Zverejnili prvé snímky z Webbovho ďalekohľadu vo vesmíre. Urobil si aj selfie

TA3 TASR
12.2.2022 07:37

Americký národný úrad pre letectvo a vesmír v piatok zverejnil prvé snímky, ktoré urobil kozmický ďalekohľad Jamesa Webba (James Webb Space Telescope - JWST). Medzi snímkami je aj "selfie", informovala agentúra AFP.

Prvé snímky prezentované NASA nie sú určené na vedeckú analýzu. JWST totiž momentálne ešte nefunguje. Pokračuje vo svojom ochladzovaní a pomaly a opatrne zarovnáva svoje zlaté zrkadlá, čo je nevyhnutné na to, aby bolo možné správne pozorovať vesmír v infračervenom svetle. Na to, aby astronómovia mali použiteľné snímky, musí 18 segmentov šesťuholníkového primárneho zrkadla fungovať ako jedna štruktúra.

Na dosiahnutie tohto zarovnania sa JWST zameriava na konkrétnu hviezdu: HD 84406, vzdialenú 260 svetelných rokov od Zeme a nachádzajúcu sa v súhvezdí Veľká medvedica. HD 84406 je síce príliš jasná na to, aby mohla byť vedeckým cieľom, ale je ideálna na "ladenie" JWST.

Okrem snímky tejto hviezdy NASA prezentovala aj  "selfie" primárneho zrkadla JWST. Táto snímka nebola urobená z vonkajšej strany observatória, ale jedným z prístrojov: infračervenou kamerou. Tá obsahuje šošovku špeciálne navrhnutú na snímanie segmentov zrkadla - po dosiahnutí vyrovnania zrkadiel sa táto konfigurácia pri vedeckých pozorovaniach nebude používať.

Jeden segment zrkadla na prezentovanej snímke svieti jasnejšie ako ostatné. Je to preto, že bol namierený na jasnú hviezdu použitú na dosiahnutie zarovnania JWST. Aj vďaka tejto snímke mohla NASA získať informácie o priebehu procesu zarovnávania. NASA zopakovala, že "nízka" kvalita snímok nie je prekvapujúca, a uznala, že je neporovnateľná so snímkami zhotovenými Hubbleovým teleskopom.

Kvalita snímok okrem iného súvisí aj s tým, že JWST "ešte nie je na vrchole svojich možností". Navyše, aj keď JWST už bude plne pripravený "nahliadnuť do vesmíru", určite nezhotoví snímky s priestorovým rozlíšením lepším ako Hubbleov teleskop.

Mnohí astronómovia sú si vedomí toho, že snímky z JWST budú zrejme vizuálne menej pôsobivé ako tie z Hubbleovho teleskopu. Podstatný však bude vedecký pokrok, ktorý by mali umožniť: s JWST sa totiž vedci budú môcť ponoriť ešte hlbšie do minulosti vesmíru, študovať svetlo prvých galaxií i zrod hviezd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok