Ukrajinci zapaľujú na poliach obilie a kladú míny, tvrdí ruská okupačná správa

TA3 TASR
13.7.2022 18:57

Ruská okupačná správa v juhoukrajinskom Chersone v stredu obvinila ukrajinskú armádu, že na poliach zapaľuje obilie a kladie tam míny. Dôsledkom vraj bude o 200-tisíc ton nižšia úroda pšenice v oblasti, informuje agentúra AFP.

Ukrajinci zapaľujú na poliach obilie a kladú míny, tvrdí ruská okupačná správa
TASR/AP

Šéf ruskej okupačnej správy Vladimir Saldo spresnil, že úroda pšenice v Chersonskej oblasti dosiahne nanajvýš 1,2 milióna ton oproti očakávanému objemu 1,4 milióna ton.

AFP pripomína, že Ukrajina je jedným z najdôležitejších svetových vývozcov pšenice a ruský vpád vo februári sa už začína prejavovať na svetovom potravinovom trhu. Chersonská oblasť pritom patrí medzi najvýznamnejšie poľnohospodárske regióny na Ukrajine a takmer celú ju okupuje Rusko.

Ukrajinské orgány obviňujú Rusko, že to ono zapaľuje obilie na ukrajinských poliach, kradne úrodu a blokuje vývoz obilia po mori. Moskva všetky tieto obvinenia odmieta.

Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok v stredu na stretnutí ministrov Central 5 v Budapešti zopakoval, že je neprípustné, aby celý svet a osobitne Afrika doplácali na ruskú agresiu na Ukrajine nedostatkom potravín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok