Odvolávanie Sulíka: Hlasovanie o vyslovení nedôvery parlament nestihol

TA3 TASR Soňa Búranová
16.6.2022 15:40

Parlament sa stretol na mimoriadnej schôzi. Zaoberal sa návrhom na odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Ta3 sledovala dianie v Národnej rade SR, ONLINE sme ukončili. Rozprava bude pokračovať v ďalšie dni.

Odvolávanie bude pokračovať

Rozprava by mala pokračovať ďalšie dni, a to vždy po prerokovaní termínovaných bodov z aktuálnej riadnej 66. schôdze, uviedol v pléne predseda Národnej rady SR Boris Kollár.

V piatok, 17. júna, od 9.00 h by sa mali poslanci venovať viacerým správam, napríklad správe Národnej banky Slovenska či správe o činnosti Rady pre vysielanie a retransmisiu. Ak sa diskusia k nim stihne ukončiť skôr, bude pokračovať aj diskusia k odvolávaniu Sulíka. Rokovať sa v piatok má len do 14.00 h.

Plénum sa následne zíde v utorok 21. júna. Od rána od 9.00 h by sa malo na neverejnom rokovaní venovať správam Slovenskej informačnej služby a Vojenského spravodajstva. Od 14.00 h majú poslanci naplánovaný bod z dielne rezortu spravodlivosti. "Teda by sme pokračovali v odvolávaní ministra budúci týždeň, rátam v stredu, štvrtok (22. a 23. kjúna.)," doplnil Kollár.

18:13 ONLINE sme ukončili, situáciu v parlamente však budeme sledovať aj naďalej.

18:12 Poslanci vystupujú s faktickými poznámkami a v rozprave, čo potrvá až do devätnástej.

18:11 Parlament bude rokovať len do 19:00, informoval Boris Kollár. O odvolávaní Sulíka sa dnes hlasovať nebude, pravdepodobne až budúci týždeň.

18:04 Blanár opustil pult a vyzval poslancov, aby Sulíkovi vyslovili nedôveru.

17:53 "Ste tak vnútorne rozvrátení, že neviete ľuďom ponúknuť nič iné, len túto tragickú reality šou," kritizuje vládu Blanár. Podľa neho človek, ktorý minie štyri milióny eur len tak, nemá čo robiť vo svojej funkcii. Narážal tým na Sulíka.

17:46 K rečníckemu pultu sa postavil Juraj Blanár.

17:30 "Na jeseň náš čaká sociálne peklo," zakončil Blaha a odišiel od rečníkeho pultu.

17:27 "Toto je len čistá šou. Veď oni si tu robia srandu zo Slovákov a ľudia zatiaľ padajú na ústa," kritizuje vláda Blaha a dodáva, že protiruské sankcie neškodia Putinovi, ale bežným Slovákom.

17:19 "Vláda nefunguje," tvrdí Blaha a súhlasí s Ficom, ktorý v pléne hovoril, že na jeseň bude ešte horšie. Blahovi táto situácia pripomína 70. roky.

17:15 Blaha sa pýta, kto je zodpovedný. "Sulík? Heger? Matovič? Kto je zodpovedný?" Naráža na to, čo sa stalo na samite v Bruseli, keďže samotná koalícia ukazuje prstom na Richarda Sulíka.

17:05 Blaha hovorí, že nechce byť voči Sulíkovi osobný, no podľa neho si rast cien ani nevšimne, keďže jeho peňažné pomery sú uplne iné, než tie, ako napríklad niektorých seniorov.

17:01 Rečniť začína Blaha, po ňom sa do rozpravy prihlásil Peter Pellegrini.

Deväť rečníkov

Do diskusie sa k odvolávaniu Sulíka prihlásilo písomne deväť rečníkov. Z písomne prihlásených rečníkov je jeden za poslanecký klub. Rečniť môže podľa rokovacieho poriadku 30 minút. Zvyšní písomne prihlásení môžu hovoriť najviac 20 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty.

Hocikedy môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút. "V prípade prerokovania návrhu na vyslovenie nedôvery členovi vlády dĺžka rečníckeho času tohto člena vlády nie je obmedzená," píše sa v rokovacom poriadku NR SR.

Po písomne prihlásených poslancoch sa budú môcť zákonodarcovia do diskusie prihlásiť aj ústne.

16:53 Viacerí členovia strany SaS Sulíkovi ďakujú a chvália jeho výstup v pléne. "Takto sa to robí, do psej matere," reagoval na jeho rečnenie Marián Viskupič. Podľa Jozefa Pročka sme videli jedno najschopnejšie vystúpenie a porovnal ho so slovami Fica. "Mraky faktov proti práznej reči," dodal.

16:50 Ladislav Kamenický hovorí, že Sulík si našiel vinníka za povalenie vlastnej vlády, a to Smer.

16:45 Začali sa faktické poznámky. Ľuboš Blaha reagoval, že Sulík podľa neho žije v inom vesmíre. "Vy ste sa, človeče, úplne zbláznili? Všetci sa tu búria a vy sa im rehlíte do očí," dodal. "Za toto môžete vy a váš Heger. Slovensko padá na ústa a vy sa tu rehlíte ako taký sfetovaný blázen," doplnil. Jana Bittó Cigániková reagovala, že práve za toto Blahovi zrušili stránku na Facebooku.

16:43 Sulík predstavil konkrétne 19 bodov, ktoré sa jeho rezortu podarilo dosiahnuť. Poďakoval za pozornosť a odišiel od rečniaceho pultu.

16:42 Cena plynu podľa Sulíkových slov porastie o 20 percent a o infláciu, a ďalšie roky iba o infláciu. "Toto vie ponúknuť SPP, ak je to riadené profíkmi," dodal.

16:38 Sulík hovorí, že by rád povedal, že cena plynu neporastie, no nemôže, keďže "všetci vieme, že to tak nebude". Oznámil, že SPP bude od budúceho roku ponúkať dve možnosti. Nižšiu sumu si priplatia odberatelia, ktorí od augusta do konca roka uzatvoria štvorročnú zmluvu, a vyšší nárast platí pre domácnosti, ktoré budú mať jednoročný kontrakt.

16:37 Sulík kritizuje bývalé vlády a opozíciu. Podľa neho za posledných šesť rokov minuli pol miliardy eur zbytočne. "Vy chcete odvolávať mňa?" pýta sa v pléne.

16:25 Na Ukrajine je väčšina rafinérií zničených. Sulík je presvedčený, že od roku 2024 Slovnatf nebude stíhať vyrábať, pretože ropné produkty umiestni na Slovensku a zvyšok vyvezie do Ukrajiny.

16:22 Slovnaft bude od januára 2023 pripravený na "primiešavanie aj inej ropy ako ruskej," vyhlásil Sulík.

Slovnaft nebude odstavený

16:20 Mol Group, vlastník Slovnaftu potvrdil, že Slovnaft Slovensko vždy uprednostní, tvrdí Sulík. Generálny riaditeľ rafinérie mu potvrdil, že nebude ostavená.

16:14 Minister hospodárstva číta, čo sa rezortu podarilo pre Slovensko dohodnúť. Zopakoval, že je isté, že budúci rok cena elektriny nestúpne.

16:10 Začína rečniť Sulík, ktorý sa bude vyjadrovať k návrhu na jeho odvolanie.

16:08 "Pán Fico, snažíte sa o rozvrat a chcete sa vrátiť v moci," vyhlásil Heger s tým, že to vidia aj všetci občania. Hovorí, že súčasná vláda oslobodila štát od mafie.

16:02 Heger hovorí, že vláda návrh na odvolanie Sulíka odmieta, keďže na vyslovenie nedôvery nevidí dôvod. "Plne ho podporuje vo výkone funkcie," uviedol a dodal, že problémy s cenami súvisia so svetovým dopytom aj s vojnou na Ukrajine.

Odvolávanie Richarda Sulíka môžete sledovať naživo aj na našom webe.

16:01 Začala sa rozprava. Aktuálne reční predseda vlády Eduard Heger.

15:58 Fico hovorí, že minister hospodárstva neurobil to, čo sa od neho, ako od človeka v tejto funkcii, očakáva. Nevidí iné východisko zo situácie, než jeho odvolanie.

15:57 "Na jeseň nás čaká brutálna drahota. Na jeseň nás čaká nedostatok pohonných hmôť. Viete si predstaviť, že kvôli našej sprostosti budeme ľuďom prideľovať benzín a naftu?" pýsa sa líder Smeru. Podľa neho Sulík úplne zlyhal a dodal, že "nevytvoril dostatočný tlak na predsedu vlády". Tvrdí, že sa blížime do mimoriadne vážnej doby.

15:54 Fico kritizuje vládu pre jej konflikty v koalícii. Nepáči sa mu, že sa nevenuje problémom, ktorým čelí Slovensko.

15:49 Fico vyzval vládu, aby predstúpila pred ľudí, a povedala, čo sa chystá urobiť so zvyšujúcimi sa cenami.

15:48 Fico hovorí, že sa nebude zaoberať Sulíkovými osobnými problémami a zlyhaniami z minulosti. Podľa neho to, čo predviedol po samite Európskej únie, iba dokazuje, aká problémová je situácia v koalícii.

15:45 Reční šéf Smeru Robert Fico. "Ide o fatálne zlyhanie," kritizuje. "Úmyselne ste poškodili slovenskú ekonomiku a slovenské domácnosti. O tom niet najmenších pochýb," vyhlásil v pléne.

Vláda návrh opozície odmietla

S návrhom odvolanie Sulíka prišiel opozičný Smer spolu s kuffovcami. Poslanci návrh na vyslovenie nedôvery odôvodnili jeho pasivitou pri predkladaní návrhov na zmiernenie vplyvov zdražovania energií a pohonných látok. Výsledkom nečinnosti ministra je podľa nich nekontrolovateľný nárast cien energií a pohonných látok s drastickými dosahmi na životnú úroveň. 

Nespokojnosť s ministrom hospodárstca vyjadrili aj viacerí poslanci OĽaNO.

Vláda v stredu odmietla návrh opozičných poslancov na odvolanie Sulíka z funkcie. "Vláda SR nevidí žiadny relevantný dôvod na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády a ministrovi hospodárstva Slovenskej republiky Richardovi Sulíkovi a plne ho podporuje vo výkone funkcie," uviedol kabinet Eduarda Hegera v stanovisku k poslaneckému návrhu.

Parlament bude vo štvrtok rokovať len do 19.00 h.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok