Gazprom nezaručuje bezproblémovú prevádzku Nord Streamu 1. Stále nedostal opravenú turbínu

TA3 ČTK
13.7.2022 17:36

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom nemôže zaručiť bezproblémovú prevádzku plynovodu Nord Stream 1. Firma v stredu uviedla, že nie je jasné, či dostane opravenú turbínu, ktorej servis v Kanade zabezpečila nemecká spoločnosť Siemens Energy.

Ukrajina kritizovala rozhodnutie Kanady vrátiť turbínu pre plynovod Severný prúd
TASR/AP

Nord Stream 1 vedie po dne Baltského mora z Ruska do Nemecka a je hlavnou trasou pre dodávky ruského zemného plynu do EÚ. Teraz prechádza pravidelnou údržbou. Nemecké ministerstvo hospodárstva nechcelo vyhlásenie Gazpromu komentovať, informovala agentúra Reuters.

"Gazprom nemá k dispozícii žiadne dokumenty, ktoré by spoločnosti Siemens umožňovali vyviezť z Kanady motor kompresorovej turbíny (...) pre stanicu Portovaja," uviedla ruská plynárenská spoločnosť. "Za týchto okolností nie je možné urobiť objektívny záver ohľadom ďalšieho vývoja situácie pri zaistení bezpečnej prevádzky stanice Portovaja, ktorá je kritickým zariadením pre plynovod Nord Stream," dodal ruský podnik.

"Vyhlásenie Gazpromu nekomentujeme," reagoval hovorca nemeckého ministerstva hospodárstva. Kanada vo svojom víkendovom oznámení uviedla, že vydáva "časovo obmedzené a odvolateľné povolenie", aby vyňala vrátenie zariadenia zo svojich protiruských sankcií. Zároveň oznámila ďalšie opatrenia, ktorými reaguje na ruskú inváziu na Ukrajinu. Tú Moskva začala 24. februára.

Hovorca spoločnosti Siemens Energy v stredu uviedol, že jej experti v nadväznosti na prvý politický krok zo strany Kanady "intenzívne pracujú na všetkých ďalších formálnych povoleniach a logistike". "Ide o procesy, ktoré podliehajú kontrole vývozu a dovozu. Naším cieľom je čo najrýchlejšie dopraviť turbínu na miesto jej použitia," dodal.

Spoločnosť Gazprom, nad ktorou má kontrolu Kremeľ a ktorá vývoz plynu potrubím z Ruska zabezpečuje, v júni znížila tok plynu v Nord Streame 1 zhruba na 40 percent pôvodnej kapacity. Zdôvodnila to technickými problémami, a to oneskoreným návratom ruských kompresorových turbín z Kanady.

Konzorcium Nord Stream AG, ktoré plynovod prevádzkuje, v pondelok začalo pravidelnú ročnú údržbu. Trvať by mala do 21. júla, Nemecko sa však obáva, že kvôli sporu medzi Ruskom a Západom by sa mohlo stať, že plyn cez Nord Stream 1 už po údržbe do EÚ nepotečie. To by zhatilo plán naplniť zásobníky na zimu a prehĺbilo plynovú krízu, ktorá si vyžiadala mimoriadne opatrenia vlád a vysoké účty pre spotrebiteľov.

Podmorský plynovod Nord Stream 1 je v prevádzke od roku 2011, vedie z ruského Vyborgu do Lubminu neďaleko Greifswaldu na severe Nemecka. Je dlhý 1222 kilometrov a jeho maximálna kapacita je 55 miliárd metrov kubických plynu za rok. Nemecko je na ruskom plyne závislé, snaží sa ale túto závislosť znížiť.

Vlani bol dokončený plynovod Nord Stream 2, ktorý vedie paralelne a ktorý má rovnakú kapacitu ako Nord Stream 1. Nemecké úrady ale ešte pred inváziou ruských vojsk na Ukrajinu odmietli vydať povolenie na začatie prevádzky nového plynovodu. Surovinu z tohto potrubia mala využívať aj Česká republika, ktorá by sa na Nord Stream 2 napojila prostredníctvom nového plynovodu Eugal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok