Domácnosti si nevydýchnu. Sulík oznámil, o koľko stúpnu ceny plynu budúci rok

TA3 TASR
16.6.2022 19:29

Ceny zemného plynu od Slovenského plynárenského priemyslu pre domácnosti vzrastú od začiatku budúceho roka o 34 až 59 %. Oznámil to vo štvrtok počas mimoriadnej schôdze Národnej rady SR minister hospodárstva Richard Sulík.

Sulík oznámil, o koľko stúpnu ceny plynu budúci rok. Kto si priplatí menej?
TASR/Jaroslav Novák

Nižšiu sumu si priplatia odberatelia, ktorí od augusta do konca roka uzatvoria s SPP štvorročnú zmluvu, a vyšší nárast platí pre domácnosti, ktoré budú mať jednoročný kontrakt.

"Keď zákazník uzavrie zmluvu na štyri roky, porastie cena plynu pre domácnosti o 20 % plus inflácia, ktorá je 12 %," povedal Sulík. To znamená, že zo súčasnej ceny 43 eur za megawatthodinu vrátane prepravy, distribúcie a DPH vzrastie koncová cena pre zákazníkov na 57 eur. V ďalších rokoch kontraktu by sa cena mala zvyšovať už iba o infláciu.

Druhá možnosť je dohodnúť odber iba na jeden rok, pokiaľ odberateľ očakáva, že sa cena plynu po čase výraznejšie zníži, a nechce podpísať zmluvu na štyri roky. V tom prípade sa mu zvýši cena plynu o 42 % plus o infláciu.

Minister očakáva, že inflácia sa bude na súčasnej výške okolo 12 % držať aj počas nasledujúcich dvoch až troch rokov a na konci štvorročného zmluvného obdobia by mala klesnúť na šesť percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok