoriť blog," hovorí Radoslav.

EXKLUZÍVNE pre ta3 vybral travel bloger Radoslav Hoppej alias Nie je túra bez Štúra top 10 skrytých klenotov Slovenska, ktoré by mal podľa neho vidieť každý.

V posledných rokoch sa roztrhlo vrece s travel blogermi. Avšak väčšina z nich vykonáva toto moderné povolanie v zahraničí. Samozrejme, je aj cestovanie a spoznávanie sveta super, no zároveň si myslím, že by sme mali najprv poznať Slovensko a až po tom sa vydať za hranice. A to, že som sa rozhodol cestovať po našej krajine vôbec neľutujem. Tých, čo cestujú po svete je pomerne dosť, ja som rád, že som šiel opačnou cestou,“ vysvetlil Radoslav.

Nádvorie Európy v Komárne

Na Nádvorí Európy v Komárne môžete spoznať architektúru desiatok európskych krajín na jednom mieste. Radoslav uviedol, že “Nádvorie je európskym architektonickým unikátom, vzniklo pri vstupe Slovenska do Európskej únie. Tvoria ho budovy reprezentujúce architektúru a stavebné slohy viac ako 30 európskych krajín.“

Nádvorie Európy V Komárne archív Radoslava Hoppeja

Kvačianska dolina

Kvačianska dolina je výborné miesto na turistiku, vhodné pre každého aj pre svoju nenáročnú trasuNachádza sa na Liptove, blízko dediny Kvačany.“Vidieť tam môžete postupne napríklad pôsobivý skalný útvar Jánošíkova hlava, vyhliadky na dolinu, krásne rokliny a v závere čarovné Mlyny Oblazy.“

Kvačianska dolina archív Radoslava Hoppeja

Vrch Sivec

"Sivec je vápencový hrebeň s výrazným ostrým skalnatým bralom a priľahlými strmými svahmi. Východiskovým bodom je železničná zastávka Ružín, odkiaľ sa treba držať žltej turistickej značky," radí Radoslav. Aby ste zvládli túto trasu, nemusíte mať nachodené už stovky kilometrov, opäť je to nenáročná turistika. Vrch leží na polceste medzi východnými metropolami, Košicami a Prešovom.

Vrch Sivec archív Radoslava Hoppeja

Kaplnka Panny Márie Kráľovnej

Kaplnka sa nachádza vo Vyhniach, neďaleko baníckeho mesta - Banskej Štiavnice. "Jej autorom je architekt Ladislav Hudec, ten je označovaný aj ako „otec ázijských mrakodrapov. Táto kaplnka je jeho jedinou stavbou mimo územia Číny." Zaujímavosťou je, že v obci sa nachádza aj najstarší pivovar na Slovensku.

Kaplnka Panny Márie Kráľovnej vo Vyhniach archív Radoslava Hoppeja

Mnohí Slováci by určite po zhliadnutí fotografií radi navštívili spomenuté miesta. Ľudia sa však domnievajú, že dovolenka na Slovensku vyjde drahšie ako v zahraničí. Ide však o uhol pohľadu."Podľa môjho názoru to asi ľudia vnímajú tak, že tu sú doma, tak prečo by mali platiť veľa peňazí za dovolenku. Je to trošku škoda, že to niektorí takto vnímajú," uvádza Radoslav.

Dodáva, že podľa neho "máme na Slovensku všetko, okrem mora, čiže aj doma môžu prežiť kvalitnú a krásnu dovolenku. A nemusia pri tom minúť ani stovky eur, ušetria napríklad na letenkách či zdravotnom poistení a rovnako nemusia riešiť jazykovú bariéru. Tých výhod je samozrejme ešte oveľa viac. Stačí dať Slovensku ako dovolenkovej destinácii šancu a vyhľadať nejaké zaujímavé, no nie úplne mainstreamové miesta".

Haluzická tiesňava

Turistická atrakcia, vhodná na jednodňový výlet, nachádzajúca sa v Trenčianskom kraji blízko Nového Mesta nad Váhom pri maličkej obci Haluzice. Zvyknú ju prezývať aj slovenský dažďový prales. "Je to veľmi krásne, pokojné miesto a zaujímavé je aj tým, že pôda tam stále eroduje a teda sa mení a prehlbuje. Kúsok od tejto prírodnej zaujímavosti sa zas nachádza krásna zrúcanina kostolíka z 13. storočia."

Haluzická tiesňava archív Radoslava Hoppeja

Gešajovské mlyny

Gešajovské mlyny plávajú na rieke Malý Dunaj v úseku, ktorý obmýva kataster obcí Zálesie a Malinovo."Gešajovské mlyny sú replikou tradičných vodných mlynov, ktorých bolo v minulosti na Malom Dunaji dohromady 11. Niektoré boli plávajúce, iné zas pevne spojené s brehom," hovorí Radoslav. Mlyny pomenovali po Ignácovi Gessayovi, ktorý bol významným novinárom a učil slovenčinu v USA.

Gešajovský mlyn archív Radoslava Hoppeja

Zámok Marcus

"Napriek tomu, že zámok vyzerá, že už má niekoľko stoviek rokov, opak je pravdou. Ide o novodobý rozprávkový zámok. Postaviť ho dal istý podnikateľ svojmu synovi, podľa ktorého dostal aj meno." Zámok stojí v obci Repište a podľa dostupných informácií ešte nie je dokončený. Jeho kultúrna úloha ešte nie je istá, a ani to, či bude vôbec prístupný verejnosti.

Zámok Marcus archív Radoslava Hoppeja

Čertova pec

Neďaleko Piešťan v blízkosti obce Radošina sa nachádza čarovné miesto, ktoré vás dokáže preniesť ďaleko do minulosti. "Verejnosti voľne prístupná krasová jaskyňa má veľkú archeologickú hodnotu, pretože sa tam našli dôkazy viacnásobného pravekého osídlenia a ide o najstaršie jaskynné osídlenie u nás," nadchýna sa majiteľ úspešného cestovateľského blogu Nie je túra bez Štúra. Jaskyňa je obojstranne priechodná, jej dĺžka je 27 metrov.

Čertova pec archív Radoslava Hoppeja

Villa Rustica

Zabudnuté miesto s významným historickým odkazom. "Dúbravská “Villa Rustica” je raritou nielen na Slovensku, ale aj v celom bývalom zadunajskom území. Je pozostatkom rímskej usadlosti na Veľkej lúke." Je skvelým miestom na malý víkendový výlet s rodinou v obklopení krásnej prírody.

Villa Rustica archív Radoslava Hoppeja

Rozprávkový chodník škriatka Mikluša

"Rozprávkový chodník škriatka Mikluša v Miklušovciach je úžasný spôsob, ako sa dá u detí vzbudiť záujem o prírodu. Súčasťou chodníka je viacero zastávok, vďaka ktorým sa postupne oboznámite s príbehom škriatka Mikluša a malej Zuzky. Nachádza sa v mierne náročnom teréne, ktorý nie je vhodný na kočiar," odporúča travel bloger. Rozprávkový chodník je vhodné absolvovať s deťmi od troch rokov, ktoré trasu zvládnu a navyše už dokážu vnímať aj príbeh a rôzne interaktívne hry, ktoré na ne čakajú. Celý okruh je dlhý približne 4,5 km a viete ho prejsť za približne tri hodiny.

Rozprávkový chodník škriatka Mikluša archív Radoslava Hoppeja
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok