Osem kandidátov na post šéfa RTVS predstaví svoje vízie na verejnom vypočutí

TA3 TASR
11.6.2022 11:16

Svoje vízie o riadení a rozvoji RTVS predstavia kandidáti na post generálneho riaditeľa verejnoprávneho média na pondelkovom verejnom vypočutí.

RTVS Rozhlas a televízia Slovenska 1140px (TASR/Michal Svítok)
TASR/Michal Svítok

Híring sa uskutoční od 10.00 h v Zimnej jazdiarni areálu Bratislavského hradu, bude ho možné sledovať online na webe Národnej rady SR. O funkciu šéfa telerozhlasu sa uchádzajú Jaroslav Rezník, Tibor Búza, Ivan Golian, Ľuboš Machaj, Daniel Živica, Peter Badač, Vladimír Seman a Peter Janků.

Kandidáti budú mať podľa schválených pravidiel 15 minút na vlastnú prezentáciu, ďalších 15 minút je vyhradených na otázky, ktoré okrem členov parlamentného Výboru NR SR pre kultúru a médiá budú môcť klásť taktiež členovia odbornej komisie zriadenej výborom. Zastúpenie v nej majú experti z oblasti médií, štátnych orgánov, tretieho sektora, akademickej obce, menšín i znevýhodnených skupín. Poradie, v ktorom budú jednotliví kandidáti vypočutí, vyžrebujú na začiatku híringu.

Do stredy 15. júna má výbor predložiť návrh na voľbu generálneho riaditeľa RTVS so svojím stanoviskom Národnej rade SR. Voľby sa uskutočnia v pléne parlamentu 22. júna, prípadné druhé kolo je naplánované na 29. júna. Podľa vyjadrení z koalície má byť voľba verejná.

Zákon o RTVS uvádza, že zvolený je kandidát, ktorý získal vo voľbe nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov parlamentu. Ak žiaden z kandidátov takúto podporu v hlasovaní nezíska, vykoná sa opakovaná voľba. Na nej sa zúčastnia dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov v prvom kole. V prípade rovnosti počtu hlasov sa na opakovanej voľbe zúčastnia všetci kandidáti, ktorí tento počet získali.

Mandát generálneho riaditeľa RTVS je päťročný, šéfa telerozhlasu možno zvoliť i opakovane, najviac však na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok