Kto bude novým šéfom RTVS? Koná sa híring, okrem otázok zaznela aj slovná prestrelka

TA3 TASR
13.6.2022 12:49

V Zimnej jazdiarni areálu Bratislavského hradu sa začalo verejné vypočutie kandidátov na post generálneho riaditeľa RTVS. Híring sa začal v dôsledku technických problémov s približne trištvrtehodinovým oneskorením. Pred členov Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá a 14-člennú poradnú komisiu sa predstavilo osem uchádzačov.

Kto bude novým šéfom RTVS? Koná sa híring, okrem otázok zaznela aj slovná prestrelka
TASR/Jaroslav Novák

Prostredníctvom vyžrebovania poradia na híringu svoje projekty riadenia a rozvoja RTVS postupne predstavujú Daniel Živica, Vladimír Seman, Tibor Búza, Peter Janků, Ivan Golian, Peter Badač, Jaroslav Rezník a Ľuboš Machaj.

Kandidáti majú 15 minút na vlastnú prezentáciu, ďalších 30 minút je vyhradených na otázky členov výboru i komisie, zloženej zo zástupcov z oblasti médií, štátnych orgánov, tretieho sektora, akademickej obce, menšín i znevýhodnených skupín.

Kandidáti si vypočuli prestrelku výboru

Podobne ako samotné verejné vypočúvanie kandidátov sa zdržala aj samotná prezentácia prvého vystupujúceho Daniela Živicu. Kým dostal slovo, musel si spolu s ďalšími prítomnými vypočuť slovnú prestrelku členov Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá o opodstatnenosti a relevantnosti výberu členov externej komisie, ktorá má pomôcť zvýšiť odborný charakter vypočúvania.

Živica priznal, že ho to trochu vyrušilo. "Rešpektujem názorové spektrum, ale očakával som, že sa budeme venovať vecnej komunikácii na tému, pre ktorú sme tu. Bral som to ako istý záťažový test," uviedol. Myslí si však, že dokázal vo svojej prezentácii zhutniť najdôležitejšie myšlienky, neprekvapili ho ani položené otázky. "Snažil som sa pripraviť na všetko možné a myslím si, že som bol dobre pripravený," uviedol kandidát, ktorý sa doteraz venoval marketingovej a komunikačnej stratégii.

Semanove výroky označili za hoaxy

Vladimír Seman sa vo svojej prezentácii kriticky vyjadroval k súčasnému i bývalému vedeniu RTVS, mieni, že verejnoprávne médium trpí "bratislavocentralizmom". Na jeho výroky, ktoré sa týkali i osobných invektív, poukázali i členovia expertnej komisie. "Prečo vlastne kandidujete, veď podľa toho, čo ste povedali, vy ani nechcete v RTVS pracovať. Verejnoprávnu inštitúciu, ale i iných ste tu doslova opľuli," upozornila Magdaléna Glasnerová, ktorá zhodnotila niektoré Semanove výroky ako hoaxy.

Kandidát Vladimír Seman TASR/Jaroslav Novák

Seman je presvedčený, že "všetko, čo povedal, je pravda". Svoju kandidatúru obhajoval hlasom profesijných skupín, ktoré ho k tomuto kroku vyzvali. Od členov výboru viackrát chcel, aby mu odpovedali na jeho vyslovené podnety, poslanci ho upozornili, že jeho úlohou na prezentácii nie je klásť otázky.

Búza by Chuguryana za šéfa neprijal

Bývalý programový riaditeľ RTVS Tibor Búza sa vo svojom prejave venoval najmä spravodajstvu. Verí, že sa mu novou štruktúrou vo vysielaní podarí získať aj tých novinárov, ktorí z verejnoprávneho média odišli. Do troch rokov by chcel ako riaditeľ RTVS spustiť streamovaciu službu.

Chce vytvoriť aj "skutočný spravodajský kanál", súčasná :24 takým podľa neho nie je. Myslí si, že spravodajský kanál by mohol zlúčiť spravodajské i športové programy. Za nevyhnutnú považuje revitalizáciu objektov RTVS.

Kandidát Tibor Búza TASR/Jaroslav Novák

Dostal aj otázku o tom, či považoval spravodajstvo za Vahrama Chuguryana zaujaté. "Za šéfa spravodajstva by som ho neprijal," odpovedal Búza s tým, že je to pre neho jasná vec. Spravodajstvo pod týmto vedením bolo podľa neho zaujaté a proruské.

Janků predstavil úplné nové zmeny

Režisér, dramaturg a pesničkár v úvode svojej prezentácie povedal, že telerozhlas zlyhal na začiatku vojny na Ukrajine. Vo veľkej miere sa venoval organizačnej štruktúre RTVS, ktorú považuje za nedostatočnú a problémovú.

Chcel by tiež spojiť spravodajský a športový kanál do jednej stanice. Má tiež nápad, aby sa vysielalo oveľa viac obsahu pre detských divákov, ktoré je podľa neho žiadané.

Kandidát Peter Janků TASR/Jaroslav Novák

Prišiel tiež s nápadmi, aby RTVS vydávala vlastné nekomentované agentúrne spravodajstvo a aby sa archív RTVS predával na on-line platforme. 

"Naratív vzájomného rešpektu a tolerancie tu musí byť," doplnil. Rozprával veľmi obšírne a všetko podrobne vysvetľoval.

Golian neprichádza z médií

Slovenský manažér Ivan Golian vo svojej prezentácii uviedol, že RTVR v prvom kroku potrebuje manažéra, ktorý má skúsenosti s riadením veľkej inštitúcie. "Prioritou je transformovať RTVS na zodpovednú, kvalitnú a efektívnu spoločnosť," povedal.

Jeho prioritou je zabezpečenie budúcnosti verejnoprávnej televízie. "Cestu transformácie treba nasmerovať na cestu budúcnosti," doplnil. Vyjadril súhlas, že spustenie športového kanála malo svoj význam a dodal, že športové zápasy sú ťahačom v sledovanosti.

Kandidát Ivan Golian TASR/Jaroslav Novák

Vo svojom projekte taktiež navrhol zvýšenie koncesionárskych poplatkov. "Divák a poslucháč ide za kvalitou," dodal. Veľmi podrobne sa v ňom venoval aj boju proti hoaxom a dezinfonformáciám. Použil by dva nástroje - prácu s informáciami a prácu s ľuďmi. Avizoval, že už má dohodnutý okruh ľudí, ktorí sú odborníkmi, chce s nimi spolupracovať, no zoznam ešte nie je konečný.

Hovorili mi, že som naivný

Filmový producent Peter Badač na úvod svojej prezentácie uviedol, že aj keď síce nie je až taký mediálne známy a jeho kolegovia mu hovorili, že je naivný, rozhodol sa kandidovať, pretože má čo ponúknuť. Nemyslí si, že ostatní kandidáti by sa na túto funkciu hodili.  "Nezdieľam pocit, že by túto inštitúciu posunuli do 21. storočia. Tú možnosť už mali," doplnil. 

Oznámil, že je tiež pre neho prioritou budovať tím, ktorý bude férovo finančne odhodnotený a pre zamestnancov chce vytvoriť vhodné pracovné podmienky, pretože súčasné také nie sú.

Kandidát Peter Badač TASR/Jaroslav Novák

Voľba má byť verejná

Do stredy 15. júna má výbor predložiť návrh na voľbu generálneho riaditeľa RTVS so svojím stanoviskom Národnej rade SR. Voľby sa uskutočnia v pléne parlamentu 22. júna, prípadné druhé kolo je naplánované na 29. júna. Podľa vyjadrení z koalície má byť voľba verejná.

Zákon o RTVS uvádza, že zvoleným je kandidát, ktorý získal vo voľbe nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov národnej rady. Ak žiaden z kandidátov takúto podporu v hlasovaní nezíska, vykoná sa opakovaná voľba.

Na nej sa zúčastnia dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov v prvom kole. V prípade rovnosti počtu hlasov sa na opakovanej voľbe zúčastnia všetci kandidáti, ktorí tento počet získali. Mandát generálneho riaditeľa RTVS je päťročný, šéfa telerozhlasu možno zvoliť i opakovane, najviac však na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia.

Kandidát Jaroslav Rezník TASR - Jaroslav Novákr

Rezník a Tajomstvo rovnováhy 

Nové programové ponuky, rozširovanie digitálneho vysielania či siete DAB, ale aj využitie výškovej budovy v Mlynskej doline boli predmetom prezentácie opätovnej kandidatúry Jaroslava Rezníka na post generálneho riaditeľa RTVS. Svoj projekt riadenia a rozvoja RTVS, ktorý predstavil na pondelkovom verejnom vypočutí, nazval Tajomstvo rovnováhy. 

Viac sa dozviete v článku nižšie:

Kandidát Ľuboš Machaj TASR - Jaroslav Novák

RTVS pre všetkých

Koncesionárske poplatky platia všetci, verejnoprávne médium by preto malo dostať obsah k čo najširšiemu okruhu odberateľov. Skonštatoval to kandidát na generálneho riaditeľa RTVS Ľuboš Machaj počas pondelkového verejného vypočúvania uchádzačov v parlamentnom mediálnom výbore. Nejde podľa neho o to, aby RTVS vyhovovala dopytu verejnosti, a teda išla cestou bulvarizácie, ale aby poskytovala hodnotový program, ktorý diváci a poslucháči nemôžu nájsť inde.

Machaj skonštatoval, že rozhlas zažíva odliv poslucháčov. Ako príklad uviedol počúvanosť Rádia Slovensko, kde vidí problém najmä v odchode vo všetkých vekových kategóriách. Televízne spravodajstva RTVS podľa neho dosahuje sledovanosť len jednej štvrtiny konkurencie. Poznamenal, že práve verejnoprávne vysielanie by malo byť garanciou informácií a v súčasnej dobe aj najviac vyhľadávané. V online priestore je podľa neho RTVS takmer neschopná konkurencie.

Cestu do budúcna vidí v podpore kreatívnych produktov RTVS. K téme blížiaceho sa 100. výročia rozhlasu by sa podľa neho malo urobiť všetko pre vznik informačného spravodajského rádia s 24-hodinovým vysielaním. Pri televízii vidí viacero problémov. Nebola podľa neho dostatočne pripravená na spustenie spravodajskej :24. V rámci svojej vízie chce dosiahnuť, aby sa tento program stal spravodajským pilierom na Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok