Najhlbší pohľad do vesmíru. Teleskop Jamesa Webba zachytil svetlo z galaxií spred miliárd rokov

TA3 ČTK
12.7.2022 07:21

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír v utorok so svojimi partnermi z európskej vesmírnej agentúry ESA a kanadskej CSA zverejnil prvú plne farebnú snímku vytvorenú vesmírnym teleskopom Jamesa Webba. Ide o doposiaľ najhlbší pohľad do vesmíru, na ktorom je zachytené svetlo z galaxií z obdobia pred miliardami rokov, uvádza britská BBC na svojich internetových stránkach.

Snímka zverejnená počas brífingu v Bielom dome ukazuje veľké množstvo hviezd, s masívnymi galaxiami v popredí a ďalšími mimoriadne vzdialenými galaxiami rozmiestnenými po celej ploche snímky. Zachytáva svetlo z doby nie dlho po Veľkom tresku, ktorý nastal pred 13,8 miliardou rokov a vznikol vesmír.

Nové okno do histórie

Prvý farebný záber teleskopu, ktorý na tlačovej konferencii odhalil americký prezident Joe Biden, zachytáva tisícky vesmírnych galaxií. "Tento teleskop je jedným z najväčších technických úspechov ľudstva," vyhlásil na tlačovej konferencii. "Ide o najstaršie zdokumentované svetlo v dejinách vesmíru spred vyše 13 miliárd rokov," uviedol.

Toto svetlo je len o 800 miliónov rokov mladšie ako Veľký tresk - teoretický bod výbuchu. "Je to nové okno do histórie nášho vesmíru a dnes môžeme zahliadnuť prvé svetlo, ktoré cez toto okno svieti," dodal Biden.

"Prinesieme ľudstvu nový pohľad na vesmíre a je to pohľad, aký sme nikdy predtým nevideli," povedal šéf NASA Bill Nelson minulý mesiac novinárom. Počas dneška NASA zverejní štyri ďalšie snímky z vesmírneho teleskopu Jamesa Webba. Pôjde napríklad o snímky hmloviny, kde sa rodia a zanikajú hviezdy, píše agentúra AP, či fotografiu plynného obra nachádzajúceho sa mimo našej slnečnej sústavy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok