Slovnaft vytvorí ropnú polievku, uviedol Sulík. Rafinérii odstávka nehrozí

TA3/Soňa Búranová
16.6.2022 20:57

Parlament vo štvrtok o odvolávaní Richarda Sulíka nehlasoval. Nestihol to. Minister hospodárstva počas rozpravy vymenoval a špecifikoval 19 bodov, ktoré jeho rezort urobil, aby súčasnú situáciu zastabilizoval, no domácnosti šokoval zvýšením cien plynu. Na otázky Petra Bielika odpovedal v relácii Téma dňa.

sulik_8.jpg
TA3

V úvode relácie sa vyjadril k svojmu odvolávaniu. "Stojí to čas, samozrejme, mám aj kopec dôležitejšej roboty. No na druhej strane, Robert Fico mi s týmto svojím odvolávanímposkytol taký veľký exponovaný priestor na to, aby som mohol vymenovať, čo ministerstvo hospodárstva urobilo pre stabilizáciu tejto situácie, ktorá, bezpochyby, je veľmi napätá,“ povedal Sulík, ktorý vo štvrtok v pléne prezentoval 19 bodov.

Vyvrátil informáciu, že by sa jeho odvolávanie neuskutočnilo z dôvodu, že v parlamente nebolo dostatok koaličných partnerov, ktorí by ho podržali. "Odloženie bolo preto, lebo neskončila rozprava,“ uviedol veci na pravú mieru. "Neponáhľa to teraz. Vyčkajte trošku, bude to napínavé,“ vtipkoval v Téme dňa.

Slovnaft bude fungovať

Vyjadril sa tiež, že je striktne proti zvyšovaniu alebo zavádzaniu nových daní. Vysvetlil, že na samite EÚ rokoval premiér, nie on. "Ja som s ním bol v kontakte, my sme komunikovali. To, čo on vyrokoval, ja považujem za dostatočne dobré,“ vysvetlil s tým, že Slovensko má neobmedzenú výnimku na dovoz ruskej ropy potrubím a na vývoz petrochemických produktov kamkoľvek do sveta. Dodal, že ropu, naftu, oleje môžeme vyvážať ešte 8 mesiacov a ďalších 10 mesiacov už iba do Česka.

Vo februári 2023 začne podľa jeho slov Slovnaft primiešavať k ruskej rope inú ropu. "Vytvoria si novú, tzv. polievku, novú zmes rôp a začnú jej nastavovať technológiu,“ ozrejmil. Bude to trvať tri až štyri roky a zaplatia za to 300 miliónov eur.

Generálny riaditeľ rafinérie Oszkár Világi ho informoval, že jej vlastník, Mol Group, Slovnaft neodstaví. "Bude fungovať ďalšej, bude vyrábať benzín a naftu pre slovenský trh,“ dodal s tým, že slovenský trh je 70 percent kapacity Slovnaftu. Z tohto dôvodu nevidí priestor na to, že by sa to malo „celé zosypať“. Maďarský vlastník rafinérie ho v liste ubezpečil, že slovenský trh bude uprednostnený, ak nastanú nejaké problémy.

Ponuka od SPP

Sulík v pléne parlamentu taktiež oznámil, že v roku 2023 stúpnu ceny plynu. Odmietol katastrofické scenáre Fica, ktorý tvrdil, že porastú o 100 až 150 percent a pýtal sa, akú odpoveď má vláda. 

Sulík v TA3 reagoval takto: "Ak spotrebiteľ uzavrie k 1.1.2023 zmluvu na štyri roky, bude budúci rok platiť cenu vyššiu o 20 % a infláciu a v ďalších rokoch bude cena stúpať iba o infláciu. Dnes je cena 43 eur s DPH, od budúceho roku bude 57,“ vysvetlil. Bude sa to týkať 90 percent domácností.

Nový diel relácie Téma dňa si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok