ONLINE: Päť ľudí zahynulo pri ostreľovaní Mykolajivskej oblasti. Ukrajina nepostúpila Rusku časť svojho územia

TA3 TASR ČTK
13.7.2022 06:43

Najmenej päť ľudí zahynulo v stredu pri ostreľovaní Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny ruskými silami, oznámil zástupca šéfa úradu ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko. Ukrajina vylúčila, že by v rámci akejkoľvek mierovej dohody postúpila Rusku časť svojho územia. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra. 

23:13 Udanie na vlastnú manželku napísal polícii tridsaťsedemročný muž z obce Gorki-10 v okolí Moskvy. Dôvodom boli rozpory manželov ohľadom špeciálnej vojenskej operácie, ako ruské úrady nazývajú vojnu proti Ukrajine, rozpútanú na rozkaz prezidenta Vladimira Putina.

21:58 Rusko a Ukrajina sa na stredajších rokovaniach v Turecku dohodli na vytvorení koordinačného centra, ktoré má zaistiť bezpečnosť prepravných trás na vývoz obilia z prístavov v Čiernom mori.

21:54 Európska únia pripravuje siedmy balíček sankcií proti Moskve, už teraz je ale jasné, že jeho súčasťou nebude obmedzenie dodávok ruského plynu. Agentúre Reuters to v stredu v rozhovore povedal český premiér Petr Fiala, ktorý ako dôvod uviedol skutočnosť, že mnoho členských krajín európskeho bloku je zatiaľ na ruskom plyne závislé

21:07 Takmer dva milióny ľudí vrátane státisícov detí Rusko nútene deportovalo z Ukrajiny, odkedy Kremeľ vo februári spustil v krajine rozsiahlu vojenskú ofenzívu. V stredu to vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, píše denník The Guardian. 

20:34 Litovské ministerstvo zahraničných vecí v stredu večer privítalo nové usmernenie Európskej komisie ohľadne uplatňovania sankcií EÚ pri tranzite tovarov z Ruska do jeho exklávy Kaliningrad. Litva podľa vyhlásenia ministerstva nebude ignorovať "pozície a hodnotenia" svojich partnerov. Zatiaľ však neoznámila, kedy opäť umožní tranzit do Kaliningradskej oblasti. 

20:07 Severná Kórea oficiálne uznala nezávislosť separatistickej samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) na východe Ukrajiny. V stredu to vyhlásili tamojší proruskí separatisti.

20:02 Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v stredu oznámil, že Európska únia nebude uznávať ruské pasy pre Ukrajincov, ktorí ich dostanú v rámci zjednodušenej procedúry oznámenej v pondelok Moskvou. 

20:01 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj má desať dní na to, aby sa vyjadril k petícii za legalizáciu manželstiev osôb rovnakého pohlavia. Organizátorom petície sa totiž podarilo vyzbierať 28-tisíc podpisov, čo je dostatočný počet na to, aby sa ukrajinský líder týmto návrhom musel zaoberať. 

19:12 Ukrajina v stredu obvinila Rusko zo šírenia propagandy, že časť dodávok zbraní zo Západu pre Kyjev končí na čiernom trhu. Ukrajinská vláda dbá na to, aby sa dodávky západných zbraní dostali až na front, povedal poradca prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak. 

18:52 Ruská okupačná správa v juhoukrajinskom Chersone v stredu obvinila ukrajinskú armádu, že na poliach zapaľuje obilie a kladie tam míny. Dôsledkom vraj bude o 200-tisíc ton nižšia úroda pšenice v oblasti.

18:29 Ruskí vojaci deportovali z okupovaných území Ukrajiny do Ruska dva milióny Ukrajincov, vrátane niekoľko sto tisíc detí. Vo videoprejave k účastníkom konferencie v Soule to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

18:18 Rusko sa s veľkou pravdepodobnosťou dopúšťa na Ukrajine vojnových zločinov aj v oblasti životného prostredia, uviedol minister životného prostredia SR Ján Budaj v stredu na stretnutí šéfov envirorezortov členských krajín Európskej únie v Prahe. Ukrajine ponúkol slovenských expertov v oblasti posudzovania vplyvov na prírodu. 

17:37 Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom nemôže zaručiť bezproblémovú prevádzku plynovodu Nord Stream 1. Firma v stredu uviedla, že nie je jasné, či dostane opravenú turbínu, ktorej servis v Kanade zabezpečila nemecká spoločnosť Siemens Energy. 

16:33 Nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková uviedla, že v súčasnosti nie je možné rokovať s Ruskom.

15:32 Spojené štáty vyzvali Rusko, aby vpustilo nezávislých pozorovateľov do takzvaných filtračných táborov na Ukrajine a prepustilo Ukrajincov, ktorých z krajiny deportovalo do Ruska. Vo vyhlásení to v stredu podľa agentúry Reuters uviedol americký minister zahraničia Antony Blinken.

15:31 Podľa slovenského ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka je neprípustné, aby celý svet a osobitne Afrika doplácali na ruskú agresiu na Ukrajine nedostatkom potravín. Korčok to povedal v stredu v Budapešti na rokovaní s rezortnými kolegami z Česka, Rakúska, Maďarska a Slovinska v rámci neformálneho zoskupenia Central 5 (C5).

15:18 Najmenej päť ľudí zahynulo v stredu pri ostreľovaní Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny ruskými silami, oznámil zástupca šéfa úradu ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko. Informovala agentúra AFP.

15:06 Stredoeurópske krajiny združené v iniciatíve Central 5 (C5) vyzvali Európsku úniu, aby udelila štatút kandidáta Bosne a Hercegovine. Ministri zahraničných vecí ČR, SR, Maďarska, Rakúska a Slovinska sa na stredajšom rokovaní v Budapešti zhodli, že táto otázka by mala byť na programe ďalšieho summitu EÚ v októbri. 

15:05 Ukrajina vylúčila, že by v rámci akejkoľvek mierovej dohody postúpila Rusku časť svojho územia. V stredu to povedal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý dodal, že v súčasnosti medzi Moskvou a Kyjevom neprebiehajú žiadne mierové rokovania. Informovala agentúra Reuters. 

14:29 Delegácie z Ruska a Ukrajiny začali v stredu spoločne s diplomatmi OSN a tureckými predstaviteľmi v meste Istanbul rozhovory o obnove zablokovaných dodávok obilia cez Čierne more. Kríza v oblasti vývozu obilnín, ktorej príčinou je ruská útočná vojna na Ukrajine, sa podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu blíži k riešeniu.  

13:44 Rusko dúfa, že návšteva amerického prezidenta Joea Bidena v Saudskej Arábii nebude slúžiť na podnecovanie protiruských vzťahov. V stredu to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje agentúra Reuters. 

13:15 Slovensko sa pripojilo k spoločnému vyhláseniu 46 krajín, ktoré odsúdili Rusko za to, že zneužilo neformálne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN na šírenie dezinformácií v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Informovalo o tom v stredu Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. 

12:39 Raketový útok na Časiv Jar si vyžiadal už 47 mŕtvych, uvádza The Kyiv Independent.

12:13 Ak Západ dodávkami zbraní pomôže Ukrajine ukončiť vojnu do konca leta, nebude musieť riešiť otázku dodávok energií počas zimy. Aj taký je jeden z možných scenárov vývoja udalostí na Ukrajine, povedal v Prahe v rozhovore šéf neziskovej organizácie Bezpečnostné centrum pre európske hodnoty David Stulík. 

11:46 Podľa britských spravodajských služieb sa Rusko tento týždeň zameria na obsadenie miest Siversku a obce Doliny pri Slavjansku. Mestá Slavjansk a Kramatorsk v Doneckej oblasti pravdepodobne zostanú hlavnými cieľmi Ruska v tejto fáze operácie, uviedlo britské ministerstvo obrany.

11:22 Podľa hlavy Doneckej oblasti Pavla Kyrylenka zabili ruskí vojaci v utorok v Doneckej oblasti najmenej štyroch civilistov. Uviedol, že dvaja ľudia zomreli v Avdijivke, jeden v Bachmute a jeden v Časiv Jar. Ďalších osem ľudí bolo v dôsledku ruských útokov zranených.

10:49 Počet obetí raketového útoku na Časív Jar stúpol na 46. Záchranári vytiahli zo sutín 46 tiel, vrátane jedného dieťaťa, uviedla v stredu hovorkyňa správy Doneckej oblasti Tetiana Ihnatchenko. Ruský raketový úder zasiahol 9. júla päťposchodový obytný dom v meste Časiv Jar v Doneckej oblasti. Deväť ľudí bolo zachránených.

10:11 Rokovania s Ruskom v súčasnosti neprichádzajú do úvahy, uviedla nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v rozhovore pre nemecký magazín Stern, ktorý bol uverejnený v stredu. Informuje o tom agentúra DPA. 

9:50 Rusko zváži, že by plyn do Európy posielalo cez Ukrajinu aj po roku 2024, kedy končí súčasná zmluva o tranzite cez túto krajinu, ak bude v Európe záujem a ukrajinské plynovody budú v prevádzkyschopnom stave. V stredu to podľa agentúry RIA Novosti uviedlo ruské ministerstvo zahraničia.

9:08 Rusko "nemá odvahu priznať" porážku na Ukrajine, vyhlásil v noci na stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas svojho pravidelného večerného príhovoru. Zároveň varoval ruské sily, že nikde na ukrajinskom území nie sú v bezpečí. 

8:51 Podľa Inštitútu pre štúdium vojny Rusko zachováva operačnú pauzu a pokračuje v bombardovaní kritických oblastí pre budúcu pozemnú ofenzívu. Americký think-tank v utorok oznámil, že ruské sily pokračujú vo vykonávaní leteckých a delostreleckých úderov s obmedzenými útočnými operáciami pozdĺž frontovej línie. 

Predtým poradca pre národnú bezpečnosť USA Jake Sullivan oznámil, že Irán by mohol Rusku poskytnúť stovky bezpilotných lietadiel, ktoré pravdepodobne "zlepšia ruský vzdušný prieskum a presnosť nepriamej paľby na Ukrajine".

8:13 Od utorkového večera však preplávalo ústím kanála Bystre už 16 lodí, ktoré nakladali ukrajinské obilie. Pri takomto tempe sa očakáva, že dopravné zápchy v delte Dunaja do týždňa zmiznú. "Za týchto podmienok a dostupnosti trasy cez ústie Bystrého budeme schopní zvýšiť mesačný vývoz obilia o 500 tisíc ton," povedal Jurij Vaskov.

7:44 Serhij Chlan, bývalý poradca šéfa správy Chersonskej oblasti, uviedol, že ruské sily stratili vojakov a techniku v Novej Kachovke. Dodal, že podľa predbežných údajov úder Ukrajiny na muničný sklad v Ruskom okupovanej Novej Kachovciach v pondelok zničil vyše tisíc ton munície pre MLRS, päťdesiat vozidiel a vojenský personál.

6:55 Podľa ruských médií ruskí splnomocnenci v Doneckej a Luhanskej oblasti zrušili moratórium na trest smrti. Denis Pušilin, vodca kremeľských splnomocnencov v Doneckej oblasti, podpísal v utorok dekrét, ktorým sa ruší zákaz trestu smrti. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov skôr uviedol, že Rusko nevylučuje popravu zahraničných vojnových zajatcov.

6:43 Ukrajinský svetový kongres v utorok oznámil, že podnikol právne kroky proti Kanade za porušenie sankcií a odovzdanie opravených turbín pre plynovod Nord Stream 1 do Nemecka. 

"Nemôžeme teroristickému štátu dodávať nástroje, ktoré potrebuje na financovanie zabíjania desiatok tisíc nevinných ľudí," uviedol Paul Grod, prezident a výkonný riaditeľ Ukrajinského svetového kongresu. "Nejde len o jednu turbínu alebo prípadne mnoho turbín na podporu ruského vývozu energie, ide o neustále podliehanie ruskému vydieraniu."

6:37 Ukrajinská armáda úspešne odrazila niekoľko útokov armády Ruskej federácie pri Dementijivke v Charkovskej oblasti a zastavila pokus ruských vojsk o postup smerom na Bachmut v Doneckej oblasti. Pri tomto pokuse utrpelo Rusko straty pri obciach Spirne a Ivano-Darjivka, keď sa dostalo pod paľbu ukrajinských obrancov, a chaoticky ustúpilo, uvádza sa v správe generálneho štábu.

6:36 Server Ukrajinska Pravda píše, že v obci Myrne neďaleko Melitopolu horí základňa vojenskej jednotky Štátnej pohotovostnej služby Ukrajiny, ktorej sa zmocnili okupanti. "Práve tam Rusi presunuli svoju vojenskú techniku po tom, čo Ozbrojené sily Ukrajiny pred týždňom podnikli ničivé údery na ruskú základňu blízko letiska v Melitopole," uviedol starosta Melitopolu Ivan Fedorov.

6:33 Ukrajinská armáda zničila ruské vybavenie a muničné sklady na juhu Ukrajiny. Operačné veliteľstvo "Juh" v utorok večer oznámilo, že zabilo 30 ruských vojakov a zničilo dva muničné sklady, jednu 122mm húfnicu, raketomet Uragan a štyri obrnené a vojenské vozidlá.

Ruské stíhačky sa pokúsili odraziť jeden z útokov na muničný sklad vypálením rakiet na lietadlá ukrajinského letectva. Ukrajinské letectvo nemalo žiadne straty, ale ruské rakety zabili v Baštance jedného civilistu a zničili kotolňu, uviedla ukrajinská armáda.

6:30 Kyjev v utorok oznámil, že za posledné štyri dni preplávalo významným novosprístupneným kanálom v delte Dunaja už 16 nákladných lodí. Ukrajina tak vzbudila nádej, že sa jej aj napriek ruskej blokáde tamojších čiernomorských prístavov podarí zvýšiť export obilia, informuje agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok